Türk Eğitim-sen’den Müdür Atamalarında Mülaket Tepkisi

Türk Eğitim-sen’den Müdür Atamalarında Mülaket Tepkisi

Türk Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Rıdvan Naci Devli, müdür atamaları için gerçekleştirilen sözlü mülakata tepki gösterdi.
Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin 18. maddesi kapsamına ilk defa ve yeniden müdür olarak görevlendirme sürecinin başladığını anımsatan Rıdvan Naci Devli, “İlk defa ve yeniden görevlendirilmek üzere başvuruda bulunanlar yönetmelik ekinde yer alan Eğitim Kurumu Müdürlüğüne İlk Defa ve Yeniden Görevlendirileceklere ilişkin Değerlendirme Formu üzerinden yönetmeliğin 11. Maddesi kapsamında oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilerek, değerlendirme sonucu oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere boş eğitim kurumu müdürlüğü sayısının 3 katı aday sözlü sınava çağrıldı. Sözlü sınav uygulaması denetimi neredeyse imkânsız olan ve uygulamada birçok haksızlığı beraberinde getiren objektiflikten en uzak sınav şeklidir. Ancak; sözlü sınav uygulaması yapılacaksa dahi en azından objektif olarak yapıldığının denetlenebilmesi için ve somut verilere dayalı olarak en azından daha objektif bir sınav olması adına görüntü ve ses kaydının olması gerekmektedir. Sözlü sınavlar ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun YD. İtiraz No: 2008/774 numaralı vermiş olduğu karara göre sözlü sınavda adayın sorulara verdiği yanıtların teknolojik imkânlardan yararlanarak sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasının gerekli olduğu belirtilmiştir” dedi.
“VALİLİĞE MÜRACAAT ETTİK”
Mülakat komisyonlarınca gerçekleştirilecek mülakatlarda sesli ve görüntülü kayıt sağlanması için mülakatlar başlamadan önce Aydın Valiliği’ne müracaat ettiklerini anımsatan Devli, “16 Ekim 2014 tarihinde mülakatlar uyarımıza ve talebimize rağmen kamera kaydı olmaksızın yapılmaya başlandı. Zarf çekilerek belirlenen mevzuatla ilgili 50 puanlık 2 soruyu müdür adayı sözlü olarak cevaplarken adayın sanki okuma yazması yokmuş gibi bir komisyon üyesi bunu not alıyor, sonra da bu notlar adaya imzalatılıyor. Bu davranış mülakata giren adaylar arasında bazı hatırlı adaylar için yazılan notlara ilaveler ve düzeltmeler yapılabileceği endişesini hatta makul şüphesini akla getiriyor. Diğer 50 puanlık bölüm ise şaka gibi. Genel kültür başlığı altında okul yönetmekle nasıl ilgi kurulduğu belli olmayan sorular sorulmakta. ‘Hangi ilde demiryolu yoktur’dan ilk yüz naklini yapan doktor veya hastanın ismine, paraşütle uzaydan dünyaya atlayan kişiye kadar. Üstelik bu soruların ve verilen cevapların hiçbir kaydı ve yazılı belgesi yok. Nasıl değerlendirildiği belirsiz. Böyle yapılan bu mülakat sınavının neticesi eğitim çalışanlarını ve adayları ciddi şekilde endişelendirmekte, böylesine yanlışlar manzumesinden doğru bir sonucun çıkmayacağı gerçeğini ortaya koymaktadır” diye konuştu.