Tüketici kanununda yeni değişiklikler yürürlükte

Tüketici kanununda yeni değişiklikler yürürlükte

Bakan Yazıcı'nın konuyla ilgili açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından ikincil düzenlemeleri de hayata geçirmeye başladıklarını belirterek “ Bu kapsamda bugün Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği, Garanti Belgesi Yönetmeliği ile Tanıtma ve Kullanma Kılavuzları Yönetmelikleri yürürlüğe girdi. İkincil mevzuat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte tüketicilerimiz yeni haklara kavuşmuştur.

Bu kapsamda;

Tanıtma ve kullanma kılavuzuna ilişkin yeni düzenlemeler yapılarak satıcılara, tüketicileri doğru bilgilendirmeye yönelik yükümlülükler getirilmiştir.Mevzuatta “Kullanıcı arayüzü” tanımı yapılmıştır. Buna göre malın kullanıcı arayüzünde (dijital ekran) yer alan bilgilerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmiştir. Bu şekilde tüketicilerimizin satın aldıkları malları doğru ve daha verimli kullanmaları, dolayısıyla maksimum faydayı elde etmeleri sağlanmış olacaktır” ifadesini kullandı.“Emniyet kemerinizi takınız”, “Çocuk koltuğu kullanırken hava yastığını kapatınız” gibi malın güvenli kullanımına ilişkin bilgilerin yabancı dilde verilmesinin tüketicilerin can ve mal güvenliği için güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çeken Bakan Yazıcı şöyle devam etti:

“Bu nedenle, malın güvenli kullanımına ilişkin her bilginin, malın üzerinde de yer alması halinde, yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmiştir.Garanti belgesi tüketicinin haklarını bilmesine hizmet edecek şekilde hazırlanmıştır. Garanti belgelerinden Bakanlık onayı kaldırılarak bu alandaki bürokrasi ortadan kaldırılmıştır.Garanti belgelerinin Bakanlıktan onaylatılması şartı kaldırılarak bürokrasinin azaltılması yolunda önemli bir adım atılmıştır.Üretici ve ithalatçılar garanti belgesi düzenlemeye devam edecekler, ancak bunu Bakanlıktan onaylatmalarına gerek olmaksızın satıcılar eliyle tüketicilere vereceklerdir. Bu belgelerde tüketicinin satın aldığı mala, üretici, ithalatçı ve satıcıya yönelik bilgiler ile tüketicinin hakları yer alacaktır.Bakanlık, bu belgenin düzenlenip tüketicilere verilip verilmediğini kontrol edecek ve verilmemesi halinde firmalara yaptırım uygulayacaktır.

Ayrıca, tüketicinin seçimlik haklarını kullanması kolaylaştırılmıştır. Satın alınan malın garanti süresi içinde tamir edilmesine rağmen, tekrar arızalanması halinde tüketici diğer seçimlik haklarından istediğini kullanabilecektir.”Tüketicilerin satın aldığı mallarla ilgili satış sonrası servis hizmetlerine kolay bir şekilde ulaşmasının amaçlandığını kaydeden Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:

“Satış sonrası hizmetlere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılması için Bakanlıkça belirlenen sayıda servis istasyonu kurma ve malın kullanım ömrü süresince servis hizmeti verme zorunluluğu devam etmektedir.Örneğin: Kullanım ömrü 10 yıl olan televizyonlar için her coğrafi bölgede en az 3 adet olmak üzere; 7 bölgede toplam 40 servis istasyonu kurulması zorunludur.6502 sayılı Kanunla ilk defa özel servisler de verdikleri hizmetten sorumlu olacaktır. Buna göre herhangi bir markanın yetkili servisi olmayıp, özel servis olarak hizmet veren servis istasyonları da verdikleri hizmetten dolayı tüketicilere karşı sorumlu olacaklardır.Servis istasyonları, kendilerine teslim edilen arızalı mallar ile ilgili olarak malın teslim alındığına dair teslim fişi, ayrıca malın onarımı tamamlanınca yapılan işlemleri ve ücretini gösteren bir de servis fişi düzenleyeceklerdir. Bu şekilde, malın onarımına ilişkin yaşanabilecek ihtilafların da önüne geçilmiş olacaktır."