V. Safranbolu Kongresi Yarın Başlıyor

V. Safranbolu Kongresi Yarın Başlıyor

Başkanlığını Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın yaptığı 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından 31 Ocak-1 Şubat 2015 tarihlerinde Safranbolu’da Zalifre Otel’de düzenlenecek olan V. Safranbolu Kongresi’nin bu yılki konusu “2015 Dünya” başlığını taşıyor.
Kongre öncesi yapılan açıklamada kongrenin amacının, 2015 yılı içerisinde Dünya’da gerçekleşmesi muhtemel temel politik, ekonomik, finansal, askeri ve terörizm ile ilgili gelişmeler konusunda öngörü geliştirmek olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Kongre, jeo-politik ve jeo-ekonomik gelişmeleri bir senaryo yaklaşımı ile öngörmeyi hedefleyen bir kongredir. Kongre’de bu amaçla önce 2015 yılı küresel düzlemde incelenecektir. Birinci panel küresel düzlemde inceleme, politik güç mücadeleleri, küresel finans, ekonomi, enerji ve yatırım haritası çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu incelemeyi, küresel güçlerin ve büyük güçlerin 2015 yılında iç ve dış politik, ekonomik ve askeri alanda atması beklenen olası adımların incelenmesine yoğunlaşan ikinci ve üçüncü paneller izleyecektir. Bu çerçevede ABD, Rusya ve Çin sonra Hindistan, Brezilya, Japonya ve müteakiben G. Kafkasya ve Orta Asya ele alınacaktır. Dördüncü panelde Ortadoğu bölgesine yoğunlaşılacak ve bu bölgenin genel sorunları ele alındıktan sonra İran-İsrail gerilimi merkezli beklentiler ile Suriye ve Irak’ta 2015 senesinde beklenen iç ve dış politik gelişmeler ile ekonomik ve askeri planda ortaya çıkması muhtemel süreçler üzerinde durulacaktır. Beşinci panel önceki dört bölümde incelenen konuların tartışılmasına ayrılacaktır” denildi.
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından bu güne kadar Safranbolu’da üçü Magic FM Radyosu ev sahipliğinde dört kongre gerçekleştirilmişti.