Üretim Durunca Maden Ocakları Hayalet Ocaklara Döndü

Üretim Durunca Maden Ocakları Hayalet Ocaklara Döndü

Zonguldak’ta, yerin metrelerce altında çalışan maden işçileri, üretim durdurulunca evlerine gönderildi. İşçilerden geriye ocak içinde ve dışında kullandıkları malzemeler kaldı.
10 Eylül 2014 tarihi itibariyle TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasıyla kabul edilen Torba Yasayla birlikte Zonguldak’taki özel maden işletmecileri üretimi durdurma kararı aldı.
Bölge havzasındaki 22 maden işletmesi, madencilere maaş ve çalışma şartlarının olumlu yönde düzenleme yapılması ile birlikte kendilerine ek maliyet getireceği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı aldı. Havzadaki yaklaşık 4 bin 300 maden işçisi de yeni gelişme gerçekleşinceye kadar evlerine gönderildi.
Gece 24 vardiyasından sonra işçilerin girmediği maden ocaklarında üç gündür üretim gerçekleştirilmiyor. Madencilerden geriye kullandıkları malzemeler kaldı. Kürek, kazma ve kömürün taşınmasında kullanılan vagonlar tekrar kullanılmayı bekliyor. Madencinin simgesi haline gelen baret ve ışığı ise lambahanelerde kilitli vaziyette işçilerin gelmesini bekliyor.
“ÜRETİM OLMADIĞI SÜRECE ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR”
Arılar Madencilik şirketinde 150’ye yakın işçi ücretli olarak evlerine gönderildi. İşçilerin son çıkarttığı kömürleri stok sahasında düzenleyen görevliler de son kalan işlerin ardından evlerinin yolunu tuttu.
Üretimin durması nedeniyle ocağın bakımının yapılamadığını ifade eden ocak mühendisi Bayram Barutçu, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. Barutçu, yaşananları şöyle anlattı:
“30 yıldan beri bu havzada çalışıyoruz. Bizim gibi 22 şirket ile beraber redevans usulü çalışan özel şirketiz. 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle çalışmalarımıza ara verdik. Temel neden son yayınlanan Torba Yasa’dır. Torba Yasa’da işçiler adına olumlu sonuç verecek düzenlemeler olsa da işveren adına sıkıntılar oluşturacak maddeler var. İşletme olarak sıkıntı çekmekteyiz. Yer altında 120, yer altı ve yer üstü ile beraber 150 kişi çalışıyoruz. Kanunun meclisten geçmesi ile beraber sıkıntılı günler yaşıyoruz. Üretimi durdurduk. Çalışmadığımız her süre aleyhimize işliyor. İşçilerimize ücretli olarak izin vermek zorunda kaldık. Belirli bir düzenleme bekliyoruz. Özellikle havzada çalışan diğer şirketler de bizimle aynı kaderi paylaşıyor. Buna ilk olarak TTK’nın sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve diğer siyasi otoritelerin müdahale etmesi gerekiyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini umut ediyoruz. Üretim olmadığı sürece ocağın bakımını yapamadığımız sürece zaman aleyhimize işliyor. Buna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor.”