Usulsüz avlananlara rekor ceza

Usulsüz avlananlara rekor ceza
4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 11 Temmuz 2003 tarihinden bu yana Orman ve Su İşleri Bakanlığı, av koruma ve kontrol çalışmalarını hız kesmeden devam ettiriyor. 2014 yılında yasadışı av yapanlar hakkında av kabahat tutanağı düzenlenerek, 6 bin 927 kişi hakkında idari yaptırım uygulandı. Yürütülen bu çalışmalar neticesinde yasal çerçevede av yapanların sayısı yaklaşık 131 bin 600’e ulaştı. Uygulanan idari para ve tazminat cezaları ile av pulu olarak da tabir edilen avlanma izin kartı satışlarından elde edilen gelirler, av ve yaban hayatının geliştirilmesi maksadıyla kullanılıyor. Böylece, buradan elde edilen gelirlerin av ve yaban hayatına katkı olarak geri dönmesi sağlanıyor.

DKMP Genel Müdürlüğü, yasadışı avla mücadele çalışmaları kapsamında 2014 yılında kabahatlilere yaklaşık 4 milyon 861 bin TL idari para cezasının yanı sıra, tabiatta meydana getirdikleri zarar ve eksilmeden dolayı da 3 milyon 510 bin TL tazminat cezası uygulayarak toplamda 8,3 milyon TL ceza kesti. Ayrıca bu dönemde kabahatlilerin avda kullanmış oldukları araç ve gereçlerle, tabiattan yasadışı olarak almış oldukları ölü, yaralı veya canlı av ve yaban hayvanlarına da el konuldu.

2014’te yapılan kontrollerde av kabahati işleyenlerin avda kullanmış oldukları kabahatin konusunu oluşturan 6 bin 348 yaban hayvanına, bin 300 otomatik ve yarı otomatik yivsiz av tüfeğine ve 2 bin 929 araç ve gerece de el konuldu. El konulan araç ve gereçler arasında 874 adet teyp, elektronik ses çıkarıcı, otomobil, cip, kamyonet, traktör, motosiklet vasfında 50 adet araç ile usulsüz kullanılan 8 adet tekne bulunuyor. Yine geçerli belgeler olmadan avda kullanılması suç olan 10 adet yivli tüfeğine de el konularak, adli makamlara teslim edildi.

SOSYAL MEDYADAN DA SIKI TAKİP

Kaçak avcılık faaliyetinde yapılan denetimlerin arasında sosyal medya da yer alıyor. Facebook ve Twitter gibi oldukça yaygın olarak kullanılan sosyal ağlarda yasadışı yayınlanan av görüntülerinin tespiti yapılıyor ve kabahatliler hakkında yasal işlem uygulanıyor. 2014’te sosyal paylaşım sitelerinde yaklaşık 400 kişi hakkında yasal işlem yapılırken, 500 bin TL de idari para cezası uygulandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, av koruma kontrollerinin yanı sıra jandarma ve emniyet birimlerine, avcı kuruluş ve derneklerine, köy muhtarlıklarına, vatandaşlara av ve yaban hayatı kaynaklarının korunmasının önemine yönelik bilgilendirme çalışmalarını yazılı ve görsel medya aracılığıyla sürdürüyor. Bu kapsamda Bakanlık tarafından “Kafana Göre Avlanma” sloganından yola çıkarak hazırlatılan afişler Ankara, İstanbul ve İzmir’deki reklam panolarına yerleştirilerek, kamuoyunda farkındalık oluşturuluyor.