Vali Bektaş, Sabuncubeli Tüneli İçin Net Konuştu:

Vali Bektaş, Sabuncubeli Tüneli İçin Net Konuştu:

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, müteahhit firmanın iflas etmesi nedeniyle yaklaşık 3 aydır yapımı duran ve tamamlandığında İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli’yle ilgili net konuştu. Vali Bektaş, “Sabuncubeli Tüneli başlamış bir iş, aksamalar olabilir ama devam edecek ve bitecek” dedi.
Çalışan Gazateciler Günü dolayısıyla bu sabah Taş Fabrika’da verdiği kahvaltı programıyla gazetecilerin gününü kutlayan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, gündemdeki soruları cevaplandırdı. 7-8 ay gibi bir zamanda Manisa’yı tanımaya başladığını belirten Vali Bektaş, birçok sorundan haberi olduğunu ve sıkıntıların hepsiyle yakından ilgilendiğini anlattı.
Bir gazeteci, Vali Bektaş’a, "yaklaşık 3 ay önce müteahhit firmanın iflas etmesi nedeniyle yapımı duran İzmir Manisa arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli’ndeki son durumu" sordu. Bunun üzerine konuşan Vali Bektaş, Sabuncubeli’nin Karayollarının yürüttüğü bir proje olduğunu belirterek "İhalesi yapıldı. Tüneller kolay işler değil. Kolay olsaydı zaten bugüne kadar yapılırdı. Bazı şeyleri inşaata başlamadan varsayabilirsiniz. Zemin sondajları yapılır, tünelin geçeceği toprağın yapısını tespit etmeye çalışırsınız ve ona göre bir proje yaparsınız. İhaleye çıkarsınız. Bütün bunlar birer tahmin, birer öngörüdür. Bu tahminleriniz toprağın içine girdiğinizde tutabilir, tutmayabilir. Tuttuğu zaman projeye başladığınızda hızla bitirirsiniz. Tutmadığı zaman da oturup projeyi revize edersiniz. Müteahhidin ihalesi de ona göre yeniden şekil alır. Bizim için önemli olan o işin yatırım programına girip ilk ihalesinin yapılmış olmasıdır. Bu şu demektir. Devlet, karayolları teşkilatı Sabuncubeli Tünelini yapmaya karar vermiş ve başlamıştır” dedi.
ESKİDEN ON YILLARCA SÜREN İŞLERİMİZ OLURDU
Yeni ihale kanununun çok ince detaylar içerdiğini kaydeden Vali Bektaş, şunları söyledi: “Bizim yeni ihale kanunumuzun bir mantığı var. Eski ihale kanununda bu işler başlardı, başlaması kolaydı ama bitmesi uzar, uzar giderdi. Keşif artışlarıyla, yeni projelerle on yıllarca süren işlerimiz olurdu. Yeni ihale kanununda işe başlamak zor, başlayıncaya kadar başlamadan önceki işçiliğe önem vermiş bu yeni kanunumuz. Proje, etüt, ihaleleri, yaklaşık maliyet aşamaları, ihale süreçleri üzerinde çok ince durulmuş, süreç uzuyor. Bir ihale yaptınız mı ondan sonra işin bitirilmesi neredeyse garanti. Sabuncubeli Tünelinde öngörülen süreçte sorunlar çıkabilir, müteahhit iflas edebilir. Buna ne yapabiliriz. Karayolları teşkilatı veya biz oturup da müteahhide ‘iflas et’, ‘bu işi alma’ mı dedik. Müteahhit kendi gönlüyle isteğiyle de iflas etmemiştir muhtemelen. Böyle bir şey olur mu? Öngörememiştir, yapamamıştır, başaramamıştır. Önemli olan o değil. Gecikebilir, gecikir. Nihayet biz Sabuncubeli’ni aşıyoruz değil mi? Günde ben bazen bir iki kez İzmir’e gidip geldiğim oluyor. Bu tünel orada ulaşımı rahatlatacak bir unsur. Özellikle de kışın rahatlatacak. Öngörülemeyen şeyler düzeltilir. Göçükler, heyelanlar olur. Bu işin içerisinde, tabiatında riskler vardır. O risklerden biri de müteahhidin batmasıdır. Yeniden ihale olur”
DEVAM EDECEK VE BİTECEK
İşin başladığını ve yarılandığını hatırlatan Vali Bektaş, şunları söyledi:
“Bu iş başlamış. Ödeneği olan, yarıya gelmiş bir iş bundan sonra duracak mı? Bu devam edecek ve bitecek. Zemin bozuk. Bolu Tünelini 20 senede bitirdik biz. Orada fay çıktı, uzun ödenek ayrılamadı. Türkiye Tünel yapmasını bilmiyordu. Sabuncubeli Tüneli ne zaman başladı ben bilmiyorum ama öyle çok uzun yıllar süren bir şey değil. Netice itibariyle 6 ay, 1 sene, 2 sene gecikebilir. Bu gecikme bizim hayatımıza çok onarılmaz yara açıyor değil. Bunun çaresi, alternatifi var. Bence sürekli olumsuzlukları kaşıyarak, vatandaşın da karamsarlığa itilmesine sebep olmak doğru değil. Bence işin olumlu yönlerinden de bakabilmeyi başarmalıyız. Baktığınız zaman her işte bir olumsuzluk bulabilirsiniz. Sabuncubeli’nde zeminin zayıf olmasında, müteahhidin batmasında karayollarının bir kastı mı var, kabahati mi var. Bizim bir ihale düzenimiz var. Bu ihaleyi açıyorsunuz. Birileri geliyor ihaleye giriyor, birisi de ihaleyi kazanıyor. Ondan sonra bu adam işini düzgün yürütebilirse işini bitiriyor, parasını alıyor, kar veya zarar ediyor. Sistem böyle işliyor. İşini iyi yürütemiyorsa da batıyor. Batınca da yeni bir ihale yapılıyor ve yeniden devam ediliyor. Şunu deseler olacak. ‘Ya bu Sabuncubeli Tüneline bir türlü başlanamadı’ bir türlü başlayamadığımız işler var çünkü.”
HER SIKINTIYI İZLİYORUM
Dile getirilen her sıkıntıyı izlediğini anlatan Vali Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiçbirini atlamıyorum bunu bilesiniz. Onun bize faydası oluyor. Zaten demokrasi bu demek, basın özgürlüğü bu demek, basının varlık sebebi de bu demek. Ben mesajımı ulaştıracağım. Vatandaşın durumunu da siz yansıtacaksınız ve herkes payına düşeni alacak. Rahatsız olduğum şu; lüzumsuz konular çok abartılıyor ama lüzumlu konuların üzerine kimse gitmiyor. Ya fotoğrafı biz eksik görüyoruz ya da başkaları eksik görüyor.”
Vali Bektaş, konuşmasının ardından basın mensuplarına teşekkür ederek günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.