Ünlü Kaleci Volkan Demirel’e Tepkiler Sürüyor

Ünlü Kaleci Volkan Demirel’e Tepkiler Sürüyor

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ümran Babacan, Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel’in, ‘Belediye sokak köpeklerini zehirlesin yoksa bu iş bana kalacak’ şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi.
Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel’in, “Belediye sokak köpeklerini zehirlesin yoksa bu iş bana kalacak” şeklindeki açıklamalarına tepkiler sürüyor. Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, ‘hayvan’ kelimesinin Arapça ’da ‘canlı’ anlamına geldiğini ifade ederek, “Hakaret amaçlı bir kelime değildir. Ama insanlar birbirlerine bu kelimeyi hakaret amaçlı kullanmaktadır. Bu talihsiz ve maksadını aşan konuşma sokak hayvanı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Onlar sokak hayvanı olmayı kendileri seçmedi. Biz insanlar onları bir heves uğruna pet shoplardan aldık, bir müddet sonra hevesimiz geçince sokaklara atarak. Sokak hayvanı yaptık. Sokak hayvanı adı altında bir ırk bir cins yoktur” diye konuştu.
Osmanlı’nın hayvan haklarını 500 yıl önce teminat altına aldığını ifade eden Başban Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sultan Beyazıd döneminde çıkarılan Dünyanın ilk standart kanunu ‘Kanunname -i İhtisab-ı Bursa’ ile hayvan hakları teminat altına alınmıştır. Batı Ülkelerinde ise Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi 15 Ekim 1978’de İlan edilmiştir. Bu durum, Osmanlı dönemin de hayvan hakları konusunda Batı ülkelerinden çok ileri bir kültüre sahip olduğumuzun göstergesidir. Dinimizde de Kur’an-ı Kerim de hayvanları öldürmeyi ve onları hor görmeyi ve aşağılamayı yasaklayan ayetler mevcuttur. Bir hadiste yüce Allah şöyle buyuruyor. ‘Rahmetime ulaşmak isterseniz, yarattıklarıma şefkat ve merhametle muamele ediniz. Merhamet etmeyene merhamet edilmez’. Yüzyıllar önce Peygamberimizin hayvanlara yapmış olduğu şefkat ve merhametli muameleden 21’inci yüzyılda insanlar ders alsın. Yapılan yanlışın farkına varılması da bir erdemdir. Ümit ediyoruz ki yaptığı yanlışlığın büyüklüğünün farkına varır”.