Vanlı İşçilerin Ankara Yolculuğu

Vanlı İşçilerin Ankara Yolculuğu

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından işe alınan ancak yerel seçimler sonrası işten çıkarıldıklarını öne süren işçilerin Ankara yolculuğu devam ediyor.
Bingöl’den yola çıkan ve 382 kilometre yürüyerek Elazığ’a ulaşan işçiler, şehrin girişinde polis engeliyle karşılaştı. Yaklaşık 150 işçinin şehre girmesine izin vermeyen polis ekipleri işçilere alternatif olarak Güney Çevre Yolu olarak bilinen güzergahı gösterdi. İşçiler sıcak havaya rağmen yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin tahsis ettiği araçlarla Elazığ Malatya karayolu 30. kilometresinde bulunan bir dinlenme tesisine getirildi. Yolculuktan dolayı bitkin halde oldukları gözlenen işçilere burada yemek ve ayran dağıtıldı. Bir süre dinlenen işçiler daha sonra araçlarla Malatya’ya doğru hareket etti.
İşçi grubu sözcüsü Ethem Altın, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için yetkililerden yardım istedi. 2011 yılında meydana gelen Van depreminin ardından 7 bin 286 kişinin işe alındığını ancak 13 Haziran’da bu kişilerin işlerine son verildiğini söyleyen Altın, zor durumda olduklarını ifade etti. Çok sayıda vatandaşın yolculuk esnasında mağdur olduğunu ve bu sebeple geri döndüklerini kaydeden Altın, "382 kilometre yol yürüdük buraya gelene kadar. Burada da mağduriyetimizi gören sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri devreye girdiler. Şu anda birçok sivil toplum kuruluşu başkanı bize araç tahsis etti. Gidebildiğimiz kadar gideceğiz. Buradan Malatya’ya geçeceğiz. Orada bizi diğer arkadaşlar karşılayacak. Sesimizi kamuoyuna duyurmak adına il il, ilçe ilçe gezeceğiz. Ankara’ya ulaştıktan sonra ilk önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızdan randevu talep edeceğiz. Hem müzakere hem mücadelemiz devam edecek. Eğer sonuç alamazsak Güven Park’a giderek oturma eylemi yapacağız. Burada Başbakanımızla görüşmek için randevu talep edeceğiz. Sesimizi TBMM önünde de duyurmaya çalışacağız. Eğer buradan da sonuç alamazsak iltica etmeyi düşünüyoruz. O da olmazsa benzin döküp kendimizi yakacağız" şeklinde konuştu.
Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından 7 bin 286 kişi işe alınmış, yerel seçimlerin ardından işten çıkarıldıklarını öne süren işçiler, Ankara’ya yürümek için Van’dan yola çıkmışlardı.