Uludereli Dicle’nin Büyük Başarısı

Uludereli Dicle’nin Büyük Başarısı

Şırnak’ın Uludere ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi 14 yaşındaki Dicle Altürk, TEOG sınavında 120 sorudan 119’una doğru cevap vererek büyük başarı sağladı.
Şoför bir baba ve ev hanımı bir annenin üç çocuğundan en büyüğü olan Altürk, dershaneye gitmeden ilçe milli eğitim müdürlüğünce okullarda açılan TEOG kurslarının yanında günde 4 saatlik sıkı ve disiplinli çalışmayla, büyük bir başarıya imza attı. Cumhuriyet Ortaokulu’nda derslerindeki başarısıyla öğretmenlerin takdirini kazanan Altürk, TEOG sınavında 120 sorudan 119 doğru cevaplayarak, Türkiye 2. oldu. Altürk’ün yanlış cevapladığı sorunun mahkemelik olduğu ve bakanlıkça bu sorunun iptal edilmesi durumunda Türkiye birincisi olabileceği bildirildi.
Başarısında öğretmenlerinin ve okulda açılan TEOG kurslarının büyük faydası olduğunu belirten Altürk, Türkçe testindeki 20. sorunun virgül eksikliği nedeniyle yanlış yaptığını ve diğer bütün soruları doğru cevapladığını söyledi. Kurs sonrası evde bol bol test çözdüğünü anlatan Altürk, "Öğretmenlerimiz bana çok yardımcı oldu. Çalışmam için bana olanak sundular, onlar beni bu seviyeye getirdi. Evde kendim tekrar yapıyordum ve test çözüyordum. Günde 4 saat çalıyordum. Sınav günleri yaklaşınca bu çalışmam daha da arttı. Dershaneye gitmedim. Uludere ilçe milli eğitim müdürümüzün okulumuzda açtığı TEOG kursuna gidiyordum. Bu kurslarından çok fayda gördüm. Anlamadığımız soruları öğretmenlerimize soruyorduk. Bunun da bana çok yardımı oldu" dedi.
Altürk, başarısındaki faktörlerden birinin ise istemek ve inanmak olduğunu ve arkadaşlarına bunu tavsiye ettiğini dile getirdi. Başarılı öğrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Süheyla Baytap da, sınava günler kala Altürk’ün az dinlenmeyle ders çalışmaya ağırlık verdiğini söyledi. Baytap, ilçede keşfedilmeyi bekleyen Altürk gibi yüzlerce öğrencinin bulunduğunu kaydederek, “Öğretmenler olarak biz de çok mutlu olduk. Öğrencimiz çabası ve gayreti doğrultusunda bu başarısını elde etti. Ayrıca öğretmen, idarecilerimizin emeklerinin de bu başarının geldiğini düşünüyorum. Burada keşfedilmeyen yüzlerce öğrencilerimizi var. Burada bazı imkansızlıklar var ama inanıyorum ki öğrenci isterse nerede olursa olsun başarıyı elde edecektir. Öğretmen her yerde öğretmendir. Öğretmen öğrenci birlikte bir şeyler yapmaya başlarsa sonuç elbet eki başarı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Halil Erek ise dershanelerinin kapanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nca geliştirilen proje kapsamında ilçedeki 24 okulda görevlendirdikleri 100 öğretmenle TEOG kursu açtıklarını ve bunun meyvelerini aldıklarına işaret etti. İlçede 1 yıl içerisinde Avrupa olimpiyatları ve ’Bu Benim Eserim’ adlı projelerde dereceler alan öğrencilerin bulunduğuna ve Uludere’nin olumsuz haberlerle anıldığından yakınan Erek, "Bu Şırnak’ın yansıtan bir durum değildir. Bizim ilimiz ile ilgili arka planda yani madalyonun öteki yüzünde Şırnak halkının güzelliği, misafirperverliği ve tüm değerlerini korumuş vardır. Öğretmen arkadaşlarımız gönül rahatlığıyla endişe etmeden ilimizde ve ilçemizde görev yapabileceğini söyleyebilirim. Ayrıca arkadaşlarını tavsiyesiyle ilimizi tercih eden öğretmen arkadaşlarımız var" diye konuştu.
Öte yandan Altürk’ün başarısının duyulmasının ardından, Uludereli Ramazan Işık adlı bir esnaf, öğrenciyi okulunda ziyaret etti ve çeyrek altınla ödüllendirdi.