Türkmenler ölümü bekliyor

Türkmenler ölümü bekliyor

IŞİD Musul’u ele geçirdikten sonra Telafer’i kuşattı. Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Ankara’nın devreye girmesini ve peşmergenin Telafer’in dış savunmasına yönlendirilmesini istiyor.

KAÇABİLEN KAÇTI

IŞİD, Musul’u ele geçirdikten sonra yürüyüşüne Selehattin, Kerkük ve Telafer istikametinde devam etti. Cumartesi akşamından itibaren de Telafer’e geldi ve çatışmalar çıktı. IŞİD güçleri Telafer’n etrafını sardı. Neredeyse tamamını Türkmenlerin oluşturduğu Telafer’den kaçabilen kaçtı. Yaşananlar operasyon merkezi tarafından Kerkük’te kurulan üsse aktarılıyor. Üssü Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi yönetiyor.

400 BİN KİŞİ MAHSUR KALDI

Salihi şu bilgileri verdi: “Telafer’in nüfusu yaklaşık 450 bin ve neredeyse tamamı Türkmen. Türkmenlerin bir kısmı Sünni bir kısmı ise Şii. Ama nereden baksanız 400 bin kişi Telafer’de mahsur kaldı. Çünkü çıkış noktaları IŞİD tarafından kesildi. Türkmenler tarafından en fazla 10 bin kişiden oluşan milis bir kuvvet oluşturuldu. Dağılan Irak ordusundan kalan silahlarla savunma başladı.”

SUNNİ VE TÜRKMENLER IŞİD'E KARŞI SAVAŞIYOR

Salihi, şöyle devam etti: "Şu an 10 bin silahlı Türkmen Telafer’i koruyor ama çok dayanamazlar. IŞİD kenti sürekli bombalıyor. IŞİD’in kaç kişilik güçle geldiğini de bilmiyoruz. Şu ana kadar 7 şehidimiz var. Eğer Telefar düşerse katliam olur. Şu an Sunni ve Şii Türkmenler IŞİD’e karşı savaşıyor."

"ANKARA'NIN DEVREYE GİRMESİ GEREKİYOR"

Salihi "Ankara devreye girmeli" dedi, ekledi: "Peşmerge ordusu Telafer’e gider ve dış savunmayı sağlarsa IŞİD Telafer’i alamaz. İçeride güvenliği biz sağlarız. Peşmerge’nin Telafer’e girmesini istemiyoruz. Peşmergeye talebimizi ilettik ama cevap gelmedi. İşte bu noktada Ankara bize yardım edebilir. Sonuçta Peşmerge, Irak hükümetinin silahlı gücü. Bağdat’tan emir gelmesi için de Ankara’nın devreye girmesi gerekiyor."

KERKÜK YOLU AÇILIR

Salih’ye, masasında silahlı fotoğraf sorduk. Bu fotoğrafın aşananları anlatan bir durum olduğunu söyledi. Kerkük’te bulunan Salihi, "Şu anda Peşmerge Kerkük’ün dışında ve savunma hattı oluşturdu. İçeride ise merkezi hükümete bağlı polis güvenliği sağlıyor. Bizim de elimiz tetikte ortaya çıkabilecek olumsuz durumlara karşı hazır bekliyoruz. Telefar düşerse, IŞİD’e Kerkük yolu açılır" dedi.

ERDOĞAN "MEZHEP SAVAŞI ÇIKABİLİR" DEDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Trabzon’da Irak’taki gelişmelerle ilgili mesajlar verdi. Erdoğan şunları söyledi: "Artık olay tamamıyla bir Irak olayı haline gelmiştir. Irak’ın genelinde, hemen hemen tüm eyaletlere doğru bu ateş sıçramıştır. IŞİD unsurlarının bir olayı olmaktan öteye geçti. Adeta bir mezhep çatışmasına, belki de bir mezhep savaşına gidecek. Burada iç ve dış tahrikler büyük rol oynuyor."

"KARAR ALACAĞIZ"

Erdoğan, uluslararası boyutta da takip yaptıklarını, ABD’nin Irak sorumlusu Joe Biden’le iki kez görüştüğünü söyledi. Telafer’de yaşananların hafife alınamayacağını ifade eden Erdoğan, "Türkmen kardeşlerimizin yarıya yakını Sünni’dir. Yarıya yakını da Şia’dır. Orayı da yakın takipte bulunduruyoruz. Ne tür adımlar atacağız, bunların kararını alacağız” dedi. Erdoğan, şunları söyledi: “Yazılı ve görsel medyaya sesleniyorum. Şu anda 100 kadar vatandaşımız, IŞİD unsurlarının elinde. Biz bunları sağ salim kurtarmanın gayreti içerisindeyken, siz tahrik etmek suretiyle ne elde etmeye gayret ediyorsunuz? Lütfen bir şey rica ediyorum, şu süreci tahrik ederek değil, lütfen yazmadan çizmeden fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz. Zira bu tahrikler karşı tarafta lehe değil aleyhte gelişmelere neden oluyor."

ANKARA'DA KRİTİK GÜVENLİK ZİRVESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’dan döner dönmez Başbakanlık’ta güvenlik zirvesi yaptı. Başbakanlık Resmi Konutu’nda saat 21.20’de başlayan kritik toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu katıldı. Zirvede Irak’taki son gelişmelerin ve IŞİD’in elindeki Türklerin durumunun ele alındığı öğrenildi.