Ünlü ayakkabıcı İhsan Yeşil'in iki şirketi iflas etti

Ünlü ayakkabıcı İhsan Yeşil'in iki şirketi iflas etti

Türkiye ayakkabı sektörünün önde gelen isimlerinden, bir dönem askeriye için de bot üretimi yapan İhsan Yeşil’in iki şirketi iflas etti. Yeniden toparlayabilmek için iflas erteleme istenen iki şirket için mahkeme tasfiye sürecini başlattı. Varlıklarını önemli ölçüde kaybeden şirketin çok sayıda alacaklısı bulunuyor. İhsan Yeşil, Yeşil Kundura’nın ikinci kuşak temsilcisi olarak sektörde faaliyet gösteriyordu.
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İhsan Yeşil’in başında bulunduğu Promar Ayakkabı Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Dema Deri Mamulleri ve Ayakkabı Sanayii A.Ş. için bir süre önce mahkemeye başvuru yapıldı.

İKİ ŞİRKET İÇİN DE İFLAS KARARI

Borca batık duruma düşen her iki şirketin koruma altına alınarak faaliyetlerini sürdürmeleri amaçlanıyordu. Uzun bir süre kayyum denetiminde faaliyetlerini sürdüren her iki şirket için son karar ise geçtiğimiz 6 Ağustos günü çıktı.

Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada her iki şirketin de ayağa kaldırılamayacağına hükmeden mahkeme “iflas” kararı verdi. Tasfiye kapsamına alınan şirketlerin dosyaları bundan böyle Bakırköy 1. İcra İflas Müdürlüğü’nde yürütülecek. Bir dönem 400’e yakın çalışanı bulunan şirketin tasfiye sürecinde ilk etapta işçi alacaklarının ödenmesi bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre, şirketler için verilen iflas kararının gerisinde yatan en önemli sebep, dava süreci devam ederken üretim tesisinin alacaklı bir banka tarafından satılması oldu.

‘ÇOK UĞRAŞTIK AMA OLMADI’

Promar Ayakkabı ve Dema Deri’nin avukatı Rengin Gönenç Yüksel, “Şirketlerin ayağa kaldırılması için uzun süre çabaladık. Gelinen aşama herkes için oldukça üzücü. Özellikle işçi alacakları konusunda önemeli bir çaba gösterildi. Ancak üretim tesisi satılınca durum daha da zorlaştı. Çok uğraştık ancak gelinen aşamanın önüne geçilemedi” dedi.

Promar Ayakkabı ve Dema Deri’nin sahibi İhsan Yeşil, Türkiye’nin önde gelen markalarından Yeşil Kundura’nın ikinci kuşak temsilcisi. Recep Ali Yeşil ve Mustafa Yeşil kardeşlerin kurduğu ve Türkiye ayakkabı sektöründen önemli bir yeri bulunan Yeşil Ailesi’nin sektördeki varlığı 70 yıla yaklaşıyor. 1986 yılına gelindiğinde ise İhsan Yeşil, amcası ve babası Recep Ali Yeşil ile yollarını ayırdı kendi şirketlerini kurdu.

ÜNLÜ MARKALARI ÜRETTİ

Dema markası ile askeriyeye uzun süre bot üretimi de yapan ihsan Yeşil 2001 krizi sonrası ise kurduğu Promar Ayakkabı ile, Camel Active, Land Rover, Dr. Martens, Fly London, Tonino Lamborghini, Grisport, gibi dev markaların lisansörü oldu. Ayakkabı satış mağazaları da bulunan Promar’ın hedefi 50 mağazaya ulaşmaktı.