Türkmenler Tuzhurmatu'yu terk ediyor

Türkmenler Tuzhurmatu'yu terk ediyor
Irak'ta IŞID, başkenti Musul olan Ninova vilayetinin kontrolünü ele geçirdikten sonra Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu. Türkmenlerin en yoğun yaşadığı, Irak'ın Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde yaşayan binlerce Türkmen bölgeyi terk ediyor.

45 BİN CİVARINDA TÜRKMEN MUSUL'DAN KAÇIYOR

45 bin civarında Türkmen'in yaşadığı Tuzhurmatu'da Irak Türkmen Cephesi yetkililerinin saldırı olasılığına karşı halkı ikaz ettiği, Türkmenlerin büyük çoğunluğunun ise daha güvenli olan Kürkük, Süleymaniye ve Erbil kentlerine göç ettiğini bildirdi.

Son 1,5 yılda Tuzhurmatu'da düzenlenen saldırılarda yaklaşık 800 Türkmen'in hayatını kaybettiği, 2 binden fazla da kişinin yaralandığı belirtiliyor.

TÜRKMEN MAHALLELERİNDE GERGİN BEKLEYİŞ 

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi’nin verdiği bilgiye göre, Musul Kent merkezinde denetim IŞİD’in elinde, polis ve asker kentten tamamen çekildi. Musul merkeze bağlı Reşidiyye, Akkoyunlu ve Karakoyunlu gibi Türkmen mahallerinde endişeli bir bekleyiş var.

Irak Türkmen Adalet Partisi'nin Musul sorumlusu Muhammed Salih, merkezi hükümetin Musul’a takviye birlikler gönderdiğini ve komutanların valilikte bir önceki gün bu konuyla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptığını söyledi.
Salihi, 9 Haziran Pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar sonucunda gece 23:00 itibariyle Musul'daki valilik binasının düştüğünü ve il meclisi üyelerinin akşam saatlerinden itibaren kenti terk ederek Kürt bölgesine ve güneye kaçtıklarını belirtti.

IŞİD, BİCİ KENTİNDEKİ TÜM SİLAH DEPOLARINA EL KOYDUĞUNU AÇIKLADI

Irak şam İslam Devleti (IŞİD) Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu açıkladı. IŞİD ayrıca Bici ile Şarkat arasındaki ulaşımı sağlayan köprüyü de ele geçirdiğini duyurdu.

KERKÜK'TE GECE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Irak Başbakanı Nuri Maliki IŞİD'e karşı direnemeyen orduya Kürt yönetiminden yardım isteme talimatı verdi. Maliki ayrıca cepheyi terk eden askerlerin askeri mahkemede yargılanacağını söyledi.

Kerkük Valiliği, Kent merkeziyle bağlı ilçelerde Musul'daki çatışmaların sıçrama ihtimalini gerekçe göstererek geceleri sokağa çıkma yasağı ilan etti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre karar, valiliğe bağlı Yerel Yönetimler Güvenlik Komisyonu tarafından alındı.

23.00-04.00 ARASINDA SOKAĞA ÇIKMAK YASAK

Kerküklüler 23.00 ile 04:00 arasında sokağa çıkamayacak. Sokağa çıkma yasağının ne kadar süreceği ise açıklnamdı sadece kararın vatandaşların güvenliği için hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Vali Necmettin Ömer Kerim'in başkanlığında yapılan toplantıda Kerkük'e olası saldırıların önüne geçmek amacıyla böyle bir kararın alındığına dikkat çekildi.