Vali Topaca: "hatay’da Akaryakıt Kaçakçılığını Sıfırladık"

Vali Topaca: "hatay’da Akaryakıt Kaçakçılığını Sıfırladık"

Hatay Valisi Ercan Topaca, terör olaylarının finansmanında da kullanıldığını düşündükleri akaryakıt kaçakçılığını sıfırladıklarını söyledi.
2014 Yılı Güvenlik Hizmetleri Değerlendirme toplantısında konuşan Vali Topaca, akaryakıt kaçakçılığının 2012 yılına dayandığına dikkat çekerek, geçen yılın mayıs ayından itibaren bu sürecin daha etkili bir şekilde uygulanmaya başlandığını, göreve başladığından bu yana üzerinde hassasiyetli durduğu kaçak akaryakıt konusunda öldürücü darbeyi ekim ayında yaptıkları operasyonla vurarak kentin gündeminden düşürdüklerini ifade etti.
2013 yılında 7 milyon 789 bin 717 litre kaçak motorin ele geçirildiğini belirten Vali Topaca, 2014 yılı içerisinde yapılan operasyonlarla ise 10 milyon 962 bin 118 litre kaçak motorin ele geçirildiğini vurguladı.
"5 YILDA 22 MİLYON LİTRE MOTORİN ELE GEÇİRİLDİ"
Vali Topaca, kaçak akaryakıtla mücadeleleri sırasında son 5 yılda ele geçirilen kaçak motorin miktarının ise yaklaşık 22 milyon litre civarında olduğunu kaydetti.
Akaryakıt kaçakçılığı nedeniyle Türkiye’nin dolaylı şekilde terörü destekleyen unsurlara destek oluyormuş gibi bir havanın da oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Vali Topaca, “Aslında bu olay, akaryakıt kaçakçılığı bu bölgede çok eskilere dayanan bir sosyal olgu gibi günümüze kadar gelmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında da buna benzer olaylar olmuş. Devam eden yıllarda da olmuş. Yani her dönemde az veya çok, zaman zaman sınır ticareti ölçeği ve kapsamında da miktarların arttığını görüyoruz” dedi.
Özellikle 2011 yılından itibaren akaryakıt kaçakçılığının bölgede devlet açısından da çok büyük maddi kayıplara, vergi gelirlerinde önemli düşüşlere, yol açacak boyutlara ulaştığını belirten Topaca, “Bu yasa dışı faaliyeti engellemek devletimizin en temel fonksiyonudur, görevidir. Biz de bu kapsamda aldığımız tedbirlerle özellikle sınırda sınırın sıfır noktasında kara kuvvetlerine bağlı unsurlar, jandarmamız ve emniyetimizin ortak yaptığı operasyonları planladık ve yaptık. Bu rakamları çok cüzi rakamlara düşürdük. O köylerimizde bu faaliyetler tamamıyla sona erdi” diye konuştu.
"DEVLET YOKSA BİRİLERİ O BOŞLUĞU DOLDURUYOR"
Kaçakçılık olaylarının düzenli bir seyrinin olmadığını, yıllar itibariyle rakamların inip çıktığını da belirten Topaca, şöyle devam etti:
“Bunun önde gelen sebeplerinin başında siyasi kararlar etkili olabilir. Komşu ülkedeki durum etkili olabilir. Kanunlardaki değişikliklerle bağlantılı olabilir. Aldığınız tedbirlerle bağlantılı olabilir. Bu da, yani daha önceki yıllarda çok büyük kaçakçılık vardı da önlenmiyordu anlamına gelmesin. Son dönemde karşı tarafta devlet otoritesi olmadığı için, Suriye’de bir iç savaş olduğu için yasa dışı yollarla bu işin ticaretini yapma eğilimi yükseldi. Devlet yoksa birileri o boşluğu dolduruyor. Netice itibariyle Suriye’de iç savaşın başlamasından itibaren de o boşluk birileri tarafından doldurulmaya ve piyasaya sürülmeye çalışılmış. 2012 yılından itibaren bu soruna çare aranmaya başlanmış ve kademeli olarak 2014 yılında bu işi sıfırladık. Burada önemli olan kararlı bir duruş sergilemektir. Her ne kadar bu işlerin bazı sosyal sonuçları varsa da devlet olarak biz yasa dışı bir ticarete kaynağının nereye gittiği belli olmayan bir ticarete izin vermemiz mümkün değil. Biz Hatay olarak bu sorunu şimdilik çözdük. Tekrar Hatay’ın gündemine gelmesine de izin vermeyeceğiz.”
"BU KENTİN POTANSİYELİNİN KULLANILMASI GEREK"
Hatay’ın terör bağlantılarının dile getirilmesini doğru bulmadığını söyleyen Vali Topaca, "Gece gündüz jandarmamız, polisimiz seferber kötü niyetli insanlara fırsat vermemek için her türlü tedbiri alıyoruz. Terör denince Hatay’ın televizyonlardaki tartışma programlarında gündeme getirilmesini de çok doğru bulmuyorum. Bu kent bunu hak etmiyor. Bu kent daha güzellerini hak ediyor. Bu kent daha farklı şekilde gündeme gelmeyi hak ediyor. Bu kentin potansiyellerinin kullanılması gerekiyor. Bu kentin sahip olduğu potansiyelinin çok önemli bir kısmı atıl duruyor. Bunun sebebi de bu tür şeylerdir. İnşallah güneyimizdeki kavga sonuçlandığı zaman buraların inşası bizim tarafımızdan yapılacaktır. Bu kentin potansiyeli var. Bir taraftan bunun da hazırlığının yapılması gerekiyor. Barış sağlandığı zaman oraya önemli katkılar yapmaya hazırlıklı olmalıyız" ifadelerini kullandı.