Ümit Kurt'un cenazesi toprağa verildi

Ümit Kurt'un cenazesi toprağa verildi

Cizre'de kazılan hendeklerin belediye tarafından kapatılmaya başlamasının ardından Cudi Mahallesi'ndeki Ziraat Sokağa dün akşam giren zırhlı polis araçlarına, YDG-H üyeleri taşlarla saldırdı. Silah seslerinin de duyulduğu olaylar sırasında, arkadaşıyla boya badana yapmaktan döndüğü belirtilen Ümit Kurt, kalbine isabet eden kurşunla olay yerinde öldü.

Olaylarda 28 yaşındaki Çelebi Sakçak da yaralandı. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası'nda çalışan yaralı Sakçak, Cizre Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, ölen Ümit Kurt'un cesedi de Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Ümit Kurt'un cenazesi otopsinin ardından bugün esnafın kepenk kapattığı Cizre'ye getirildi. Cenaze, ilçede yaklaşık 5 bin kişi tarafından karşılandı. Abdullah Öcalan posteri, PKK flamaları ile karşılanan Kurt'un cenazesi, daha sonra konvoy halinde Cizre Asri Mezarlığı'na getirildi. Burada kılınan cenaze namazının ardından Kurt'un cenazesi, gözyaşları arasında toprağa verildi.

EVE GİDERKEN VURULDU

Cizre'de çıkan olaylarda silahla vurulan Ümit Kurt'un arkadaşı Emrah Karakuş eve gittikleri sırada olayın meydana geldiğini söyledi. Kurt ile beraber olduğunu belirten Karakuş, "Mahallede boya badana işi yapmıştık. İşi bitirip akşam eve giderken elektrikler kesildi. Bir baktım kendisi yere düştü. Sonra amcamın oğlunun arabasıyla hastaneye getirdik" dedi.

YENİDEN HENDEKLER AÇILDI

Öte yandan, polisin mahallelere girmemesi için sokak girişlerine kazıldıktan sonra kapatılan hendeklerin, dün akşam saatlerinden itibaren yeniden açıldığı görüldü. Olaylarda yaralanan ve Cizre Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınan 28 yaşındaki Çelebi Sakçak'ın da Cizre Ticaret ve Sanayi Odası'nda çalıştığı öğrenildi.

BABASI İFLAS EDİNCE OKULU BIRAKMIŞTI

Cizre'de dün akşam saatlerinde güvenlik güçleri ile PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H üyeleri arasında çıkan olaylarda silahla vurularak ölen Ümit Kurt'un 9 çocuklu bir ailenin oğlu. İlçede kömür ticareti yapan babası Abdullah Kurt'un 4 yıl önce iflas etmesiyle ortaokuldan sonra eğitimine devam etmeyen Kurt'un, ailesine maddi destek sağlamak için inşaatlarda boya badana gibi bulduğu gündelik işlere gidip, 50 ile 100 lira arasında değişen yevmiye aldığı kaydedildi.

Arkadaşları arasında futbola olan tutkusuyla tanınan Ümit Kurt'un zaman zaman da Irak'a yük taşıyan kamyonlarda şoförlere yardımcı olarak bu ülkeye gidip geldiği ve bunun karşılığında da günde 50 lira aldığı öğrenildi.

OLAYLARA KARIŞMAZDI

Cizre'de yine dün arkadaşının, "İş var gel" demesi üzerine bir inşaata boya badana yapmak için giden Ümit Kurt, elektriklerin kesilmesiyle işe ara verip evine giderken, güvenlik güçleriyle YDH-G'liler arasındaki çatışmada kalbine isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi.

Arkadaşları Ümit Kurt'un bugüne kadar hiç bir olaya karışmadığını ve kendi ailesine maddi katkıda bulunmak için çalıştığını anlattı.

"OĞLUM 17 YAŞINDA"

Cizre'de oğlunu toprağa verdikten sonra taziyeleri kabul eden baba Abdullah Kurt, oğlu Ümit'in söylendiği gibi 14 değil, 17 yaşında olduğunu belirtti. Oğlunun bugüne kadar hiç bir olaya karışmadığını belirten Abdullah Kurt, "Ben iflas ettikten sonra oğlum okulunu bırakıp, boya badana işleri yaparak evimizin geçimini sağlıyordu. Evin bütün yükü onun sırtındaydı. En büyük tutkusu da futboldu. Futbolu çok sever ve arkadaşlarıyla sürekli oynardı" dedi.

6 kızı ve 3 oğlu bulunduğunu belirten Abdullah Kurt, dün işten dönerken vurulan oğlu Ümit'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını anlattı. Abdullah Kurt, "Bir oğlum hasta, bir böbreği alındı ve yeniden ameliyat olması gerekiyor. Diğer oğlum evli ve Antalya'da yaşıyor. Kızlarımdan ikisi evli. Ailemize katkı sunan sadece Ümit vardı. Onu da dün kaybettim" diyerek gözyaşı döktü.