Türel: "sözümüzü Tutmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz"

Türel: "sözümüzü Tutmanın Mutluluğunu Yaşıyoruz"

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Kurulu’nda su fiyatlarında ilçelerde yüzde 50’ye varan indirim yapıldı. Köylerin su fiyatları ise ilçe merkezlerindeki en alt tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlendi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Sözümüzü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Suda indirim konusunda vatandaşa verdikleri sözü tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ASAT yatırımları ile ilgili de müjde verdi. Türel yeni Büyükşehir Yasası sayesinde ilçelerde de yatırım yapabilecek olan ASAT’ın 2015 yılında altyapıya 253 milyon lira yatırım yapacağını ifade etti.
ASAT Genel Kurulu’nda 2015 yılı su tarifeleri görüşülerek karara bağlandı. Görüşmelerde söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ASAT’ın 2015 yılı taslak bütçesiyle, önceki yönetimin gerçekleşen 2013 yılı bütçesini mukayese etti. ASAT’ın 2013 yılında gerçekleşen bütçesinin 240 milyon 787 bin lira olduğunu belirten Türel, 2015 yılında bütçeyi yaklaşık 2.5 kat artışla 693 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
YATIRIM DÖRT KAT ARTACAK
2013 yılında ASAT’ın gerçekleştirdiği yatırım miktarının 61 milyon 129 bin lira olduğunun altını çizen Başkan Türel, 2015 bütçesinde yaklaşık 253 milyon 119 bin liralık bir yatırım bütçesi öngördüklerini kaydetti. Başkan Türel, bir önceki bütçenin aşağı yukarı 4 katı bir yatırımı Antalya’da gerçekleştireceklerini vurguladı. Bütçelerde yatırımların toplam giderlere oranın önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, "Büyüyen bütçe içinde yatırım oranı azalıyor mu artıyor mu esas mukayese edilmesi gereken bu husus. 2013’te yatırımların toplam gidere oranı yüzde 25.4 iken, 2015’te bu yüzde 36.5’a ulaşmış. Yüzde 10’un üzerinde bir artış var. Adeta Antalya alt yapı olarak da yeni bir hizmet sağanağı yaşayacak" dedi.
Gider maliyetleri içinde en önemli kalemi personel giderlerinin oluşturduğunu söyleyen Başkan Menderes Türel, "Bu konuya Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu gibi çok hassasiyet gösteriyoruz. 2013 gerçekleyen bütçesi içinde personel giderlerinin toplam giderlere oranı yüzde 19.1. Önümüzdeki dönem bu yüzde 13.8 olacak. Personel giderlerinde yüzde 6 oranında bir azalmaya giderek, finans yönetimi açısından da önemli bir iş yapacağız. Personel giderlerinin gelirlere oranı yüzde 3’lük bir düşüş gösteriyor. Personel artı SGK toplam maliyetinin giderlere oranı 2013’de yüzde 22.5 iken, önümüzdeki dönem 16.6’ya düşecek" diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR YASASI SAYESİNDE HİZMET YAPILABİLECEK
Yeni Büyükşehir Yasası ile ilçelerin alt yapı ve su hizmetlerini devralırken, alt yapı borçlarını da devraldıklarını belirten Türel şu bilgileri verdi:
"İlçe belediyelerden toplam gelirimizin 2015 yılında 116 milyon lira civarında olması bekleniyor. İlçelerden 2015’te ASAT’a gelen toplam borç ise 334 milyon lira. İlçe belediyelerinden 334 milyon liralık bir borcu üstlenmişiz ve ödüyoruz. Bu arada ASAT’ın ilçelere yapacağı toplam yatırım 14 ilçeye 286 milyon 190 bin liradır. Takdirlerine sunuyorum. 334 milyon liralık borç devralıyoruz, üzerine 286 milyon liralık bir yatırım yapıyoruz. Yani topladığımızda 620 milyon lira gibi bir rakam yapıyor. Buna karşılık ilçelerde topladığımız rakam 116 milyon lira. Topladığımız su gelirleriyle bu hizmetler Büyükşehir Yasası olmasaydı yapılamazdı. Bunu Büyükşehir Belediyesi imkanları ile yapabilir hale geldik. Bunu Büyükşehir Belediye Yasası’nın faydası yararı nedir bilmeniz açısından söylüyorum."
ASAT’ın borç tablosu hakkında da bilgiler veren Başkan Menderes Türel, ilçelerden toplamda 403 milyon lira borç devraldıklarını açıkladı. Türel, "Yani yarım katrilyon borcu yeni Büyükşehir Yasası’yla ilçe belediyelerimiz ASAT’a devretmiş. ASAT’ın 31 Mart 2014 itibarıyla devraldığı borç, 718 milyon 323 bin lira. İlçelerden gelen borçlarla birlikte ASAT göreve başladığımızda 1 katrilyon 121 trilyon lira borçluydu. Bunları söylememin nedeni 5 sene sonra bu rakamların nerelere geldiğini ifade etmek içindir. 6562 Sayılı Yapılandırma Kanunu’yla İller Bankası’ndan 68 milyon liralık da bir borç silinmiştir. Bu sene içerinde, göreve geldikten 1 Aralık’a kadar ilçe belediyeleri ile ilgili ödediğimiz borç miktarı 37 milyon liradır. Dolayısıyla silinen borçla birlikte 403 milyon liralık borç, 297 milyon liraya indirilmiştir. Bugün itibariyle ASAT’ın borcu ödenen 297 milyon lira ile birlikte 985 milyon liradır" ifadelerini kullandı.
