Torba’dan İzmir’e 6 Milyar Lira Vergi Geliri Çikti

Torba’dan İzmir’e 6 Milyar Lira Vergi Geliri Çikti

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Torba Yasa kapsamında 800 bin İzmirli mükellefin yaklaşık 6 milyar liralık borcunun yapılandırma kapsamında olduğunu açıkladı. Engin, “Vergide bu son fırsat. Artık tolerans yok. Bu aşamadan sonra haciz işlemleri, banka hesaplarına bloke koyma işlemleri başlayacak” dedi
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, İzmir Vergi Dairesi’nin çalışmaları, İzmir’deki vergi tahakkuk ve tahsilat oranları ile Torba Yasa ile ilgili bilgi verdi. Engin, Torba Yasa’dan yararlanmak için İzmir’de 29 bin başvuru yapıldığını açıkladı. Şu ana kadar hesapladıkları yapılandırma tutarının 200 milyon liraya ulaştığını dile getiren Engin, yapılandırmaya konu olan borcun tutarının yaklaşık 6 milyar lira, borçlu mükellef sayısının ise 800 bin kişi olduğunu söyledi.
Vergi borçları için son başvurunun 1 Aralık, kasa affı için 31 Aralık, SGK’nın genel başvurularının 1 Ocak ve prim borcu ödemeleri için başvuru süresinin yasanın çıkmasından sonra 7 ay olduğunu dile getiren Engin, "Yaklaşık 8 aydır haciz, e-haciz ve cezai işlemleri minimum seviyeye indirmiştik. Torba Yasa mükellefin borcu için son yapılandırma. Vergide fırsat zamanıdır. Bu son fırsattır. Artık tolerans yok. Bu aşamadan sonra haciz işlemleri, banka hesaplarına bloke koyma işlemleri başlayacak. Mükellefleri iyi niyetle bekleyeceğiz. Ama başvuru sonrası bu yolları tatbik etmek zorunda kalacağız. Bu süreci olumlu devam ettiren mükelleflerle yolumuza devam edeceğiz. Art niyetli olanlara da gereken uygulamaları yapacağız" diye konuştu.
Başvuru sayısının beklentilerinin üzerinde olduğunu dile getiren Engin, bayram sonrası 15 bin yeni başvurunun yapıldığını, toplam başvuran mükellef sayısının 29 bine ulaştığını söyledi. Engin, "Türkiye genelinde tahakkuk eden borç 67milyar lira. İzmir’de hesaplama yaptığımız tutar yaklaşık 6 milyar lira. Yarıdan fazlasını tahsil etmeyi hedefliyoruz" dedi.
Vergi dairelerinde yoğunluğun olmadığını da belirten Engin, artık başvuruların elektronik ortamda yapıldığını, ödemelerin de bankalardan gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Yasaya kamuoyunda ’af şeklinde olmadı’ diye yorumların yapıldığını kaydeden Engin, vergisini düzenli ödeyenlerin de ’cezalandırılıyoruz’ eleştirilerini olduğunu söyledi. Engin, şöyle konuştu: "Bakanlığımız bu defa böyle bir düşünce olmasın, vergisini düzenli ödeyenler mağdur olmasın diye af anlamında bir düzenleme yapmadı. Borç ve alacaklar günün koşullarına göre yeniden yapılandırıldı. Vergi aslı aynen duruyor. Faiz anlamındaki tutarların günün koşullarına göre uyarlanmış haldedir. Terkin edilen tutarlar da af anlamında değerlendirilmemeli. O tutarların tahsilatı için devletin harcayacağı tutar tahsilattan daha yüksek tutuyor."
Vatandaşın kredi kartına alıştığı için bu kanuna özgü kredi kartıyla ödeme kolaylığı getirildiğini belirten Engin, önümüzdeki dönem tüm borçlar için kredi kartı getirilebileceğini söyledi. İzmir’deki vergi gelirleri hakkında bilgi veren Engin, ağustos itibariyle 31 milyar lira tahakkuk, 25 milyar lira tahsilat olduğunu söyledi. Tahakkukta İzmir’in payının yüzde 10.29, tahsilatta yüzde 11 olduğunu vurgulayan Engin, "İzmir, İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü büyük il. Ama İzmir gerçek gücünü ortaya koyamıyor. Bu başarısızlık ve beceriksizlik değil İzmirli’nin kendi isteği ve felsefesinden kaynaklanıyor. İzmir zoru sevmiyor biraz. Belli bir gelir seviyesine ulaşınca biraz refahına bakıyor. Daha üst çıtaya çıkmak isteyenlere de İzmir yetmiyor, İstanbul’a gidiyorlar. Böyle bir doğal denge olduğunu düşünmeye başladım" şeklinde konuştu.
’İzmir şu kadar alıyor, şu kadar veriyor’ söylemlerinin olduğunu ifade eden Engin, şöyle devam etti: "Türkiye’de 81 vilayetimizden 12’si kendi kendine yeten ekonomik potansiyele sahip. Bunlardan biri İzmir. Bu şikayet edilecek bir durum değil, gurur verici bir durum. Veren el alan elden hayırdır. Bu ülke hepimizin. Ülke ekonomisine, istihdamına katkı sağlayan düzgün mükelleflerin yanındayız. Her türlü kolaylığı yapmaya hazırız. İzmir’in daha iyi yerlere gelmesini amaçlıyoruz. İzmirlinin de biraz daha silkinip ekonomiye sarılmasını bekliyoruz."