Vali Şahin, Dünyanın Teröre Bakışını Eleştirdi

Vali Şahin, Dünyanın Teröre Bakışını Eleştirdi

Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Siz Cezayir’de 2 milyon insanı öldüreceksiniz, Fransa’da 12 kişi öldürüldüğünde kıyamet koparacaksınız” diyerek dünyanın teröre bakışını eleştirdi.
Samsun’da düzenlenen “Şehir Kimliği Çalıştayı” toplantısına katılan Samsun Valisi İbrahim Şahin, çalıştayın açılış konuşmasında Fransa’nın Paris kentinde 12 kişinin öldürülmesi ile ilgili olarak, “Siz bir adaletsizlik yaparsanız, bugün değil ama zaman sonra önünüze bu konur” diye konuştu.
Batı’nın medeniyetinin olmadığını savunan Şahin, “Bizim medeniyetimiz veya Doğu medeniyeti diye tabir ettiğimizde hemen karşısına Batı medeniyeti kavramını koyarız. Aslında Batı’nın medeniyeti yoktur ya da felsefeciler bunu tartışırlar. Özellikle Medine, medeniyet, medeniyet kavramının arkasındaki medeni olmak tamamıyla bizim kültürümüze özgü ve bizim ürettiğimiz bir kavramdır. Ama medeniyetin karşısındaki İngilizce kavram ‘civilization’dur. Batı’daki kavram 19. yüzyılda icat edilmiş veya kullanılmaya başlamış. Bu biraz 18. yüzyılın ortalarına kadar Batılı’nın çok daha tanımadığı, bilmediği ya da kullanmadığı bir kavramdı” şeklinde konuştu.
“BUNU YEMEZLER ARKADAŞLAR”
Çağdaş dünyanın teröre bakışını eleştiren Vali Şahin, “Diyanet İşleri Başkanımız geçen gün bir açıklama yaptı ama bütün sosyal medya ve sanat medya bunu eleştirmeye başladı. Siz Cezayir’de 2 milyon insanı öldüreceksiniz, Fransa’da 12 kişi öldürüldüğünde kıyamet koparacaksınız. Bunu yemezler arkadaşlar. Galileo ‘dünya yuvarlaktır’ dedi, idam cezası verdiler. Dünyanın yuvarlak olmasını ortadan kaldıramazsınız. Bazı gerçekleri örtme şansımız yok. Dünya iletişimde o kadar hızlı ki, hiçbir şeyi gizli tutmuyorsunuz. Siz vatandaşın dedesini, ninesini, akrabalarını öldüreceksiniz, her bir Cezayirlinin en az 2 akrabasını öldüreceksiniz, sonra 12 kişi öldüğünde kıyamet koparacaksınız. Bu tutmaz. 12 kişi de ölmüş oh olsun demiyoruz tabi ki. Bir insanın bile öldürülmesine rıza göstermemiz mümkün değil. Siz başkasını insan yerine bile koymazken, dönerde eğer başkalarının yaptıklarından dolayı çok ağır eleştirilerde bulunursanız, bu Ali Fuat Başgil’in sözünü hatırlatır. Ali Fuat Başgil; ‘İnsanlar her şeye alışırlar, dört elle yürümeye bile. Ama adaletsizliğe asla’. Siz bir adaletsizlik yaparsanız, bugün değil ama zaman sonra önünüze bu konur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık döneminde bir gezisine katıldım. Fransa’nın bütün nükleer reaktörlerde kullandıkları uranyum Nijer’den getiriliyor ve işleniyor. Atık maddeleri de tekrar Nijer’e götürüp gömüyorlar. Bu nasıl mantık, bu nasıl medeniyet, bu nasıl çağdaşlık.”