TSK tarihinde bir ilk!

TSK tarihinde bir ilk!

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarihinde bir ilke sahne olacak. Resmi Gazete’de 11 Şubat’ta yayımlanan değişiklikle kanuna, "Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar da YAŞ değerlendirmesine alınırlar. Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılır." fıkrası eklendi.

Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre, bir diğer değişiklikle de kuvvet komutanlarının görev sürelerinin yaş hadleri dolana dek uzatılabileceği, hüküm altına alındı. Bu iki düzenleme hükümetlerin komutan seçimi, terfi ve emeklilik kararları üzerinde daha etkili olmalarını sağlayacak.

500 ALBAY, GENERAL VE AMİRAL TERFİ VE EMEKLİLİK HEYECANI YAŞAYACAK

Önceki yıllarda YAŞ’a yaklaşık 110 general ve amiral ile 150 kadar albay terfi beklentisiyle giriyordu. Bu yıl, rütbedeki terfi sürelerini tamamlamalarına 1 yıl kalanların dosyaları da YAŞ gündemine gelecek. Böylece yaklaşık 500 albay, general ve amiral terfi ve emeklilik heyecanı yaşayacak. Söz konusu personel bir yıl erken terfiinin yanı sıra erken emekli edilme sürpriziyle de karşılaşabilecek.

2 ORGENERAL KADROSU İÇİN 10 ADAY YARIŞACAK

Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının birer yıllık daha görev süreleri bulunduğu için sürpriz bir değişiklik beklenmiyor. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman’ın ise 4 yıllık rütbe bekleme sürelerini tamamlamaları nedeniyle emekliye ayrılmaları bekleniyor. Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 2 orgeneral kadrosu için 10 aday yarışacak.

Bu isimler, geçen yıl temdit alan Adem Huduti’nin yan sıra, korgeneral rütbesinde 4 yılı tamamlayan Abdullah Recep, Kamil Başoğlu, Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu ve Orhan Akbaş ile 3 yılı tamamlayıp erken terfi şansı kazanan Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar ve Alaeddin Örsal.

Hava Kuvvetleri’nde de geçen yıl aktif görev verilmeyip ‘YAŞ üyeliğine’ atanması üzerine emekliliğini isteyen Mehmet Erten’den boşalan bir orgeneral kadrosu için ise 4 korgeneral aday bulunuyor. Adaylar geçen yıl temdit alan Abidin Ünal, rütbede 4. yılı tamamlayan Nejat Bilgin, erken terfi şansı yakalayan korgeneraller Nezih Damcı ve Mehmet Çetin.

KORAMİRAL BİLMECESİ

Deniz Kuvvetleri’nde 2 oramiral kadrosu bulunmasına karşın, çok sayıdaki tutuklama nedeniyle, halen 1 oramiral görev yapıyor. İkinci oramiral kadrosunun görevi olan Donanma Komutanlığı’nı Koramiral Veysel Kösele yürütüyor. Kösele’nin dosyası, yeni yasal düzenleme çerçevesinde, 2015 yerine bu yıl YAŞ gündemine gelecek. Böylece Kösele’nin bir yıl erken terfi ettirilebilmesi mümkün olacak.

Ancak İzmir’deki Casusluk Davası kapsamında tutuklanıp 3 gün sonra serbest bırakılan Kösele’nin TSK Personel Kanunu’nun tutukluluğu düzenleyen 65. maddesi kapsamında terfi edilemeyebileceği belirtiliyor.

HÜKÜM GİYEN 11 SUBAYIN DOSYALARI DA GÜNDEME GELECEK

YAŞ’ta Balyoz davasında hüküm giyen 11 tutuklu subayın dosyaları gündeme gelecek. Genelkurmay “TSK’ya kumpas” söyleminin gündeme gelmesi ve yeniden yargılama olasılığı nedeniyle hüküm giymelerine rağmen komutanlar hakkında “ilişik kesme” işlemi yapmadı.

4 YILDIR TERFİ BEKLEYEN KOMUTANLARIN DURUMLARI DA DEĞERLENDİRİLECEK

2010 yılında YAŞ’ta yapılan oylamada terfisine karar verilen üç generalin kararnameleri hükümet tarafından imzalanmamış, yargı üç generali haklı bulduğu halde “açığa” alındıkları için terfileri 4 yıldır gerçekleşmemişti. Tümg. Gürbüz Kaya, Tümg. Halil Helvacıoğlu ve Tuğa. Abdullah Gavremoğlu’nun durumları YAŞ’ta bir kez daha gündeme gelecek. (Kaynak: Habertürk)