Türkiye'nin Afet Müdahale Planı açıklandı!

Türkiye'nin Afet Müdahale Planı açıklandı!

17 Ağustos 1999 depreminin 16'ncı yıl dönümüne sayılı günler kala, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP) kapsamında, düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Basın mensuplarının ilgisinin yoğun olduğu toplantıda, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay bir sunum gerçekleştirdi. Oktay, TAMP'ın tüm detaylarını anlattığı sunumda, "Artık her türlü afet senaryosuna hazır olan bir Türkiye var" diye konuştu.

"BİZ İSTANBUL DEPREMİNE HAZIRIZ"

Başkan Oktay, burada yaptığı konuşmada İstanbul depremine hazırlıklı olduklarını belirterek, "Biz hazır olmak için kamu kuruluşları olarak ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte herhangi bir deprem olduğunda ne yapabiliriz ne yapılacağı sorusunun cevaplarının tamamını içerecek, her türlü çalışma ve bu çalışmanın sisteme dönüşmüş haliyle hazır haldedir. İstanbul'un her şeyiyle depreme hazır olabilmesi için de ailelerimizin hazır olması, iş yerlerimizin hazır olması, okullarımızın ve hastanelerimizin hazır olması topyekün bir farkındalık ve bilinçlendirme ile bütünüyle hazır olacağız. Ama müdahale boyutundaki sistemimiz ile biz hazırız. Biraz önce ifade ettiğim gibi siz hazır mısınız demek istiyoruz artık" diye konuştu.

28 HİZMET GRUBUYLA AFET YÖNETİMİ

Başkan Oktay, TAMP'ın iletişimden, bilişime, alt yapıdan, ulaşıma kadar 28 hizmet grubundan oluştuğunu belirterek, "TAMP bir plan olarak başladı ve biz bunu sisteme dönüştürdük. Lojistik alt yapısıyla, haberleşme alt yapısıyla, bileşim alt yapısıyla, yönetişim alt yapısıyla hazırladığımız bir sistem bu. Arama kurtarmasından, haberleşmesinden, trafiğinden, güvenliğinden, beslenmesi, barınması, sağlığı, bilgi toplanması, analiz edilmesi, raporlanması, satın alması ve finansmanını kadar 28 tane alanda hizmete ihtiyacımız olduğunu gördük. Bu alanlarla ilgili, neler yapılması gerektiği ile alakalı her türlü alt yapı çalışmasını tamamladık. İlgili bu alanda en güçlü olan kurumlarımızı bu hizmet gruplarının liderliğini verdik. Tamamının yönetimi noktasında da AFAD görev almış oldu" dedi. Oktay, "Bir entegre biletişim alt yapısı oluşturmuş durumdayız. Hem Ankara merkezde, hem de afetin olduğu ilde mesela İstanbul, AFAD'ın anında harekete geçerek bu hizmet gruplarının afet olduğu sıfırıncı dakikada harekete geçtiği bir yapıyı oluşturduk. Sonrasında zaten ilgili hizmet gruplarıyla yerelde valinin yine sorumluluğunda, merkezde de yine biz bu afeti çok daha etkin yönetiyor olacağımız bir yapıyı geliştirdik" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE DEPREM VERİ MERKEZİ İLE DEPREMİ YÖNETECEĞİZ"

Oktay, bir afet anında 28 hizmet grubuyla AFAD'ın, afet krizini nasıl yöneteceğini şu sözlerle özetledi: "Diyelim ki, bir afet oldu. Anında bize Türkiye'deki bütün bölgeyi biz tararız. Türkiye deprem veri merkezimiz vardır. Tüm veriler bize akar. Anından bir yerde herhangi bir yerde hareketlenme olduğu an saniyesinde bize akar o veri. Bizim 7/24 çalışan deprem veri merkezimiz vardır. Hemen bunu çözümler. Depremin büyüklüğü ve koordinatlarını bize anında rapor eder. Bu söylediğimiz olay birkaç dakika içerisinde olur. Akabinde veri tabanında oluşturduğumuz veriler, bir tahmin programımız vardır. Bir analiz programıdır aslında bu. Ne kadar yıkım olmuştur bunu tespit eder. Ne kadar yaralı olabilir, ne kadar barınma ihtiyacı olabilir gibi depremi yönetebileceğimiz bir çalışmamız var. Hemen bunu çalıştırırız ve ilk dakikalarda sonuç alırız. Bütün gruplar, bunun sonucunda beklemeden harekete geçmiştir. Haberleşme hizmet grubuyla yereldeki, hem hizmet ve kurumlar arasında hem de Ankara merkezle haberleşmenin sağlanabileceği bir alt yapı kurulmuştur.

Ulaşım altyapı grubumuz da devreye girer. Hangi yollarda hasarlı yollar varsa, hasar tespitini yapar. Alternatif yolları belirler ve hasarlı olan yolun ulaşıma açılması için çalışmayı yapar. Trafik ve güvenlik vardır. Hemen yine orada İç İşleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'müz devreye girer. Trafiğin disipline edilmesi ile alakalı hizmet gruplarının nerede çalışacağı, nerede konuşlanacakları ve nerede hizmet vereceklerini belirlenmesine yardımcı olur. Arama kurtarma aynı şekilde. Hangi arama kurtarma ekibi, nerede hizmet verecek bu belirlenmiştir. Şimdi sivil toplum örgütleri buna entegre edilecektir. Sivil toplum örgütleri, çalıştığı yerleri, enkazları raporlamakla görevli olacaktır. Beslenme hizmet grubu Kızılay bünyesinde, yine toplanma alanları başta olmak üzere, beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak. Sağlık grubumuz aynı şekilde 40'ın üzerinde hastaneyi şu anda afet hastanesi olarak belirlemiş durumda. Bunlarla ilgili anında harekete geçiyor olacağız. Bu 28 hizmet grubu içinde olacak. Enerji hizmet grubuna baktığımızda elektrik verilmesiyle ilgili hasar tespit ve bakım onarım aynı şekilde doğalgaz ile ilgili hasar tespit ve bakım onarım bu hizmetlerin ayağı kaldırılması gerçekleştirilecek. Orman Su İşleri Bakanlığı, içme suyunun temini için anında harekete geçecektir. Kanalizasyon ile ilgili oluşabilecek altyapı hasarlarının giderilmesi çerçevesinde çalışmalar yapacaktır."

TÜM TÜRKİYE'DE VERİ GİRİŞİ BAŞLADI

Oktay, bilişim altyapısında tüm eğitimlerin tamamladığını belirterek, "Sonraki aşamada enkazların kaldırılmasına kadar çok ciddi bir planlama aşamasıdır. Hem yereldeki, hem merkezdeki hizmet gruplarıyla kendi aralarında ilde valilik bünyesinde, merkezde yine tamamı boyutuna baktığımızda AFAD koordinasyonunda nasıl yönetileceğine dair bir yönetişim sistemi belirlendi. Bilişim alt yapısıyla birlikte şu an hizmete almış bulunmaktayız. Bilişim altyapısı olarak da eğitimleri verildi ve tüm Türkiye'de veri girişi aşaması devam ediyor" diye konuştu.