Türkiye’nin Bacıbey’leri ödüllerini İnegöl’de aldı!

Türkiye’nin Bacıbey’leri ödüllerini İnegöl’de aldı!

İnegöl Belediyesi ile Bacıbey Kent Kültürü Derneği işbirliğinde düzenlenen ve bu yıl 6’ncısı Şekibe İnsel anısına İnegöl’de yapılan Hayme Ana Bacıbey Ödülleri, bugün düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Türkiye’de kadınların Milletvekili olarak ilk kez meclise girdiği 8 Şubat 1935 yılında, meclise giren ilk 17 kadın Milletvekili arasında yer alan ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk çiftçi kadın Milletvekili unvanına sahip İnegöllü Şekibe İnsel anısına gerçekleştirilen törende, Türkiye siyasetine damga vurmuş isimler bir araya geldi.

Hotel Park’ta düzenlenen ve renkli görüntülere sahne olan programa Kaymakam Ali Akça, AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, eski Bakanlar İmren Aykut ve Işılay Saygın, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları ile çok sayıda davetli katıldı.

KONSEPT İNEGÖL BELEDİYESİ DESTEĞİ İLE DEĞİŞTİ 
Törenin açılış konuşmasını yapan Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar, projenin nasıl oluştuğundan ve içeriğinden bahsederek törene katılanlara teşekkür etti. Bacıbey kavramının Anadolu topraklarından 800 yıllık bir geleneğin simgesi olduğunu kaydeden Çınar, “Ancak uzun zamandır her şeyde olduğu gibi unuttuğumuz bir gelenek. Unuttuğumuz bu geleneği yeniden canlandırma adına Hayme Ana Bacıbey ödüllerini Türkiye Büyük Millet Meclisine kadın milletvekillerimizin girişinin 77’nci yıl dönümü olan 2012’de başlattık. Bugün de 6’ncısını gerçekleştiriyoruz. Bu tören aynı zamanda bir milada vesile oldu. Konsepti değiştirdik. 8 Şubat 1935’te meclise 17 kadın milletvekili giriyor. Ama bugün sadece bir tanesinin ismi yaşatılıyor. Diğer 16’sının ismi hiçbir yerde yaşatılmıyordu. Konsept Alinur Aktaş Başkanımızın da desteği ile değişerek diğer milletvekillerimizin de seçim bölgelerinde her yıl etkinlikler düzenlensin ve yerel yönetim işbirliği ile ilk kadın milletvekilinin adı bir tesiste yaşatılsın. Türkiye’nin ilk kadın milletvekili olan Şekibe İnsel adına da İnegöl’de bir doğal yaşam çiftliği yapılıyor” dedi.

HAYME ANA DÜNYA TARİHİNİN SEYRİNİN DEĞİŞMESİNE TESİR ETTİ 

Mutlu Çınar’ın ardından ise kürsüye Belediye Başkanı Alinur Aktaş çıktı. Aktaş, günümüzün Bacıbeylerine ödüllerini takdim etmek ve şed kuşanma törenlerini gerçekleştirmek için böylesi güzel ve anlamlı bir organizasyona imza attıkları için heyecan ve mutluluk duydukları ifade ederek “Ne mutlu bizlere ki birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış, bu topraklardaki kutlu yürüyüşe şahitlik etmiş Anadolu’nun eli bükülesi zor kadınlarının anısına tertip edilen bir törene şehrimiz ev sahipliği yapıyor. Bir milletin yeniden dirilişine şahitlik ettiğimiz bugünlerde kadınlarımızın geçmişin ihtişamıyla günümüze yansıttıkları destansı kahramanlıklarını her alanda ne kadar güçlü bir şekilde ortaya koyduklarını çok iyi bir şekilde görebiliyoruz. Aklın ve gücün zarafetle birleştiği, ümitsizliğin umuda, karanlığın aydınlığa ermesine vesile olan Türk kadınlarını bize en iyi şekilde anlatan Anadolu Bacıları anlamına gelen "Bacıyan-ı Rum" teşkilatı Anadolu topraklarında dünyanın ilk lider ve öncü kadınları örgütü olarak karşımıza çıkıyor.

