Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Işid’e Kınama

Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Işid’e Kınama

Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nin DBP ve AK Partili üyeleri, Şengal’de IŞİD saldırıları sonucu evlerini terk ederek Türkiye’ye sığınanların durumuna dikkat çekmek için ortak karar alarak kınama yayınlarken, yine 300 bin TL’lik ayni yardım yapılması kararı aldılar.
Van Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı, Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay başkanlığında yapıldı. Açılış ve yoklama sonrası gündem maddeleri görüşülürken, Şırnak Belediyesi’nin Şengal’den Şırnak’a sığınanların taşımaları için akaryakıt yardım talebi üyelerin oy çokluğu ile kabul edildi. Bir diğer gündem maddesi olarak Fen İşleri Daire Başkanlığı ihtiyacına binaen iş makinesi alımında kullanılmak üzere 10 milyon TL kredi kullanma talebi oy çokluğu ile kabul edildi. Başkale ilçesinin Çaldıran Mahallesi’nde yapılamak istenilen HES için ret kararı çıktı.
Şengal bölgesinde IŞİD vahşetinden kaçan ve Türkiye’ye sığınanlar için DBP’li ve AK Partili meclis üyeleri ortak tavır koyarak, mecliste IŞİD’in insanlara uyguladığı vahşeti kınadı. Üyeler adına konuşan ve kınama yapan Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, “Ülkemizde şu an sığınmacı olarak bulunan Güney Kürdistan’dan özellikle Şengal’den gelen Ezidi, Türkmen, Asuri, Süryani, Kürt ve bütün halklar şu anda çeşitli illerimize sığınmış durumdalar. Bunlar özellikle Şırnak, Mardin Batman ve Diyarbakır illerinde barınmaktalar. Buralara ayni ve nakdi yardım yapılması konusu önergemizin gündeme alınmasını ve değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu an güneydeki halkımızın karşı karşıya kaldığı bir soykırımdır. İnsanlık dışı bir durum söz konusudur. Biz de Van Büyükşehir Belediye Meclisi adına bu vahşeti kınadığımızı belirtmek istiyoruz. IŞİD’in bu terörünü şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Meclisin bu konuda göstermiş olduğu ortak duyarlılıktan dolayı meclis başkanlık divanı adına bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum” şeklinde belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından Şengal’den Türkiye’ye gelerek çeşitli kamplara sığınanlar için 300 bin TL’lik ayni yardımın yapılması talebi oy birliği ile kabul edildi. Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri gündeme alınan diğer maddeleri tartışmak üzere sonraki gün toplanmak üzere toplantıya ara verdiler.