Vatandaş nakit avans ile yaşıyor!

Vatandaş nakit avans ile yaşıyor!

Ekonomik darboğaza düşen vatandaş, kredi kartından nakit avans ve banka kartından 'artı para' çekerek geçinmeye çalışıyor.  Nakit avans dışında, mevduat hesabına tanımlanan artı para kullanan vatandaşın da, çektiği paradan ödeyemediği bakiye tutarı haziran sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.8 artışla 8 milyar 840 milyon liraya çıktı.

SABİT ÜCRET VE FAİZ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, faiz oranı tüketici kredilerinden çok daha yüksek olduğu için genelde tercih edilmeyen 'nakit avans' ve 'artı para'ya olan talep adeta patladı.

NAKİT AVANS ÇEKİMLERİ ARTTI
Geçen yılın ilk 6 ayında kredi kartlarından 20 milyar 412 milyon lira çeken vatandaşlar, bu yıl aynı dönemde 26 milyar 82 milyon lira nakit avans çekti. Böylece nakit avans tutarı yıllık bazda yüzde 27,7 artış gösterdi. Üstelik bu artış, 1 yıl içinde 3 defadan fazla kez kredi kartı borcunun yüzde 51'inden az ödeme yapanlara nakit avans çekim yasağı getirilmesine rağmen gerçekleşti.

GEÇİNEMEYEN ARTI PARAYA
Kredi ve kredi kartı yolu ile faizle para çekmekle sıkıntısını gideremeyen vatandaş, asgari ödemesi aylık faiz tutarı kadar olduğu için borç erteleme işlevi gören kredili mevduata da başvurmak zorunda kaldı. Artı para olarak da bilinen kredili mevduat kullanımından doğan ve kapatılamayan/ödenmeyen bakiye tutarı haziran sonu itibariyle 8 milyar 840 milyon lira oldu.

KİMSE ZAM ALMADI, MASRAFLARI ARTTI
Memur, işçi ve emeklilerin son 2 yıldır enflasyonun altında zam alması, özel sektörde de yoğun rekabet nedeniyle maaşların artmaması vatandaşı sıkıntıya soktu. Darboğaza giren vatandaş bankadan kredi çekemediği için çözümü kredi kartı veya bankamatik kartından 'nakit avans' çekmekte buldu.