En zor şartlarda bile yılmadan ümitsizliğe düşmeden güçlü yapısını her yerde göstererek örnek bir şahsiyet profili çizen Anadolu Bacılarının lideri olan kadın ise `Bacıbey' olarak anıla gelmiştir. Bacıbeyler sosyal devlet anlayışının 8 asır önceki adı oldular. Anadolu Bacıları, dünyada kurulan ilk kadın teşkilatı olması bakımından gurur kaynağımız. Anadolu Bacıları içinde öyle ulu bir şahsiyet var ki, bir milletin yeniden ayağa kalkmasına öncülük etmiş, bir milletin yeniden dirilişine ve şahlanışına şahitlik etmiş öyle bir Bacıbey var ki bugün burada toplanmamızın da vesilesi olan kişi. Bu önemli karakter; bu toprakların dünyanın en büyük ve en uzun ömürlü Türk devleti olan Osmanlının gerçek kurucusu, Bacıbey Hayme Ana'dan başkası değil. Hayme Ana, üç kıta yedi iklimde cihanşümul bir Türk devletinin kurucusu olan Ertuğrul Gazi'nin annesi, Osman Gazi'nin babaannesi. Oğlu Ertuğrul Gazi'nin ve torunu Osman Gazi'nin yetişmelerinde emeği olan Hayme Ana, onları geleceğe hazırlayarak devletin temelini atmış, dünya tarihinin seyrinin değişmesine tesir etmiştir. O, Osmanlı Devleti'nin ilk harcını atan Devlet Ana'dır. Biz işte böylesi önemli bir kadim zenginliğin içerisinde yaşıyoruz ki kafamızı kaldırıp şöyle bir etrafımıza baktığımızda Hayme Anamızın bizlere bıraktığı mirası görebiliyoruz. Bu topraklar 8 asırdır bin bir türlü zorluğa ve tehlikeye karşı dimdik ayakta kalmayı başarmış Hayme Analarımızın göstermiş oldukları kahramanlık destanlarına şahitlik etmiş. Ne mutlu bizlere ki böyle kudretli ve cefakar kadınlara sahibiz. Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk işte her milletin sahip olmak isteyeceği bu azametli kadınlara, Anadolu'nun Bacıbeyleri'ne sadece seçme-seçilme hakkını vermedi. Onları 8 Şubat 1935'te milletvekili olarak TBMM'de fiilen yönetime de ortak etti. Bugün siyasetin Bacıbeyleri 22 dönemdir TBMM'de ülkemize hizmet ediyor” dedi.

Türk milletinin prangalarından kurtularak adeta haykırırcasına artık bende buradayım demesine en büyük itici güç olan onurlu kadınlarımıza bir saygı duruşu olarak Hayme Ana Bacıbey Ödüllerinin her sene farklı bir şehirde sahiplerini bulduğunu hatırlatan Aktaş, şöyle devam etti: “Böylesi değerli ve anlamlı Hayme Ana Bacıbey Ödülleri; Kadın milletvekillerinin TBMM'ye girişinin 77. Yıl dönümünde; Osmanlı Devletinin Kadın Kurucusu Hayme Ana ve Dünyanın ilk Ekonomi Merkezli Kadın Kuruluşu Bacıyan-ı Rum yani Anadolu Kadınlar Birliği yapılanması adına bir farkındalık projesi olarak, 8 Şubat 2012'de Mutlu Çınar Beyefendi'nin başkanlığını yaptığı Yedinci Şehir Enstitüsü Dumlupınar Üniversitesi Mezunları Derneği öncülüğünde başladı. Bursa merkezli olarak 2014 yılında Bacıbey Kent Kültürü Derneğinin kuruluşundan sonra; Hayme Ana Bacıbey ödüllerinin 8 Şubat 1935'te meclise giren 17 öncü kadın milletvekilinin isimlerinin yaşatılması adına her yıl bu rol model kadın milletvekillerinden birinin seçim bölgesinde ödüllerin verilmesi ve yerel yönetim iş birliği ile isimlerinin bir tesiste yaşatılması usulü kabul edildi.

Hayme Ana Bacıbey Ödülleri bu yeni konseptiyle İlk olarak 17 kadın milletvekili arasında yer alan Satı Kadın anısına 8 Şubat 2016'da Ankara Kazan'da gerçekleşmişti. Bu yıl Belediyemizin öncülüğünde düzenlenen Hayme Ana Bacıbey Ödülleri ise; Türkiye'nin ilk çiftçi kadın milletvekili olan Şekibe insel anısına şehrimizde gerçekleşiyor. Bildiğiniz gibi İnegöl Belediyesi olarak geçen kasım ayında temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz Şekibe İnsel Tabiat Çiftliği projesiyle Türkiye'nin ilk çiftçi kadın milletvekilimizin adını yaşatmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. 8 Şubat 1935 tarihinde meclise giren 17 kadın milletvekilinden birisi olarak bize böylesi bir gururu yaşatan Şekibe İnsel hanımefendiye ne yapsak az gelir diye düşünüyoruz. Şunu ifade etmek isterim ki kendi alanlarında önemli çalışmalara imza atan ve ülkemizin müreffeh ve güzel yarınlara kavuşması adına gönüllerini ortaya koyan siz değerli hanımefendileri İnegöl'ümüzde ağırlamaktan onur ve kıvanç duyuyoruz. Bugün; 8 Şubat 1935 tarihinden bugüne aynı seçim bölgesinde 4 dönem ve üzeri sandıktan çıkma başarışını gösteren siyasetin duayeni olan kadın milletvekillerimiz ile kendi alanlarında farkındalık oluşturan önemli projelere imza atan yürekli kadınlarımıza ödüllerini takdim ettikten sonra, ustalığın diploması, ruhsatı ehliyeti ve başarılarının simgesi olarak 'Şed' kuşanma törenini de gerçekleştireceğiz.”

