TÜRK YUNAN MÜBADİLLER BÜYÜKÇEKMECE’DE BULUŞTU

TÜRK YUNAN MÜBADİLLER BÜYÜKÇEKMECE’DE BULUŞTU

Lozan Barış Anlaşması çerçevesinde 92 yıl önce gerçekleşen ’Nüfus Mübadelesi’ ile doğdukları topraklardan göç etmek zorunda kalan Türk ve Yunan mübadiller Büyükçekmece’de "Mübadil Lezzetler" sunumunda bir araya geldi.
Büyükçekmece Belediyesi tarafından mübadelenin 92. yıl dönümüne yönelik Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde anma etkinliği düzenledi. “Mübadil Lezzetler” isimli programa Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Belediye Başkan Yardımcısı Selami İnce, Yunanistan’dan gelen Mübadiller, Büyükçekmece’den Yunanistan’a göç eden mübadillerin kurdukları Nea Kalikratya Kültür Derneği ve Nea Plagia Kültür Derneği’nin temsilcileri ve İstanbul’un çeşitli yerlerinde yaşayan çok sayıda Mübadil katıldı. Bayanlar tarafından yapılan "Mübadil Lezzetler" sunumu kokteyl açılışını Başkan Akgün yaptı. Ardından lezzetleri tadan Akgün bayanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. İkramlar sonrası sinevizyon gösterimi yapıldı, ve hatıra fotoğrafları çekildi. Ayrıca programda Başkan Akgün tarafından dostluk mesajları verildi.
“MÜBADİLLER PROGRAMI TÜRK YUNAN İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRİYOR”
Mübadil Lezzetler programında konuşan Başkan Hasan Akgün, “Lozan Antlaşması’nın 92’nci yılı Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan ve yaklaşık 2 milyon insanı yerinden yurdundan eden mübadelenin de 92’inci yılı. 30 Ocak her sene mübadillerin bir araya geldiği gün oluyor, ama biz bunu bu yıl 3 güne yaydık” dedi.
Akgün “Dün mübadillerin geldiğinde karaya ilk ayak bastığı yerde temsili bir şey yaşandı. Bugün de Ege’nin suyun iki yakasındaki, bir taraf özellikle Selanik Makedonya Bölgesi, bir tarafta Büyükçekmece, Mimar Sinan ve çevresinde ki yaşayan vatandaşlarımızın Pita Günü dedikleri, aslında anlıyorsunuz pide günü, onlar Pita diyorlar. Pita Günü’nde bizim Mübadillerimizin kendi elleri ile yapmış olduğu, Mübadillerimizin torunlarının kendi elleriyle yapmış olduğu, Yunanistan’dan gelen 100’den fazla yine Yunan Mübadillerin torunlarına kendi elleriyle ikram ettiler ve bende aldım onlarla aynı duyguyu yaşamak üzere” diye konuştu.
Mübadiller programı ile Türk Yunan arasında müthiş bir gelişme olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Akgün, “Örnek verecek olursak Büyükçekmece’nin hiç kardeş şehri yoktu, onlarında burada yoktu. Şimdi 2-3 belediye bizimle kardeş oldu. Son 3 yıldan itibaren özellikle müthiş bir yakınlaşma var. Tam bir dostluk havasında bu Mübadele Günü anılıyor. Mübadillerin torunları bir araya geliyor. Bazen gözyaşlarını tutamıyor, o günleri yaşıyorlar. Mübadillerin annelerinden dedelerinden kalan o dönemde buraya gelirken sakladıkları, Yunanistan’a giderken bıraktıkları, getirebildikleri ve biriktirebildikleri eşyalar da sergilendi dün burada” dedi.
“Bu olayı biz yeni yeni kavramaya başladık çünkü biz bundan 6-7 sene önce Mübadillerle ilgili bir şey konuşulmuyordu Büyükçekmece’de” ifadelerini kullanan Akgün, Son 3-4 yıldır bu işe parmak bastık. Özellikle bu işlerle kurulan derneklerle, Mübadil Dernekleri Lozan Dernekleri ile birlikte hem Büyükçekmece, hem Makedonya, Selanik’te Mübadeleyi anlayacak ve aktaracak şekilde faaliyetleri de anma programı içine yerleştirerek genişlettik” şeklinde konuştu.
"MÜBADİLLERLE BİR ARAYA GELMEKTEN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM"
Kendisi gibi Mübadil olanlarla bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Raziye Kaplan, “Babam 3 yaşındayken gelmişler Türkiye’ye orada evlerimiz varmış, Her şeyi bırakıp gelmişler. Burada yeniden çalışıp düzen kurmuşlar” dedi.
"Mübadil Lezzetler" sunumu programı sonrası katılımcılara Başkan Hasan Akgün tarafından plaket takdim edildi ve ardından dostluk mesajları verildi.