Umke’den Nefes Kesen Tatbikat

Umke’den Nefes Kesen Tatbikat

Adıyaman Sağlık Müdürlüğü tarafından 20 sağlık personeline teorik ve uygulamalı olarak Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) eğitimleri verilirken, verilen eğitimde gerçekleştirilen tatbikatlar nefes kesti.
Adıyaman Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 20 sağlık personeline 4 gün teorik ve 3 gün ise uygulamalı eğitim verildi. Eğitimlerin son gününde Adıyaman’ın Tut ilçesinde bir dağlık alanda arama kurtarma tatbikatı yapıldı. Gerçekleştirilen tatbikatta, dağda paraşütle havadan dengesini kaybederek kayalıklara düşen, göçük altında kalan ve bir trafik kazasında yaralanan hastalar kurtarıldı. Nefes kesen tatbikat gerçeği aratmazken, tatbikata, Tut Kaymakamı Mehmet Mut, Tut Belediye Başkanı Cemal Avcı, Adıyaman İl Sağlık Müdürü Emin Taş, Halk Sağlığı İl Müdürü Mustafa Kutlu, UMKE görevlileri ile personelleri katıldı.
İlk olarak tatbikatta, bir minibüsün kayalara çarpması sonucu meydana gelen kazada yaralanan bayan minibüs sürücüsü UMKE tarafından kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. İkinci tatbikatta ise, kayalıklarda hatıra fotoğrafı çektiren bir kadın dengesini kaybedip kayalıklardan yuvarlanması sonucu yaralanırken, yaralı kadın, UMKE tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Üçüncü tatbikatta ise, evde bulunduğu esnada meydana gelen deprem sonucu göçük altında kalan bir depremzede göçük altından UMKE tarafından çıkarılarak olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Dördüncü tatbikatta ise, Tut ilçesinde paraşütle gökyüzünde paraşütün keyfini çıkarmaya çalıştığı esnada, kayalıklara çarpan bir kadın paraşütçü mahsur kaldığı kayalık alanlardan halat yardımı ile UMKE tarafından kurtarılarak olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.
UMKE tarafından gerçekleştirilen dört tatbikat da nefes keserken, tatbikatların belirli aralıklarla düzenleneceği öğrenildi.
Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Tut Kaymakamı Mehmet Mut, “Benden önceki konuşmacıların da bahsettiği gibi bir doğal afet gerçeği var. Maalesef çok büyük kayıplar verdik, ancak 1999 depremi bizim için bir milat oldu. Ondan sonra çok detaylı araştırmalar yapıldı, ekipler kuruldu ve burada yapacağımız tatbikatta ileride yalanması muhtemel olan doğal afetlerde can kaybını en aza indirilmesi adına çok önemli buluyoruz” dedi.
Daha sonra konuşan Tut Belediye Başkanı Cemal Avcı ise, “Birinci derecede deprem bölgesi olan Adıyaman ilinin bizler de birinci derece deprem bölgesi içerisindeyiz. Afetin nereden geleceği nasıl geleceği bilinmez. Böyle bir organizasyonun yapılması gerçekten çok önemli, ben tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Benim çok duyarlı olduğum bir konudur bu. Afet öncesi alınması gereken tedbirlerin halkın bilinçlendirmesi ve ekiplerin kurtulmasını zorunlu buluyorum” şeklinde konuştu.
Adıyaman İl Sağlık Müdürü Emin Taş ise, “İlimizin Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri 2004 yılı itibari ile eğitimleri başlamış ve daha öncede değişik coğrafik bölgelerde eğitimler ve kamplar düzenledik. Bugün de ekibimize katılan yeni arkadaşlarımızın hem teorik bilgileri noktasında eğitimleri tamamlanmış olup, akabinde de aramızda bugün bu eğitimleri veren çok değerli arkadaşlarımız var. Gaziantep ilinden geldiler, onların katkılarıyla fiili olarak ta pratik becerilerini geliştirmek adına bu kampı düzenlemiş bulundular ve tatbikatı sergileyecekler” diye konuştu.