Türk Eğitim-sen Üyelerinden Anayasa Mahkemesi’ne Mektup

Türk Eğitim-sen Üyelerinden Anayasa Mahkemesi’ne Mektup

Türk Eğitim-Sen üyeleri, eğitim alanında yapılan son yasal düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne mektup gönderip, basın açıklaması yaptı.
Türk Eğitim Sen üyesi bir grup, Sirkeci PTT Merkezi önünde bir araya geldi. Çeşitli sloganlar atan grup, eğitim alanında yapılan son yasal düzenlemenin iptalini istedi. Grup adına basın açıklamasını yapan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Hanefi Bostan, yurt genelinde yapılan öğretmen atamalarında adaletsiz, hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan ve kayırmacı tutumların sergilendiğini ileri sürdü. Bostan yaptığı açıklamada, ‘’6528 Sayılı Kanun ile Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişikliklere gidilmiştir. Anılan kanunla getirilen yeni düzenlemeler anayasamızda yer alan hukuk devleti ilkesi ve hakkaniyet anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Bu kanunla Milli Eğitim Bakanlığı’nda ciddi bir yönetici ve öğretmen kıyımı yaşanmasına sebep olunmuş ve önümüzdeki süreçte daha büyük sıkıntılara zemin hazırlanmıştır” dedi.
Kanuni düzenlemeyle kazanılmış bütün hakların yok sayılarak tamamen keyfi bir yönetici atama sistemi getirildiğini iddia eden Bostan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onlarca başarı belgesi ve ödül almış, çalışma arkadaşları tarafından başarılı bulunan ve 40 tam puan verilen birçok okul müdürü de bu şube müdürleri tarafından çok düşük puanlar verilmiştir. Bu şekilde 8 bin civarında yönetici bertaraf edilmiştir. Mesela İstanbul ilinde mülakattan 100 tam puan alan 82 kişinin tamamı Eğitim Bir-Sen’in yönetici ve temsilcileridir. 80 ve üzeri puan alanların yüzde 98’i de Eğitim Bir-Sen’in üyeleridir. Yine Karaman ilinde 85 ve üzeri puan alanların tamamı da yine aynı sendikanın üyesidir. Bunun gibi yüzlerce örnek sıralanabilir. Bu durum eğitim çalışanları arasında büyük infiale neden olmakta, okullarımızdaki çalışma huzurunu yok etmekte, çalışanlar arasında telafisi mümkün olmayacak ihtilaf ve ayrışmalara sebep olmaktadır. Eğitim camiası arasında büyük bir huzursuzluk ve infiale yol açan ve kamuoyunda ‘’ucube kanun’’ olarak adlandırılan bu kanun hakkında yüksek mahkemenin vereceği kararı mutlaka hukukun üstünlüğünü korumak doğrultusunda olacağı şüphe yoktur. Sayın Anayasa Mahkemesi başkanı ve üyeleri, yüksek mahkemenizin hiçbir adalet ve vicdan anlayışı ile bağdaşmayan bu kanun hakkında vereceğiniz kararda da aynı kararlılıkla hukuksuzluğa bir an önce dur demesi eğitim camiamız tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir. Çünkü geçirilen her gün eğitim camiamızdaki huzuru ve dolaysıyla öğrencilerimizin başarısını doğrudan olumsuz etkileyen ve telafisi mümkün olmayacak tahribatlara neden olmaktadır.”
Yapılan açıklamanın ardından hazırlanan mektuplar Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Grup daha sonra dağıldı.