Vejeteryanları üzecek haber

Vejeteryanları üzecek haber

ABD'de Missouri Üniversitesi'nden bilimadamları, bitkilerin saldırılara karşı tepki gösterdiklerini açığa çıkaran bir araştırmaya imza attı. Bazı bitkiler, saldırıdan kurtulmak için sıvı bile salgılıyor.

Araştırmaya göre, tırtılın sesini ayırt eden bazı bitkiler savunmaya geçiyor. "Arabidopsis" bitkisi, tırtılları uzaklaştırmak için daha fazla hardal yağı salgılıyor. Araştırma, bitkilerin de hayvanlar gibi dış saldırılara tepki gösterdiğini kanıtladı.

Missouri Üniversite’sinin araştırmasına göre, bitkilerin yakınlarındaki sesleri ayırt edebiliyor.

Missouri Üniversitesi Gıda ve Doğal Kaynakları uzmanı Heidi Appel daha önceki araştırmalarında bitkilerin müzik gibi akustik enerjilere nasıl tepkiler verdiğini araştırdıklarını söyledi.

Şu anda yaptıkları araştırmaların ise, ekolojik titreşimlere verilen tepkiyi görmek olduğunu söyleyen Appel, "Beslenme titreşimleri bitki hücrelerinin metobolizmasını değiştiriyor. Saldırıya uğradıklarını düşünen bitkiler tırtılları kendilerinden uzaklaştırmak için savunmacı davranıyor’’dedi.

Biyoloji bölümünden Rex Cocroft’la birlikte yürütülen çalışmada, tırtıllar "Arabidopsis" adlı hardal ve lahana gibi turpgiller familyasından olan bir bitkiye yerleştirildi.

Tırtılların hareketlerine verilen tepkilerse lazer ve yansıtıcı küçük bir parça aracılığıyla takip edildi.

Üzerine tırtıl konulan bitkilerin tepkileri kayıt altına alındı. Bu sürecin ardından tırtıllar bu sefer hem yedikleri bitkilere hem de yeni bitkilerin üzerine konuldu.

Alınan sonuca göre, önceden yenilen bitkiler daha çok hardal yağı salgılayarak tırtılları kendilerinden uzaklaştırmaya çalıştı.

Araştırmacı Rex Cocroft bitkilerin etraftaki rüzgar titreşimlerinden etkilenmeyip, beslenme titreşimlerine tepki gösterdiğini söyledi.

Rüzgar titreşimine maruz kaldıklarında hardal yağı salgılamasında artış görülmediğini belirten Cocroft, "Bu olay bitkilerin beslenme titreşimlerini çevrelerindeki diğer faktörlerden ayırt edip tepki gösterebildiklerini açığa çıkardı’’dedi.

Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen "Oecologia" adlı İngiliz dergisinde yayımlanan araştırma, hayvanlar gibi bitkilerin de dış etkenlere karşı tepki gösterdiğini ortaya koydu.