Uyuşturucu Kullanımında Ürküten Tablo

Uyuşturucu Kullanımında Ürküten Tablo

Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, kentte gençler arasında uyuşturucu madde kullanımının giderek yaygınlaştığına işaret ederek, önlemler konusunda daha etkin ve somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Ekim ayı toplantısının gündemini ‘Madde Kullanımı ve Bağımlılık’ olarak belirleyen Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, uyuşturucu sorununa dikkat çekti. Dr. Arif Bulut başkanlığında İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi’nden temsilcilerin katıldığı toplantıda sorunun çözümüne yönelik öneriler tartışıldı. Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, aşırı göçün toplumsal birçok sorunu da beraberinde getirdiğine işaret ederek, Antalya gibi turizm ve eğlence merkezi olan bir kentte maddeye ulaşım ve kullanımın kolaylığının diğer kentlere oranla daha fazla olduğunu söyledi. Dr. Bulut, bir göç kenti olan Antalya’da toplumsal yapının oldukça karışık olduğunu ifade ederek, “Artık aileler bir araya gelmiyor, çocuklar bir araya gelmiyor. Eğitim yönünden de sıkıntılar var. Okul öncesi eğitim ailede başlar ve verecek olan annedir. Peki anneler bu konuda ne kadar eğitimli? Tabii ki bunlar tartışılır. Gençlerimizi uyuşturucu illetinden korumak ve kurtarmak için herkes elini taşın altına koymalı ve sorumluluk duygusuyla hareket etmelidir” dedi.
Dr. Bulut, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi bünyesindeki 20 yataklı tedavi ve rehabilitasyon merkezinin yeterli olmadığını, bu konuda yeni yatırımlara acilen ihtiyaç duyulmakta olduğunu da sözlerine ekledi.
“KİŞİNİN EROİN YA DA KOKAİN KULLANIP KULLANMADIĞI YAPILAN BİR TAKIM TAHLİLLERLE ANLAŞILABİLİYOR ANCAK BONZAİDE BU MÜMKÜN DEĞİL”
Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut ise, son aylarda onlarca gencin yaşamına mal olan bonzai kullanımına Antalya’da da sıkça rastlanmakta olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Kişinin eroin ya da kokain kullanıp kullanmadığı yapılan bir takım tahlillerle anlaşılabiliyor. Ancak bonzaide bu mümkün değil. Çok tehlikeli ve bağımlılık yapan bir madde. Örneğin nane bitkisini kurutup üzerine sentetik maddeyi serpiyorsunuz ve ölümcül bir uyuşturucu elde ediyorsunuz. Yani uyuşturucu bonzai denilen bitkinin kendisi değildir. Çocuklarda bunu çok masum bir şeymiş gibi alıyor ve çok hızlı bir şekilde alışmaya başlıyorlar. Fiyatı da ucuz olduğu için erişebilirliği de kolay oluyor. Yerel yönetimler gençler ve çocukların okul dışında zamanlarını geçirebilecekleri yerler yapmalı ve aileler de bu konuda mutlaka eğitilmeli, tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı da arttırılmalıdır.”
ÜRKÜTEN RAKAM
Toplantıya Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (AMBAUM) katılan Uzman Psikolog Nilüfer Şener, bonzainin içindeki etken maddelerin henüz tam olarak belirlemediğine dikkat çekti. Şener, “Bonzai sentetik bir uyuşturucu olduğu için bağımlılık oranı çok yüksek. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 150-200 çeşit formu olduğunu görüyoruz. Şu ana kadar bizim polikliniğimize başvuru sayısı 8 bin 100’ü buldu. Bu hastalarımızın geçmiş profillerini incelediğimizde ise eski kullanıcıların dahi bonzaiyi en az bir kez de olsa denedikleri anlaşılıyor. Yani çoklu madde kullanımına şimdi bir de bonzai eklenmiş durumda” diye konuştu.
BONZAİ’NİN 1-2 GRAMI 15 TL
İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’nden toplantıya katılan görevliler ise, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında bonzaiden işlem yapılan 18 yaş altı çocuk sayısının sadece 2 olduğunu belirterek, “İlimizde madde takibi önemli ve bu konuda istatistikler de her geçen gün yükseliyor. Ancak bonzai tehlikesi ilimizi tehdit edecek düzeyde değil. 2013 yılında bin 600 olay yaşanmış ve bunlardan 576’sı tutuklanmıştır. 2013 yılında sadece 3 kilogram bonzai ele geçirilirken, eroindeki miktar 60 kilogramı bulmuştur. Antalya piyasasında eroinin 0.2 gram paketler halinde ve 0.1 saflık oranındaki fiyatı 5 YTL’dir. Buna karşılık bonzainin 1-2 gramı 15 liradır. Bu işi yapanlarda sadece bonzai değil, diğer tüm maddeleri birlikte satar. Kaldı ki uyuşturucu satışı artık aile işi olmuş durumda. Örneğin baba yakalandı mı çocukları işi ele alıyor. Onlar da yakalandı mı bu kez anne devreye giriyor. Anne de yakalandı mı en fazla 5 yıl ceza alıyordu. Şimdi ilgili yasada yapılan değişiklikle bu 15 yıla kadar çıkarıldı” açıklamasını yaptılar.