Tüm zamanların izlenme rekorunu kırdı!

Tüm zamanların izlenme rekorunu kırdı!

ABD başkanlık seçimlerine 6 hafta kala, Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'ın canlı yayında ilk kez karşı karşıya geldiği tartışma hem ABD'de hem de yabancı basında büyük yankı


90 dakika kesintisiz süren canlı yayın 81,4 milyon kişi tarafından izlendi ve şimdiye kadar en fazla kişi tarafından izlenen başkanlık tartışması olarak rekor kırdı. Sosyal medyada da ilgiyle takip edilen tartışmayla ilgili 5 milyon tweet atıldı.

"Clinton, ilk münazarada Trump'a göre iyi bir imaj sergiledi"

Tartışma öncesi kamuoyu yoklamaları adayların başa baş gittiğini gösterirken, Clinton ve Trump'ın ilk kez karşı karşıya geldiği tartışmanın ardından ilk münazarayı kazananın Demokrat Parti adayı Clinton olduğu yorumları yapıldı.

Alexandra isimli seçmen yaptığı açıklamada, Trump'ın münazarada Clinton karşısında zayıf kaldığını, Clinton'ın başkan adayı olarak Trump'a göre daha iyi bir imaj sergilediğini söyledi.

"Trump, bence son derece hoşgörüsüzdü, sürekli bağırdı ve Clinton'ın sözünü kesti. Trump'ın milyonları temsil edecek bir başkan imajı ortaya koyduğunu düşünmüyorum" diyen Alexandra, Clinton destekçisi olduğunu belirterek münazarayı izledikten sonra da Clinton'ın daha iyi bir başkan olacağını düşündüğünü dile getirdi.

Clinton destekçisi siyahi aktör Harlin ise Trump'ın hikayeler uydurduğunu savundu. Harlin, programda ortaya somut bir şey koyamayan Trump'ın dış politikada da başarısız olduğunu savundu.

Emekli seçmen Alan ise Trump'ı ülkeyi yönetirken görmek istemediğini belirtti.

"Trump, kötünün iyisi"

Bazı seçmenler ne Clinton'a ne de Trump'a güveniyor. Brooklyn'de garsonluk yapan David, her ikisinin de iyi bir başkan olacağına inanmıyor.

Clinton'ın dış politikasını eleştiren David, Ortadoğu'da yaşananların sorumlusunun Clinton olduğunu savunarak "Her ikisinin de iyi bir başkan olacağını düşünmüyorum. Kötünün iyisini seçip, Trump'a oy vereceğim." dedi.

David, "Clinton'ın zengin olduğu için Trump'ı eleştirme hakkı yok çünkü o da çok zengin. Bu iki yüzlülüktür. Clinton bizim için hiçbir şey yapmadı. Trump sadece bir iş adamı ve bana bir zararı dokunmadı." dedi.

"Bu seçimlerin kazanını olmayacak"

Siyahi hemşire seçmen Davon ise bu seçimlerinin oldukça tuhaf geçeceğini ve kazananın olmayacağını ifade ederek "Kime oy vereceğim konusunda karar verdim ama çok memnun olduğum bir karar değil açıkçası. Hem Clinton hem Trump aslında Amerika'yı tasvir ediyor. Clinton, daha iyi bir başkan portesi çizmesine çizdi ama diğer taraftan da olanlara bakıldığında Trump hayal kırıklığı yaşayan öfkeli Amerikalıları temsil ediyor." diye konuştu.

ABD medyası ilk münazaradan Clinton'ın galip çıktığı görüşünde birleşti

ABD medyası da Clinton'ın iyi çalışarak tartışmaya daha hazırlıklı çıktığı ve "saldırgan tavırlı" olduğu yorumları yapılan Trump karşısında daha iyi bir performans sergilediği görüşünü paylaştı.

Medya organlarının çoğu ilk tartışmayı kazananın Clinton olduğu görüşünde birleşirken, CNN/ORC'nin yaptığı anket sonuçlarına göre ise tartışmayı izleyen kayıtlı 521 seçmenin yüzde 62'si tartışmayı Clinton'ın kazandığını, yüzde 27'si ise Trump'ın kazandığını söyledi.

Tartışmada öne çıkan konular ekonomi, istihdam, ırkçılık ve suç oranı, ulusal güvenlik ile terörle mücadele oldu.

Adayların birbirlerine karşılıklı suçlamalar yönelttiği ve eleştirilerde bulunduğu tartışmada, Clinton, Trump'a vergi beyanında bulunmaması ve ırkçılık yaptığı konusunda yüklenirken, Trump da Clinton'ı özel elektronik posta hesabından sildiği 33 bin e-postayı açıklamaya davet etti.

8 Kasım'daki seçime kadar iki televizyon tartışması daha düzenlenecek. İkinci tartışma 9 Ekim'de Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi'nde yapılacak.

Demokrat Parti'nin Başkan Yardımcısı adayı Virginia Senatörü Tim Kaine ve Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan Yardımcısı adayı Mike Pence de bir televizyon tartışmasında kozlarını paylaşacak.?

ABD siyasetini şekillendiren ve kararsız seçmenlerin kime oy vereceği konusunda önemli rol oynayan tartışma programları 1960 yılına dayanıyor. İlk olarak 1960 yılında düzenlenen TV programına 3 dönem ara verildikten sonra 1976 yılında tekrar düzenlenmeye başlayan programlar o günden bu yana devam ediyor.