Ukrayna'da kaçırılan Türk gözlemci serbest

Ukrayna'da kaçırılan Türk gözlemci serbest

İç savaşın yaşandığı Ukrayna’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gözlemci olarak giden ve orada kaçırılmış olan AGİT gözlemcisi Mehmet Kılıç serbest bırakıldı.

NELER YAŞANDI?

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı olarak Ukrayna'nın doğusunda görev yapan dört gözlemciden haber alınamamış ve Rus Dışişleri Bakanı gözlemcilerden birinin Türk olduğunu söylemişti.

BAKANLIK DOĞRULADI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) bağlı olarak Ukrayna’nın doğusunda görev yapan dört gözlemcinin kaçırıldığı ve içlerinden birinin Türk olduğu bilgisi Dışişleri Bakanlığı yetkililerince de doğrulanmıştı.

"SAĞLIK DURUMLARI İYİ"

Kaçırılan AGİT gözlemcisi Türkün Mehmet Kılıç olduğu öğrenilmişti. Türk diplomatik kaynaklar, olaya ilişkin şu bilgileri vermişti:

"Edindiğimiz gayrı resmi bilgilere göre kaçırılan dört gözlemcinin de sağlık durumu iyi. Hepsinin sıhhati yerinde. Gözlemcileri alıkoyan grup henüz belli değil ancak Rus yanlıları olduğunu tahmin ediyoruz. Cep telefonları kaçırılan kişilerce toplandığı için gözlemcilerle doğrudan irtibat kuramıyoruz ancak en kısa sürede serbest bırakılmalarını bekliyoruz."

EN YETKİLİ AĞIZDAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında aynı bilgiyi paylaşmıştı. Lavrov, "Elimizde ulaşan son bilgilere göre Ukrayna’nın doğusunda görev yapan 4 AGİT gözlemcisiyle dünden beri bağlantı kurulamıyor. Akıbetleri meçhul. Üstelik bağlantının kesildiği gözlemcilerden biri Türkiye vatandaşı” demişti.