SU SÖZÜNÜ TUTTU, İLÇELERDE SU FİYATLARI İNDİ
Su fiyatları konusunda da önceki dönemle mukayese yapan Başkan Türel şöyle konuştu:
"2004 yılında göreve geldiğimizde suyu ucuzlatacağız dedik ve ucuzlattık. Hayal görüyor, yapamaz dediler. Biz biliriz işimizi dedik, yapacağız dedik yaptık. İlk belediye başkanlığım dönemimde 2004-2009 yılları arasında Antalya’daki su fiyatlarında yüzde 4.5’luk bir azalış oldu. Görevi devrederken yüzde 4.5 bir indirimle devretmişiz. Bizden sonra gelen yönetim 5 sene de Antalya’da toplamda yüzde 66.7’lik bir artış yapmış. Marifet iltifata tabidir, iş bilenin kılıç kuşananın. Nasıl oldu, şapkadan tavşan çıkarmadık. Hesabımızı biliyorduk. Göreve geldiğimizde Antalya’da su kayıp kaçak oranı yüzde 66’nın üzerindeydi. Dedik ki su kaçaklarını azaltacağız. SCADA sistemini kurduk. Bu sistemi mutlaka görün. Maalesef biz ayrıldıktan sonra bu sisteme kilit vurmuşlar. Bu sistemle Antalya’nın 20 kilometre ötesinde su kaybı varsa bilgisayar uyarıyor, su kaybını önlüyoruz. Şimdi bunu ilçelerde de yapacağız. SCADA sistemini Türkiye’de uygulayan ilk belediye başkanı olmanın gururunu yaşıyorum. Yüzde 66 kayıp oranını yüzde 40’a düşürdük. Aradaki farkı da suda indirim yapmak suretiyle vatandaşın cebine yansıttık. Bizden sonra diğer belediyeler örnek aldı. Çalışırsanız olur yan gelip yakmakla olmaz."
YÜZDE ELLİYE VARAN İNDİRİM YAPILDI
Gereken önlemleri alarak 2015 yılı için suda çok önemli indirimlere gittiklerini belirten Başkan Türel, su fiyatlarında bazı ilçelerde yüzde 50’ye varan indirim uyguladıklarını söyledi. Türel, İbradı ve Gündoğmuş’da su fiyatları aynı kalırken, Demre’de su fiyatlarında yüzde 13, Kaş’ta yüzde 16.60, Korkuteli’nde yüzde 36.47, Kemer’de yüzde 33.67, Elmalı’da 47.83, Serik’te 21.88, Manavgat’ta 33.33, Finike’de 16.67, Akseki’de 50.82, Alanya’da 18.81, Gündoğmuş’ta 44.29’luk bir indirim yaptıklarını açıkladı. Başkan Türel, "Hamdolsun suyu ucuzlatacağız sözünü vermiştik. Bir kez daha sözümüzü yerine getirmenin rahatlığıyla bu rakamları Antalyalılara duyurmanın rahatlığındayız" dedi.
KÖYLERE ÖZEL DÜZENLEME
Yeni Büyükşehir Yasası’nın köylerdeki su fiyatlarını, merkezdeki su fiyat tarifesinin yüzde 25’ini geçemeyecek şekilde düzenlediğini hatırlatan Başkan Türel, şunları kaydetti:
"Burada nereden baktığınıza bağlı. Merkezdeki su fiyatı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ndeki su fiyatı uygulanabilirdi. Bunun yüzde 25’ini uyguladığımızda özellikle kırsaldaki köylerimizde su fiyatlarında önemli bir yükselişle karşı karşıya kalma durumunu gördük. Köylü vatandaşımın bu kanundan mağdur olmasını kabul etmek benim açımdan mümkün değildi. Bu nedenle bütün köylerimizde ilçe merkezlerimizdeki su fiyatı neyse, onun yüzde 25’ini almak suretiyle su fiyatlarını köylerimizde kullandıracağız. Bunun kabulünü bugün meclisimize sunuyoruz. Bunu kabul ettiğimizde bir çok ilçemizde ve köylerde su fiyatları bundan öncekinden çok daha düşük olacak. Köylerimizdeki su fiyatlarını ilçe merkezlerinin dörtte birine indirmek suretiyle inanılmaz bir indirim yapıyoruz."
Bir taraftan suda indirim yaparken, diğer yandan hizmete ve yatırıma devam ettiklerini ifade eden Başkan Türel, "Seçimden önce geçmişte bunu nasıl yaptıysak, yine yapacağız demiştik. Bunu vatandaşa seçim vaadi olarak sunduk. Bugün verdiğimiz sözü bir kez daha yerine getirmiş olmanın, suda indirim yapmanın vicdani rahatlığındayız" diye konuştu.