TRT Genel Müdürü Göka:“tarafsız medya mümkün değil“

TRT Genel Müdürü Göka:“tarafsız medya mümkün değil“
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Genç Fikirler Topluluğu’nun ’Medya ve Türkiye bağlamında TRT’ konulu konferansının konuşmacısı, TRT Genel Müdürü Şenol Göka oldu. AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, bazı akademisyen ve öğrencilerin katıldığı konferansın moderatörlüğünü ise AÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık yaptı.

İLK SORU MEDYA OPERASYONU

TRT Genel Müdürü Şenol Göka, sohbet havasında geçmesini istediği ve konuların belirlenmesi yönünde izleyicilerin fikirlerini sorduğu konferansın ilk sorusu, medyadaki son operasyona ilişkin değerlendirmesi oldu. Soruyu bir gazetecinin bir yetkiliye sorduğu soru olarak gösteren Göka, "Ben şu anda bulunduğum konum itibariyle genel olarak TRT, belki diğerlerinden kendini burada ayırır. Çünkü yargıya intikal etmiş herhangi bir konuda veyahutta herhangi bir yargısal işlemde yorum yapmaz. Bırakalım yargı nasıl bir sonuç çıkartacaksa o sonuca göre bir değerlendirmede bulunuruz" dedi.

TRT1’den tartışılan hashtag: EdenBulur
'EDEN BULUR' BAŞLIĞI

Bir başka öğrenci ise TRT’nin sabah haberlerinde operasyonlara yönelik ’Eden Bulur’ şeklindeki başlığının yorum içerdiğini belirtti. Haber başlığının ’hashtag’ şeklinde girdiğini belirten Göka, "Bu daha çok habere dikkat çekmek maksadıyla yapılıyor. Haberlere başlıklar atılıyor, yorum gibi algılanıyor ama dikkat çekmek açısından da yapılabilir. Sözünü ettiğim yargıya intikal etmiş bir konuyu ayrıntılı konuşmak. Böyle bir başlıkla sunmuş. Bir öncesi sonrasına etki edecek bir yorum olarak düşünmüyorum" dedi.

TARAFSIZ MEDYA MÜMKÜN DEĞİL


Medyanın tarafsızlığı sorularını yanıtlayan Göka, medyayı tamamen tarafsız, ’Biz ne verirsek onu gönderiyor, orada ne varsa yansıtıyor’ şeklinde algılamamak, düşünmemek gerektiğini söyledi. Göka, "Tamamen tarafsız ve herşeyden bağımsız olarak orada olanı aynen buraya yansıtabilmek gibi bir şey aklınıza gelmesin. Mutlaka bir biçimde onu çerçeveleme şekli, veriliş biçimi, veriliş biçiminden sonraki beklentileriyle birlikte bir taraflılığı vardır. Tamamen tarafsız olması mümkün değildir. Bu taraflılık TRT için evet biz gelenek, milletten kamuoyundan yana bir taraf sergilediğimizi düşünürüz" dedi.