Türkiye’den. Makedonya’nın Dereli Köyüne Nar Suyu Tesısı

Türkiye’den. Makedonya’nın Dereli Köyüne Nar Suyu Tesısı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Makedonya’nın Dedeli Köyü’ne TİKA’nın desteğiyle nar suyu tesisi kurma sözü verdi.
Kurtulmuş, Dedeli köyünde TİKA tarafından sosyo kültürel ve spor amaçlı tesisin inşaatı projesi açılışını, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, AK Parti Genel Baskan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül ile gerçekleştirdi. Dedeli köyünde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kurtulmuş, "ikinci vatanımız olarak gördüğümüz kardeş gördüğümüz Makedonya’da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. TİKA’nın yapmış olduğu destekler var. Bunlardan biri de balcılık. TİKA burada bir çok işler yaptı. Artarak devam edecek. Bu yatırımların bu bölgede yapılmasının bir nedeni de Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov"un memleketi olması. Bu köye yapılan yatırım, Türkiye ile Makedonya arasında ilişkilerin devam ettiğini canlı şekilde gösteriyor. Ayrıca Balkanlar’da bir barış adası olarak duran Makedonya bize çok şey öğretiyor. Beş asır boyunca farklı dinden farklı etnik kökenli insanlar birlikte barış içinde yaşadılar. Müslümanlar bayramlarını kutladı, hristiyanlar onları kutladı. Hristiyanlar paskalyalarını kutladı, müslümanlar onları kutladı. Türkçe’den Makedoncaya binlerce kelime geçti.
Bugüne ışık tutması için dile getiriyorum, bir tarafta insanlara zulmeden bir İslam algısı, diğer tarafta müslümanların hepsine karşı çıkmaya çalışan Islamofobya.Bugün burada birlikte barış içinde yaşama, iki uçta gezinden dünyaya ders niteliğinde. Balkanlar’da geçmişte yaşanan bu güzelliği günümüzde yaşamak hayal değil. Bunun için kalplerimizi, zihinlerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Yeryüzünde barışın esenliğin olması için çalışacağız. Makedonya ve Türk halkı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Türkiye ve Makedonyan bu bölgede dost olarak yürüyüşüne devam edecek. TİKA’nın yaptığı çalışmalar dostluğu pekiştiriyor" diye konuştu.
Bölgede nar yetiştiriciliğine dikkat çeken Kurtulmuş, "Bölgeyebnar suyu tesisi kurulması için TİKA gerekli çalışmaları yapacak. Bu projeyi en kısa zamanda tamamlayacağız. İnşallah açılışına da geliriz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş daha sonra Çalıklı Köyü’ne geçerek, Namık Kemal Ilk Öğretim Okulu binası tadilatı ve donanımı projesi açılış törenine katıldı. Kurtulmuş, burada da yaptığı konuşmada, "Bizim için Rumeli İstanbul’da başlar, buralara kadar devam eder. Rumeli halkını kendi halkımız olarak biliriz" dedi.