Türkiye'nin en faydalı suyu seçildi

Türkiye'nin en faydalı suyu seçildi

Adını Munzur Nehri'nden alan Munzur Su, Gıda Güvenliği Hareketi tarafından Türkiye'deki 294 kaynak su arasından birinci seçildi.

Tunceli'nin Ovacık ilçesi Munzur Gözeleri'nde 2004 yılında 242 ortak tarafından Munzur Su A.Ş. kurularak su ambalaj ve paketlemesi başlatıldı. 47 çalışanıyla ilde önemli istihdam oluşturan Munzur Su, aynı zamanda ilde ihracat yapan tek firma olma özelliğine sahip.

Munzur Su'yu bugünlerde gündeme taşıyansa, sağlık ve gıda güvenliği sorunlarına karşı çözüm üretmek ve tüketiciyi bilinçlendirmek için oluşturulan Gıda Güvenliği Hareketi tarafından yapılan araştırma oldu.

"EN YARARLI SU"

Gıda Güvenliği Hareketi tarafından Türkiye'deki 294 kaynak su arasından insan sağlığı açısından yapılan değerlendirmede kaynak suları arasında en yararlı su olarak Munzur Su seçildi.

Suyun Ph değeri de 8.45'lik oranla Türkiye'nin en iyisi olarak değerlendirildi.

Türk Standartları içme sularındaki Ph değerinin 4,5 ile 9,5 arasında olmasını öngörüyor. Uzmanlara göre yüksek Ph'lı sular özellikle mide rahatsızlığı olanlar ile diyet yapanlara tavsiye ediliyor.

ALMANYA VE HOLLANDA'YA SU İHRAÇ EDİYOR

Kapasite artırma projesini hayata geçirmeye çalışan Munzur Su, Almanya ve Hollanda'ya da su ihracatında bulunuyor. Suudi Arabistan'dan da talep geldiği ve bunun için çalışma yürütüldüğü ifade ediliyor.

EN BÜYÜK SORUN NAKLİYE

Munzur Su Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Saylı, "Munzur Su, bölgemizde ihracat ve ithalat yapan tek firma. 47 personelle sosyal istihdam sağlamıştır. Bölgenin fiziki yapısından dolayı nakliye ve ulaşım konusunda büyük zorluklar yaşıyoruz. Yetkililerden ulaşım ve nakliye ile diğer alanlarda bizlere destek olmalarını istiyoruz" dedi.

Günde 160 ton su ürettiklerini ve gerekli destek sağlanması halinde bunu iki katına çıkarabileceklerini kaydeden Saylı, "Almanya ve Hollanda'ya ihracat yapıyoruz. Arabistan'dan talep geldi. Bunun için hazırlıklarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Tüketicilerin içtiği suyun niteliğini bilmesinin önemine vurgu yapan Özer, "Su, sadece insanın susuzluğunu gideren bir şey değildir. Su, insanın bazı temel ihtiyaçları için gerekli bir gıdadır. Tüketicilerin bilinçli olması, tükettiği suyun niteliğini ve değerlerini bilerek tüketmesi lazım" şeklinde konuştu.