Umke Ekibinden Nefes Kesen Tatbikat

Umke Ekibinden Nefes Kesen Tatbikat

Nevşehir’in de aralarında bulunduğu üç ilin Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Damsa Barajı çevresinde kamp kurup kurtarma tatbikatları yaptı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında 2004 yılında kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), olası bir doğal afet ve kaza olaylarına karşı yaptığı eğitim faaliyetleri ve tatbikatlar ile kendisini hazırlıyor. Bu amaçla; Nevşehir, Kayseri ve Niğde illerindeki görevli 25 UMKE personelinin katılımı ile gerçekleştirilen eğitim ve tatbikat Ürgüp ilçesindeki Damsa Barajı’nda yapıldı. Üç gün süren kampa Nevşehir’den 18, Niğde’den 5 ve Kayseri’den 2 UMKE personeli katıldı. Kampın ilk günü arazide yön bulma ve dağ hastalıkları konusunda eğitim alan UMKE personeli 2. gün Mustafapaşa köyündeki Gomeda Vadisinde yaklaşık 7 kilometrelik etapta mukavemeti artırma ve kondisyon yürüyüşü yaptı.
Kampın son günü UMKE ekipleri, senaryo gereği Kapadokya bölgesindeki bir vadi içerisinde kanyonda bir dağcının düşerek yaralandığı ihbarını aldı. İhbar sonrası olay yerine ulaşan UMKE ekipleri yaralıya ilk müdahaleyi kanyon içerisinde yaptı. Burada büyük bir titizlikle yaralı turiste müdahalede bulunan UMKE ekibi, sonra yaralıyı kanyondan çıkararak ambulansla hastaneye sevkini sağladı.
Tatbikatı Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Uzman Doktor Ahmed Savcı da izledi. Eğitim ve tatbikat sonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonucu Şube Müdürü Uzman Doktor Savcı, görev alan UMKE personelini kutladı.