Trans Aktivist Doğa Asi Çevik’in Ölümü

Trans Aktivist Doğa Asi Çevik’in Ölümü

Trans Danışma Merkezi Derneği’nde (T-Der) akran danışmanlığı veren trans aktivist Doğa Asi Çevik’in, cinsiyet geçiş ameliyatı sonrası ölümü, T-DER Facebook sayfasından duyuruldu.
Antalya’da özel bir hastanede geçirdiği ameliyatın ardından rahatsızlanan ve nefes alma sıkıntısı yaşadığı iddia edilen Doğa Asi Çevik’in ölümüyle ilgili olarak şüphelerin bulunduğuna dikkat çekilen ve T-Der kurucularından Deniz Eren Mutlu imzasıyla yapılan açıklamada; Doğa Asi Çevik’in Antalya’ya gitmeden önce bütün araştırmalarını yaptığı, doktorla görüştüğü ve hastaneye gidip ön incelemesini de yaptırdığı bildirildi.
Çevik’in doktorun bu anlamda ilk ameliyatı olduğunu da bilerek gittiği ifade edilen açıklamada, "Doğa cahil değil, çok da iyi bir araştırmacı ve bu alanda çok bilgiliydi. Bir çok kişiye de verdiği danışmanlıkla destek vermiş, yol göstermiştir. Diyeceksiniz ki neden böyle oldu? Onun ve benimle birlikte olayların detaylarını bilen bir kaç arkadaşı dahil hep beraber düşündüğümüz estetik anlamda kaygılarımız oldu. O da bunu göze alarak bunu da zamanla düzelttirebileceğini düşündü. Doktoru alanında çok iyi bir kadın doğum uzmanı ve cerrah. Şu anda durum yargıya taşınmış durumda. Savcılık inceleme başlattı ailesinin de isteği üzerine. Gerekli hukuk destek sağlanmış durumda. Ama ihmal var mı varsa neden kaynaklandığı araştırılacak." denildi.
Açıklamada genel olarak hastane sürecine de değinildi. Çevik’in Cuma günü sabah ameliyat olduğu, ameliyatın gayet başarılı geçtiği, yürütüldüğü ve her şeyin normal göründüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Ama pazar günü nefes alma sıkıntısı başladı ve gecesinde yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda nefes alması iyice zorlaşınca solunum cihazına bağladı. Söylenen tanılar; zatürre, pıhtı atma, ve akciğerde oluşan hava. Ama net bir şey söylenmedi. Önce akciğerleri iflas etti. Daha sonra da buna bağlı olarak diğer organları. Ve gece yarısı da maalesef yaşamını kaybetti" denildi.