Tufan: “rotasyona Bu Haliyle Hayır Diyoruz”

Tufan: “rotasyona Bu Haliyle Hayır Diyoruz”

Diyanet ve Vakıf Çalışanları (DİVA-SEN) Aydın İl Temsilcisi Necmettin Tufan, Diyanet teşkilatını meşgul eden cami görevlilerine rotasyon uygulamasını bu haliyle kabul etmediklerini belirtti.
DİVA-Sen İl Temsilcisi Necmettin Tufan, yaptığı açıklama; “Bir süredir kamuoyunu ve Diyanet teşkilatını meşgul eden cami görevlilerine rotasyon uygulaması, Diyanet iş kolundaki sendikaların çekinceleriyle ilgili hukuk mücadelesine ve yazılı itirazına rağmen ‘ben yaparım olur’ mantığı ile Konya’mızda ve diğer illerde uygulanmıştır. Adil olmayan bu uygulama, bu hizmeti veren din görevlilerini temsil eden sendikaların hiçbirinin görüşü alınmadan yapılmıştır. İstişareyi, idarede, birinci unsur olarak dikkate alması gereken bir kurumda, istişare yapılmadan alınan bu karar, zorlama ve keyfi bir karardır. Uygulanan bu Rotasyon kararı, kuruma yıllarını vermiş, hizmet yılı en fazla olanlardan başlatılarak, çalışma barışı ve hizmet verimliliğini bozacağı aşikardır” dedi.
DİN GÖREVLİLERİ MAĞDUR EDİLİYOR
Mevcut uygulamanın din görevlilerini mağdur edeceğini savunan Tufan, “Mevcut rotasyon uygulamasına, DİVA-SEN olarak karşı çıkmamızın sebebi, il ve ilçe merkezinde görev yapan, hizmet eden, emeği geçmiş, hizmet yılı olarak 15- 20 yılın üzerinde görev yapmış olan arkadaşlarımızın, rotasyon diye 300 metre veya 500 metre ilerideki başka bir camiye görevlendirmek suretiyle mağdur edilmeleri, kabul edilebilir bir husus değildir. Ayrıca köy ve kasabalarda görev yapan din görevlisi arkadaşlarımızın da, yine köy ve kasabalar arasında tercih yapmak zorunda bırakılmaları, il ve ilçe merkezlerine gelememeleri, sadece köy ve kasabalarda görev yapmaya mecbur edilmeleri, onların kaderi olmamalıdır” diye konuştu.
DİVA-SEN’in bu konudaki önerisine de değinen Tufan, şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı en kısa zamanda bu uygulamaya son vermelidir. Rotasyon uygulamasının yapılabilmesi için, atama ve nakil yönetmenliği ve ilk göreve başlama usulleri günün şartlarına göre yeniden düzenlenmelidir. Görev yapanlar arasında adaletin sağlanabilmesi için, İlk göreve başlayacakların köy ve kasabalarda göreve başlayıp belli bir süre görev yapmaları ve köylerde ve kasabalar da tecrübe kazanmış olan din görevlilerini il ve ilçe merkezlerine çekmek için gerekli düzenlenmeler yapılmalıdır. Rotasyon uygulaması, hizmet süresi 5 yılın altında olanlardan başlamalı, hizmet yılı 8 yıl yerine, her 10 yılını dolduranların yer değişikliğine tabi tutulmaları, emeği geçmiş olan cami görevlilerinin, mağduriyetini önleyeceği gibi, mesleğe yeni başlayacak olan arkadaşlarımızın da bu uygulamayı kabullenerek görevlerine başlayacağı hesap edilmelidir. DİVA-SEN olarak mevcut Rotasyon uygulamasına son verilerek, Diyanet iş kolunda faaliyet gösteren sendikaların da katılacağı bir çalıştay düzenlenmelidir. Çalıştaydan çıkacak sonuca göre rotasyon uygulamasının yeniden düzenlenmesi, adaletli ve kabul edilebilir olması, en gerçekçi uygulama olacaktır. Bu konuda yetkilileri ve hükümeti duyarlı olmaya davet ediyoruz”