Tunus'ta yeni dönem başlıyor

Tunus'ta yeni dönem başlıyor

Laik çizgideki Nida Tunus (Tunus’un Sesi) Partisi 85 sandalye ile birinci, Nahda (Rönesans-Yeniden Doğuş) Hareketi Partisi ise 69 sandalye elde ederek ikinci oldu.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik Sarsar’ın yaptığı açıklamaya göre, 217 sandalyeli parlamentoda oyların yüzde 39,17’sini alan Nida Tunus 85 milletvekili çıkardı, Türkiye’deki AK Parti’yi kendisine örnek alan Nahda Hareketi ise 69 sandalyeyle onu izleyen parti oldu.

Nahda Hareketi, seçimlerin favorisi olarak gösteriliyordu.

5 milyon 200 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede söz konusu seçim sonuçlarının, ılımlı İslamcı Nahda Hareketi’nin yükselişini istemeyen laiklerin endişesinin bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

Seçimler öncesi Nahda’ya karşı kurulan ittifakın ürünü olan Nida Tunus,

çizgisini stratejisini endişe ve Nahda karşıtlığı üzerine kurdu ve bunu medya kanalıyla iyi işlemeyi bildi.
58 yıl önce bağımsızlığını ilan eden yaseminler ülkesi Tunus’ta halk, 26 Ocak'ta Ulusal Kurucu Meclis'te (UKM) kabul edilen yeni anayasanın ardından ilk kez sandıklara gitti.

Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin Nida Tunus Partisi'ni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Kurulacak olan hükümet, kanunlara göre 5 yıl görevde kalacak.

Geniş katılımlı bir demokrasi arzusunda olan Tunus’ta, diğer partilerin mecliste elde ettikleri sandalye sayıları şöyle: Özgür Milli Birlik Partisi 16, Halk Cephesi Partisi 15, Afak Tunus Partisi 8, Cumhuriyet İçin Kongre Partisi 4, El-Mubadera, Demokratik Akım ve Halk Hareketi 3’er, Teyyar el-Mehabbe Partisi 2 ile bağımsız Mecd Lilcerid listesi, bağımsız Reddu'l İtibar listesi, Cumhuriyet, Sosyal Demokratlar Hareketi, Demokratik İttifak, Kurtuluş İçin Ulusal Cephe, Nida el-Muhacirin Bilharic, İş ve Özgürlükler İçin Demokrasi Birliği ve Çiftçilerin Sesi partileri ise 1’er milletvekili.