Uluslararası Pamuk Birliği Başkanı Kmtso’da

Uluslararası Pamuk Birliği Başkanı Kmtso’da

Merkezi İngiltere’nin Liverpool kentinde bulunan International Cotton Associations (ICA) (Uluslararası Pamuk Birliği) Başkanı Mohit Shah, Türkiye’nin uluslararası pamuk ticaretinde diğer ülkelere göre çok daha kaliteli olduğunu söyledi.
Mohit Shah ve ICA İcra Direktörü Kai Hughes, Kahramanmaraş’ta iplik üretimi yapan iş adamları ile düzenlenen “İplik İstişare Toplantısı”nda biraraya geldi.
ICA Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tanrıverdi’nin daveti üzerine Kahramanmaraş’a gelen Mohit Shah, "Türkiye üretimiyle ve tüketimiyle ciddi bir pazar. Türkiye’de pamuk, büyük bir oranda ICA kuralları çerçevesinde yapılan kontratlarla alınıp satılıyor. Biz de bu durum çerçevesinde tanışmak, sorunları dinlemek ve yüz yüze bir sohbet toplantısı gerçekleştirmek için buradayız. Türkiye’de yapılan uluslararası pamuk ticareti, diğer ülkelere göre çok daha kaliteli. Yapılan pamuk kontratlarında güvenilen ve kara listelerde ismi az geçen bir ülke. ICA olarak pamuk pazarı açısından bakış açımız çok olumlu. Kurallara uyma oranı yüksek ve dünyadaki muadillerine oranla tahkime en az düşen ülke, Türkiye" dedi.
"TÜRKİYE’DEN DAHA ÇOK FİRMA ICA’E ÜYE OLMALI"
Toplantıya başkanlık eden ICA Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tanrıverdi ise, ICA Başkanı Mohit Shah ve İcra Direktörü Kai Hughes’ü Kahramanmaraş’ta görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Türkiye, pamuk alımında borcuna sadık bir ülke. ICA’e Türkiye’den 12 firma üye. Bu üye sayısını artırmak gerekiyor ki, Türkiye’de pamuk alımında yaşanan sıkıntıları iletmemiz kolaylaşsın ve bu sorunlara çözüm üretebilelim. Türkiye, pamuk ticaretinde güvenli bir ülke. Bu kadar iyi itibarımız olan bir piyasada, sesimizin bu kadar az çıkması, üye sayımızın azlığından kaynaklanıyor. Desteğimiz arttıkça, oradaki gücümüz artacak, ülkemizi daha iyi temsil edeceğiz ve haklarımızı daha iyi savunacağız" diye konuştu..
Amacımız değişen dünyada pamuk ticaretinin yeniliklerini anlatmak
Dünyadaki üretici ve tüketiciyi, pazardaki iplik ve sanayi firmalarını daha yakından tanıyabilmek için son 1 yılda birçok ülkeye ziyaret gerçekleştirdiklerini söyleyen Mohit Shah, "Üretim ve tüketim yapan ülkelerde bulunarak firmalarla karşılıklı fikir alışverişi yapıyoruz. ICA’nın amacını, kurallarını ve faydalarını anlatarak, firmaların yararına olan detayları öğrenmelerini sağlıyoruz. Amacımız, değişen dünyada pamuk ticaretindeki yeniliklerle ICA’nın yaptığı çalışmaları firmalara anlatmak" şeklinde konuştu.
15 FARKLI ÜLKEDE 24 TEMSİLCİ
İlk Kahramanmaraş ziyaretini 4 yıl önce gerçekleştiren ve tekrar burada olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Kai Hughes, ’’4 yıl önceki toplantıda ICA hakkında bilgi vererek ICA’nın neler yaptığını anlatmaya çalışmıştım. Bugün biraz daha ileriye giderek geçen 4 yıl içerisinde de neler yaptığımızı sizlere anlatacağım" dedi. Hughes, konuşmasını şöyle sürdürdü: "ICA, dünyanın en önde gelen pamuk birliği ve pamuk ticareti organizasyonudur. Bizim amacımız, ticarette pamuk kontratlarının güvenilirliğini sağlamak. Biz, pamuk kontratında hem alıcının hem de satıcının haklarını korumak için varız. 4 yıl önce de söylediğimiz gibi genişleyen her kademede yayılan bir organizasyona başlıyoruz. Epey uzun bir yol kat ettik. Bizim adımıza 15 ayrı ülkeyi temsil eden 24 temsilcimiz var."
SIKINTILARDA TAHKİM MAHKEMELERİNE BAŞVURULABİLİYOR
Birçok alanda hizmet verdiklerini söyleyen Hughes, "En önemli servisimiz kurallar, kontratlarının olduğu "Liverpool Kuralları". Eğer bir uyuşmazlık olursa tahkim kurulumuz devreye giriyor. 2008’den sonra üye sayımız neredeyse iki katına çıktı. ICA’ya üye olmak, bir statü ve itibar göstergesi kabul ediliyor. ICA üyeliği ayrıca güvende olduğunuzu gösteriyor. Hiçbir kural olmasaydı ticaret yapmak çok zorlaşırdı. Garantiniz olmadığında büyük riskler almak zorunda kalırsınız. Ticaretin kurallara ihtiyacı var. ICA kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen alışverişler ile ilgili yaşanılan sorunlarda tahkim mahkemelerine başvurma hakkınız oluyor. Tahkime başvurmak için aslında üye olmanız gerekmiyor. Fakat biz, üyelerimize bu hizmeti ücretsiz sunuyoruz" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE PAMUK KONTRATLARINDA EN GÜVENİLİR ÜLKE
Pamuk ticaretinde Türkiye’nin Çin’den sonra gelen büyük bir pazar olduğunu ifade eden Hughes, şöyle devam etti:
"Türkiye, son zamanlarda kara listeye girmeyen nadir ülkelerden biri. Pamuk kontratları ile alakalı, en güvenilir ülkesiniz. Bu nedenle, Türkiye’ye bakış açısı üst saflarda. Biz de Türkiye’deki pamuk ticaretinin uluslararası boyut kazanması için buradayız. Biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Bünyemizde 12 tane Türkiye firması var. Ana düşüncemiz ICA’yı güvenli bir platforma taşıyarak daha fazla firmanın üye olmasını sağlamak. ICA pamuk ticaretiyle alakalı olarak dünyada hakem görevi görüyor. Pamuk kalitesini test edebilmek için yeni dünya kontratında iki tane kabul gören organizasyon var. Bunlardan birisi Amerika Tarım Bakanlığı’na bağlı laboratuvar, diğeri ise ICA Bremen Laboratuvarı. Şu anda sadece sertifikalı 2 tane laboratuvar var. Bekleyen laboratuvar sayımız ise 20’nin üzerinde. Güvenli ticareti sağlamak adına birlikte çalışmak zorundayız. Biz sizlerle çalışmak istiyoruz. Bu doğrultuda sorunlarınızı ve ihtiyaçlarınızı dinlemek için buradayız."
Toplantı, sunumun ardından soru-cevap şeklinde devam etti.