Türkiye'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne sert açıklama: Kabul edilemez

Türkiye'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne sert açıklama: Kabul edilemez

Bakanlıktan yapılan açıklamada, GKRY'nin adanın ortak sahibi olan  Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını hiçe sayarak, Doğu  Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin son olarak sözde münhasır  ekonomik bölgesinde verdiği ruhsatlar çerçevesinde 6 numaralı parsele bir sondaj  gemisi intikal ederek, çalışma için hazırlıklara başladığı kaydedildi.

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir kapsamlı çözümün henüz tesis edilmemiş  olduğu bir ortamda, Kıbrıs Rum tarafının Ada’nın yegane sahibi gibi davranmakta  ısrar ettiği vurgulanan açıklamada, "Tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine devam  etmesi kabul edilemez bir durumdur." vurgusu yapıldı.

Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı  tarafından 29 Aralık 2017'de yapılan açıklamayı desteklediğinin altı çizilerek,  "Kıbrıs Türk tarafının haklı kaygı ve infialini paylaşıyoruz." ifadesi  kullanıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sorumsuz adımlarına karşı gerekli  uyarıları en başından bu yana yapmış olan Türkiye, gerek kendi kıta  sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumakta, gerek Kıbrıs Türk tarafına  desteğini sürdürmekte kararlıdır. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde, Kıbrıs Türk  halkının Ada’nın etrafındaki doğal kaynaklar üzerindeki meşru hakları temelinde  KKTC tarafından Türkiye Petrollerine verilen arama ruhsatı kapsamında ilan  edilmiş bulunan ruhsat sahaları da dahil olmak üzere Doğu Akdeniz’deki  Türkiye’nin ruhsat sahalarında çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için  gereken hazırlık yapılmaktadır."