Türkiye'de 15 bin şirket iflas edecek!

Türkiye'de 15 bin şirket iflas edecek!

Ticari alacak sigorta sektöründe küresel olarak faaliyet gösteren Euler Hermes’in baş ekonomisti Lundovic Subran, ‘Ulusal Ticarete Global Bakış’ raporuna istinaden düzenlenen toplantıda, durgunluğun giderek arttığı küresel ekonomide, şirket iflaslarının devam ettiğini, azalma trendi görülse de şirket kapanmalarının süreceğini dile getirdi.

Türkiye’de 2013’te 2012’ye göre yüzde 8’lik bir artışla 17.400 şirket iflas etmişti. 2014 yılı içinyüzde 12’lik bir düşüşle 15.300 adet olan iflas rakamının 2015 yılı için 14.500’e gerileyeceği öngörülüyor. Tahsilat riskinin Türk şirketlerinde devam eden bir sorun olduğunu vurgulayan Subran, giderek artan politik risklerin, küresel talepteki düşüşün ve likiditenin büyüme için engel oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kredi yönetim uygulamalarının daha iyi kullanılması ve alacak sigortası gibi farklı enstrümanlardan yararlanılmasıyla ödemelerdeki gecikmelerin azalışı, iflas rakamlarındaki düşüşün önemli etkenleri arasında yer alıyor.

Dünya genelinde de iflaslarda yaşanan yüzde 12’lik düşüşte vade uzatımının giderek daha yaygın kullanılmasının etkili olduğu vurgulanıyor. Subran, Fed’in daraltıcı para politikasını devam ettirmesiyle beraber Türk Lirası’nın yüzde 5 değer kaybedeceğini öngördüklerini, Türk firmalarının kurdaki dalgalanmadan daha az etkilenmek için özkaynak finansmanlarını artırması gerektiğini vurguladı.

Devlet müdahaleleri ve tartışılan kamu politikalarıyla beraber Rusya’dan Hong Kong’a, Venezüella’dan Ortadoğu’ya artan politik risklerin varlığından bahseden ve bu duruma bağlı olarak Türkiye’nin Avrupa ve Rusya pazarında önemli bir yer kazanabileceğini vurgulayan Subran, ABD ve Afrika’nın da Türkiye için büyük bir potansiyel barındırdığını belirtti.

Küresel ekonomideki durgunluğun ve artan ticari risklerin etkisiyle Türk şirketlerinin alacak sigortasını daha fazla tercih etmeye başladığını söyleyen Euler Hermes, Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, “Ekonomideki dalgalanma, şirketlerin alacak sigortasına talebini artırıyor. Bu yıl sektördeki büyüme yüzde 35-40 olacak. 2015’te de yüzde 35 seviyelerinde büyüme bekliyoruz” dedi.