BACIBEY UNVANINI FAZLASIYLA HAK EDİYORLAR 
Aktaş, şanlı geçmişimizin her döneminde dik duruşlarıyla çevrelerini etkileyen, söylemleriyle ve hareketleriyle milyonlara örnek olan kadınlarımızın 800 yıllık ahilik anlayışı içerisinde özgün bir yere sahip olan Anadolu Bacıları teşkilatının lider kadını için kullanılan Bacıbey unvanını fazlasıyla hak ettiklerine de vurgu yapan Aktaş, “Karşılıksız sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu kendilerinden öğrendiğimiz, kadim tarihimizin geçmişten bugüne izler bırakmasında ve geleceğe yön vermesinde en büyük role sahip, gerektiğinde bu ülkeye kanını, canını veren fedakar, vefakar ve cefakar yiğit kadınlarımızı, huzurlarınızda şükranla ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Son olarak milletçe sınandığımız bu günlerde birlik ve beraberliğimizin perçinlenerek, tek vücut olarak büyüyen Türkiye'nin geleceğe umutla bakması dileğiyle, bir milletin yeniden doğuşuna rehberlik eden Hayme Analarımızı ağırladığımız ve Şekibe İnsel anısına düzenlediğimiz Hayme Ana Bacıbey Ödül Töreninin, her alanda dünya ölçeğinde atılımlar yaparak artık bende bu arenada varım diyen ülkemizin güzel insanlarına yol göstermesi temennisiyle, bu anlamlı ve özel programa katılarak bizleri onurlandıran siz değerli misafirlerimizi en içten kalbi duygularımla selamlıyor, saygılarımı sunuyorum” İfadelerini kullandı.

BİZE GÜÇ VERMEKTEDİR 
Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ardından AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç kürsüye çıkarak salondakilere hitaben bir konuşma yaptı. “Bizim ülkemizde kadın-erkek insan olarak değerlidir” diyen Gözgeç “1935’den sonra meclisteki kadın sayımız 18 oldu. Bugün itibariyle 81 kadın milletvekilimiz var. Bu sayının daha da artırılması gerekir. Kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamak için kadın-erkek fırsat eşitlik komisyonu kurulmuştur. Önemli çalışmalara imza attık. Tarım sektöründe çalışanların sayısını kadınlarımız oluşturmaktadır. Kadın girişimcilerin desteklenmesi için krediler ve desteklemeler verilmiştir. Her alanda yapılan çalışmalar bize güç vermektedir. Programı hayata geçirenleri kutluyorum” dedi.

KADINIYLA ERKEĞİYLE HEPİMİZ İNSANIZ 
Törende son konuşmayı ise Kaymakam Ali Akça yaptı. Akça, “Kadınıyla erkeğiyle hepimiz insanız. Kadın-erkek farkı yoktur. Hakkın ve adalet tesis edildiği bir dünyaya erişmek ümidiyle” dedi.

ŞED KUŞANDILAR 
Konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın Bakanı olan, 5 ayrı hükümette görev yapmış İmren Aykut ve 4 kez Bakanlık görevi yapmış olan Işılay Saygın ile 4 dönem ve üzeri Milletvekilliği yapan şu anki AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Bacıbey Teşkilatı Başkanı Ayşe Yavuz, Bacıyan-ı Meram Projesini hayata geçiren Konya’nın Meram İlçesi Belediye Başkanı Fatma Toru, 5 dönemdir muhtarlık yapan Gemlik İlçesi Halitpaşa Mahallesi Muhtarı Sevim Koçdemir ve Yenişehir ilçesi Ulucami Mahallesi Muhtarı Yurdanur Ülker’e bacıbeylerin geleneksel kıyafetlerinden giydirilerek Şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Ayrıca TRT Kadın Kahramanlar Dizisi adına TRT İnegöl Temsilcisi Yakup Diricanlı ile birlikte şed kuşanan isimlere Bacıbey çinileri takdim edildi.

TAKDİRE ŞAYAN 
Şed kuşanma töreni sırasında konuşan Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın Bakanı ve 5 ayrı hükümette görev yapmış olan İmren Aykut, “Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu bir vefa toplantısıdır. Önemli çalışmalar yapmış olan bir kadını unutmamak ve onu bu tür programlarla yaşatmak güzel bir şey. Erkeğin kadınlar için böyle önemli bir projeye imza atması gerçekten takdire şayan. Bu projenin devamını diliyorum” dedi.

BÜYÜK BİR GURUR  
4 kez bakanlık görevi yapmış olan Işılay Saygın’da projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenleri kutlayarak, “Büyük bir gurur. Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum” dedi.

Ödüle layık görülen AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik ise “Kadının siyasette yer almasında çok önemli bir farkındalık oluşan programı hayata geçirenleri kutluyorum” dedi. Tören şed kuşanan Bacıbeylerin pasta kesimi ile sona erdi.