Ünlü tasarımcılar 'Tasarım Zirvesi'nde buluştu

Ünlü tasarımcılar 'Tasarım Zirvesi'nde buluştu

Merinos AKKM’de gerçekleştirilen zirve, 25-26 Kasım 2016 tarihlerinde tasarımcıları ağırlıyor. BEBKA ortaklığında bu yıl ikinci kez düzenlenen zirvede profesyoneller ve öğrenciler için workshoplar, ünlü tasarımcılardan konferanslar, sertifika programları ve sergiler yer alıyor. Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Bursa’nın insan kaynağı ve üretim potansiyeli ile Türkiye’nin gelişimine liderlik eden kentlerin başında geldiğini söyledi. Şehrin bu gücünü katma değer üreten ve küresel rekabette daha fazla söz sahibi olan bir konuma yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren İsmail Kuş, “Tasarım Zirvemiz sanayici, akademisyen ve girişimcileri buluşturan bir platform oldu. Gerek BTSO gerek UTİB olarak bütün partnerlerimizle birlikte ARGE, inovasyon ve tasarımın şehirde bir kültür olarak yayılması adına örnek projelerimize devam edeceğiz” dedi.
İsmail Kuş, hem Türkiye’de bir ilk olan Bursa Teknoloji Koordinasyon ve ARGE Merkezi (BUTEKOM) projesi, hem de ARGE Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması gibi çalışmalarla Bursa’nın Türkiye’ye model olduğunu vurguladı. Şehrin sahip olduğu girişimcisi, katma değerli üretimi, ihracata ve istihdama olan katkısıyla gelişimin anahtarını elinde bulundurduğunu ifade eden İsmail Kuş, “Bursa’mızın geleceğini tasarlıyoruz. Bursa’nın geleceği Türkiye’nin geleceğidir. Bilim ve teknolojiyi, inovasyonu, ARGE’yi ve tasarımı ürünlerimize yansıtabilirsek hedeflerimize de rahatlıkla ulaşabiliriz” diye konuştu.
Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, tasarım ve inovasyon odaklı zirvenin Bursa’nın ekonomisine büyük değer katacağını belirterek, BTSO ile BEBKA öncülüğünde UTİB destekleriyle düzenlenen bu zirvenin Bursa için hayırlı olmasını diledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık ise BTSO’nun özverili çalışmalarıyla birlikte hayata geçen zirvenin önemine işaret ederek, “Ülkemizi ve kentimizi geleceğe taşımak için her zaman yeni fikirler ihtiyacımız var. Bu zirve de tasarım ve inovasyon konusunda farkındalığı artıracak” ifadelerini kullandı.
Zirvenin ilk panelinde sunumunu gerçekleştiren Taylandlı ünlü ürün ve mobilya tasarımcısı Anon Pairot, Tayland ve Avrupa’da tasarıma yönelik tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Tasarımın sadece üretmek anlamı taşımadığını belirten Pairot, “Tasarım, insanları ve teknolojileri anlamaktır. İlginç fikirleri tercüme etmektir. Tasarım denildiği zaman sadece aklımıza güzel bir ürün çıkartmak gelmemeli. Bir şeyi tasarlamak çirkinliği ve güzelliği ile alakalı değildir. En iyi tasarımı üretme konusunda korku yaşayabiliriz. Korku, bir şeyi anlamamıza engeldir. Tasarım, o korkunun üstüne çıkmaktır. Bu korkuyu dönüştürdüğünüz zaman aslında güzel işler başarabiliriz” dedi.

“Teknoloji, zanaatkarların hayal gücüne ulaşamaz”
Tasarımlarında zanaatkarların emeğine ve hayallerine büyük önem verdiğini belirten Pairot, Bursa’nın çok önemli zanaatkarlara sahip olduğunu dile getirdi. Pairot, “En iyi ürünleri teknolojilerle öğrenmeye çalışıyoruz. Fakat büyük markalar, zanaatkarlar ile bu ürünleri üretmeyi tercih ediyor. Çünkü ürünlerinde el yapımının kalitesini görmek istiyorlar. Birçok marka, teknoloji kullanarak bu güzelliği oluşturmak istiyor. Ama benim için el emeği daha büyük tecrübedir” diye konuştu.
Tasarım Zirvesi kapsamında paneller, konferanslar, atölye çalışmaları ve seminerler olmak üzere 17 farklı etkinlik düzenleniyor. Alanında uzman isimlerin yer aldığı zirvede global tasarım trendlerinden akıllı tekstillere, KOBİ’ler için tasarım desteklerinden tasarım odaklı düşünebilmenin tekniklerine kadar birçok farklı konu ele alınıyor.