Türkmenistan’da Türk Dünyası Kültür Başkenti Resmi Açılış Töreni

Türkmenistan’da Türk Dünyası Kültür Başkenti Resmi Açılış Töreni

Türkmenistan’da 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti resmi açılış töreni, Mari kentinde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Türkmenistan Kültür Bakanlığı işbirliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle gerçekleştirildi.
TÜRKSOY üye ülkeleri tarafından 2013 yılında Türkiye’nin Eskişehir kenti, 2014 yılında Tataristan’ın başkenti Kazan şehri ve 2015 yılında Türkmenistan’ın Mari şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmişti. TÜRKSOY ve Türkmenistan Kültür Bakanlığı işbirliği ve TİKA’nın destekleriyle gerçekleştirilen 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti resmi açılış töreni Mari’de gerçekleştirildi. Mari vilayetinin tarihi müzesinde Türk dünyası güzel sanatlar, el sanatları ve fotoğraf sergisi, Ruhiyet Sarayı’nda Türk dünyası müzik ve folklor gruplarının konseri ile resmi açılış töreni yapıldı. Törene TÜRKSOY ve TİKA yetkililerinin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Makedonya, Bosna Hersek, Macaristan, Bulgaristan, Gagavuz (Moldova), Rusya Federasyonu bölgeleri Tataristan, Başkirtistan, Hakasiya, Tuva, Saha-Yakudistan, Kalmukistan ve Altay’dan kültür alanındaki temsilciler ve gruplar katıldı.
Tören boyunca çadırlar ile Türkmen köyü örnekleri, Mari vilayetinin çeşitli ilçelerinden el sanatçılarının çalışmaları, milli kumaşlar, kostümler, halılar, takılar ve saz aletleri sergilendi. Etkinlikler kapsamında Kadimi Merv bölgesinde restorasyonu TİKA tarafından 2004 yılında tamamlanan Sultan Sancar Türbesi ve Yusuf Hemedani Türbesi gibi tarihi alanlar da ziyaret edildi.