Trabzon’da Turist Sayısında Artış

Trabzon’da Turist Sayısında Artış

Trabzon’a gelen turist sayısı arttı. Kente bu yıl Ekim ayı itibariyle gelen turist sayısı 2 milyon 817 bin 200 olurken, bu rakamın yıl sonuna kadar 3 milyonu bulması bekleniyor.
Trabzon’a gelen turist sayısında artış yaşanıyor. Körfez ülkelerinden Trabzon’a gelen turist sayısı geçen yıl 154 bin 500 olurken, bu yıl Ekim ayı itibariyle bu rakam 324 bin 170 ulaştı. Bu ülkelerden gelen turistlerden 179 bin 820’sinin Uzungöl’ü tercih ettiği gözlenirken, 144 bin 350 Arap turist şehrin muhtelif otellerinde konakladı.
ARAP TURİSTLER YAYLA EVİNİ TERCİH EDİYOR
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Arap turistlerin bölgeye ilgisini kendilerini güvende hissetmesinden kaynaklandığını belirterek, “Turist sayılarına baktığımızda geçen yıla oranla bu yıl belirgin bir artış olduğunu görmekteyiz. Geçtiğimiz yıl ilimize gelen yerli ve yabancı sayısı 1 buçuk milyonu bulurken, bu yıl sonu itibariyle bu rakam 3 milyon hedefine yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam Trabzon için son derece önemli bir rakam olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda körfez ülkelerinden gelen turist sayısında önemli bir artış olduğunu görmekteyiz. Her gelen bir turist tabiri caiz ise 100 turisti de peşinden sürüklüyor. Bunun nedenlerini araştırdığımızda kültürel birliktelik, benzerlik ve aynı zamanda kendilerini güvende hissetmeleri Arap turist sayısını artırmaktadır. Arap turistle genellikle Uzungöl ve civarında konaklama ihtiyaçlarını gideriyorlarsa da ilimizin farklı yaylalarında tesis olsun olmasın kendilerini tabiatın kucağında ya da dere kenarlarına atarak tercih etiklerini gözlemliyoruz. Sadece turistik tesislerde değil, artık yayla ve doğa güzellikleri içerisinde ev kiralayıp bu güzellikleri ailesi ile birlikte yaşamayı istiyorlar. Bu nedenle aile pansiyonculuğu ya da belli bir standardın üstüne çıkmış olan kırsal alandaki konaklama tesislerinin artık devreye girdiğini görüyoruz. Bu konuda da gelen talepler acenteler vasıtasıyla olmaktadır. Bunun da karşılanması noktasında kaliteli ve alt yapısı sağlam hizmet vermek amacıyla eğitim çalışmalarını başlatmayı planlıyoruz. Gelen turistler kalış süresine göre ev kiralamak istiyor ya da emlak satın alıyor. Bu da Trabzon için artı bir değer oluyor. Makul çerçeveler içerisinde sadece yaylalarda değil, ilimizin diğer mahallelerinde de yakın köylerinde de bu tür konaklamaya eğilimli olduklarını görmekteyiz” dedi.
Batılı turistlerin bölgeye ilgisi olduğunu bu yıl Ekim ayı itibariyle Sümela Manastırı’nı yerli ve yabancı olmak üzere 490 bin kişinin ziyaret ettiğini, karşılığında 3 milyon 73 TL gelir bıraktıklarını anlatan Müdür Kansız, “Bildiğiniz gibi Trabzon’un klasik yapısı içerisinde kültür turizmi çok önemli yer kaplıyor. Bu kültür turizmi içerisinde binlerce yıl öncesinden kalan kültür varlıklarımızda turizme ivme kazandırma açısından çok önemli görevler yüklenmektedir. Geçtiğimiz yıl Sümela’yı 375 bin ziyaret ederken bu yılın Ekim itibariyle bu rakam 491 bini bulmuş vaziyette. Gelenler özellikle Ukrayna, Rusya, Belarus, Gürcistan, Azerbaycan, Almanya, Arap ülkeleri, İran, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Avustralya, İtalya, Amerika, Japonya, Avusturya, İngiltere, Kanada, Yunanistan, Yeni Zelanda gibi ülkeler. Geçtiğimiz günlerde Selanik’teki kültür fuarına katıldık. O bölgeden de ilimize birçok turist geldiğini ve gelmek istediğini gördük. Dolayısıyla Trabzon’a belli bir kesimden değil, dünyanın farklı yerlerinden tarihe kültüre ve doğaya meraklı olan insanların tercih ettiğini görmekteyiz” dedi.
"DENETİMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"
Turistlerin memnuniyeti bakımından kendilerine verilen yetki doğrultusunda denetimlerini sürdürdüklerin ifade eden Müdür Kansız, “Kültür Turizm İl Müdürlüğü olarak yönetmenliğin bize vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde denetimlerimizi sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Kaçak rehber faaliyetleri olsun hijyen, temizlik anlamında olsun gıda ve tarım anlamında uyulması gereken genel prensipler anlamında denetimlerimizi sürüyor. Bizim istediğimiz şudur; fiyat tarifelerinde oynama olması, turistin hangi fiyata nerede kalacağını önceden bilecek şekilde uygulama içerisinde olması gerekir. Tesis olarak temizlik hijyen güler yüz ve güven unsurunu ön plana çıkartarak turistlerimize hizmet vermemiz gerekiyor. Bunları sağlamada hem kurumlarımıza hem de kamuya görev düşüyor. Kamuya düşen görevler içerisinde eğitim çok önemli yer alıyor. Turizm sezonu başlamadan önce her sene yaptığımız gibi turizm sektöründe çalışanlara yönelik eğitimlerimizi KTÜ iş birliği içerisinde gerçekleştireceğiz” dedi.
Öte yandan; geçen yıl Sümela Manastırını yerli ve yabancı olmak üzere 375 bin 244 turist ziyaret ederken, 2 milyon 136 bin TL gelir bıraktı. Bu yılın Ekim ayı itibariyle ise ziyaret sayısı 491 bini bulurken, 3 milyon 72 bin TL gelir bıraktı. Gelen turistlerin Sümela Manastırının yanı sıra Ayasofya Müzesi, Trabzon Müzesi’ni ziyaret etiği gözlendi.