Tohumlar Daha Yeşil Bir Örtü İçin Toprağa Serpildi

Tohumlar Daha Yeşil Bir Örtü İçin Toprağa Serpildi

Konya’nın Hüyük ilçesinde, bozuk ormanlık sahaların rehabilite edilmesi çalışmaları kapsamında 10 ton karpelli sedir tohumu toprakla buluşturuldu.
İlçeye bağlı Görünmez Mahallesi’nde, ormanlık alandaki 20 hektarlık rehabilitasyon sahasında yaklaşık 10 ton karpelli sedir tohumu düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde toprakla buluşturuldu. Hüyük Kaymakamlığı, Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü ve Hüyük İlçe Belediye Başkanlığı tarafından Görünmez Mahallesi’ndeki 60 hektarlık rehabilitasyon sahasının 20 hektarlık kısmında ortaklaşa gerçekleştirilen etkinlik kapsamında İlçe Müftüsü Süleyman Narol’un yaptığı dua sonrasında yaklaşık 10 tonluk karpelli sedir tohumu ilçe protokolü ve katılımcılar tarafından toprağa serpildi. Beyşehir Orman İşletme Müdürü Şambaz Arık, bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 60 hektarlık rehabilitasyon alanının yarısında meşe ağaçlarına canlandırma kesimlerinin yapıldığını vurgulayan Arık, kalan 2,5 hektarlık alanda ceviz, aynı miktar alanda badem ve 5 hektarlık alanda ise alıç, ahlat, mahlep, iğde, çitlembik türünden fidanların toprakla buluşturulacağını belirtti. Arık, meşe ve sedir rehabilitasyonu, ceviz, badem ve yabani meyve türleri eylem planları kapsamında yapılan bu çalışmalar ile söz konusu bozuk orman alanlarının rehabilite edilmesi ve verimli orman alanlarına dönüştürülmesinin amaçlandığını belirterek, “Ayrıca, dikilecek olan gelir getirici tür ağaçlandırmaları ile de yöre halkının gelir seviyesinin artırılması hedeflenmektedir. Yine yabani türleri ile yapılacak olan ahlat, alıç, iğde, çitlembik ve mahlep türleri ile bölgede yaşamını idame ettiren yaban hayatının sürdürülebilirliği de sağlanmış olacak. Arıcılar nektar ve polen kaynağı edinmiş olacak. Söz konusu sahanın etrafı dikenli tel çit çekilerek koruma altına alınmıştır” dedi.
Hüyük İlçe Kaymakamı Bayram Türker ise, yapılan bu çok yönlü çalışmalar nedeniyle Beyşehir Orman İşletme Müdürü Şambaz Arık’a teşekkür etti. Türker, bu tür çalışmaların devamını beklediklerini sözlerine ekledi. Etkinliğe, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Derebucak Kaymakamı Bülent Ay, Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Beyşehir Orman İşletme Müdürü Şambaz Arık, Beyşehir Meteoroloji Müdürü İsmail Kılınç, jandarma ve emniyet teşkilatı mensupları, Hüyük ve Beyşehir ilçesinden kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.