Üniversiteye girişte "zihinsel engellilere" kolaylık

Üniversiteye girişte "zihinsel engellilere" kolaylık

Yükseköğretim Genel Kurulunca, YGS'de 100 puan şartı ile üniversitelere özel yetenek sınavı ile girebilecek engelli öğrencilere zihinsel engellilerin de dahil edilmesi kararı alındı. Üniversiteler özel yeteüniversiteye girişte "zihinsel engellilere" kolaylık nek sınavı ile öğrenci alacak programlara girişte, engelli öğrencileri diğerlerinden ayrı sınava tabi tutacak.

YÖK'ten üniversiteye girişte "zihinsel engellilere" kolaylık.  Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 100 puan şartı ile üniversitelere özel  yetenek sınavı ile girebilecek engelli öğrencilere zihinsel engellilerin de dahil  edilmesi kararlaştırıldı. 

  Karara göre, üniversiteler, özel yetenek sınavları ile öğrenci alacak  programlara girişte engelli öğrencileri, diğerlerinden ayrı sınava alacak.Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkililerinin veridği bilgiye göre, YÖK, yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri  ortadan kaldırmak için "engelsiz erişim" ve "engelsiz eğitim" adı altında bir  dizi çalışma yürütüyor. Bu kapsamda Kurul, 2013'te bazı engelli öğrenci grupları için özel  yetenek sınavı ile üniversiteye girebilmek için gerekli YGS puanını 100'e  düşürerek, engelli öğrencilerin üniversitelere daha kolay yerleşmelerinin önünü  açmıştı.

 30 Mart 2017'de alınan Yükseköğretim Genel Kurul kararı ile daha önce  YGS puanlarından biri 100 ve üzeri olduğunda özel yetenek sınavına başvurabilecek  engelli öğrenci gruplarına zihinsel engelli öğrenciler de eklendi.  YÖK'ün yeni kararına göre, "özel yetenek sınavı ile öğrenci alan  programlarda bedensel, görme, işitme engeli, MR (mental retardasyon-zihinsel  engelli) ile yaygın gelişimsel bozuklukları (otizm spektrum bozuklukları (OSB),  Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar) bulunan adaylar,  durumlarını engelli sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri kaydıyla YGS  puanlarından biri 100 ve üzerinde olması halinde özel yetenek sınavlarına kabul  edilecek.

  AYIR ÖZEL YETENEK SINAVI GETİRİLDİ 

 YÖK Genel Kurulu kararına göre üniversitelerin özel yetenek sınavıyla  öğrenci alan programlarına başvuran engelli adaylar, kendi aralarında yapılacak  ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilecek. Daha önce engelli adaylar, diğer öğrencilerle birlikte yetenek  sınavına alınıyordu. Bu da engelli öğrenciler açısından haksız rekabete yol  açıyordu. Artık engelli öğrenciler, sınava ayrı alınacak. Böylece, yetenek  sınavında engelli öğrenciler kendi aralarında yarışacak. YÖK'ün yeni kararı bu yılki ÖSYS'nin tercih kılavuzunda adaylara  duyurulacak.

 YÖK, yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını  kolaylaştırabilmek için gerekli akademik ortamı hazırlamak, eğitim öğretim  süreçlerine tam katılımlarını sağlamak ve yükseköğretim kurumlarındaki öğretim  elemanlarına engellilik ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalarını  sürdürüyor.  Bu kapsamda, yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin tüm  mekanlara ve eğitsel imkanlara erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi  uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla gelecek ay "engelsiz erişim" temalı  toplantıların yapılması planlanıyor.   Toplantılar, mekansal ulaşılabilirlik konusunda gerçekleştirilecek.  2017-2018 eğitim öğretim yılı için ise "engelsiz eğitim" temasına  yoğunlaşılacak.