Velilere Hasta Öğrencileri Okula Göndermeyin Uyarısı

Velilere Hasta Öğrencileri Okula Göndermeyin Uyarısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Naci Topaloğlu, okulların açılması ile birlikte çocuklarda görülebilecek hastalıklar hakkında ailelere tavsiyelerde bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Naci Topaloğlu, toplu yerlerde birlikte yaşanıldığında karşılaşılabilecek hastalıkların genelde benzerlikler taşıdığını belirtti. "Okula giden öğrenciler çocukluk çağı fertleri olduğu için karşılaştıkları hastalıklar ağırlıklı olarak enfeksiyon hastalıklarıdır" diyen Topaloğlu, “Bilhassa üst solunum yolu enfeksiyonları, bağırsak sistemini ilgilendiren hastalıklar, solunum yoluyla ve ciltten bulaşabilecek döküntülü hastalıklar çocukların en çok karşılaştığı hastalıklar grubunu oluşturur. Ayrıca çoğunlukla yazın görülen bulaşıcı hepatitler, yine çocukların karşılaşacağı hastalıklar grubundandır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından ya da tükürükle bulaşan enfeksiyonlardan korunmanın en ideal yolu öğrencinin okula gitmemesidir. Eğer öğrenci okula hasta iken gitmişse de bandaj kullanarak veya kişilerin üzerine öksürmemeye dikkat ederek koruma sağlanabilir. Ama çocukların vücut dirençleri düşük olduğundan esas koruyucu önlem hasta olan çocuğun okula gönderilmemesidir. Çünkü bağışıklık sisteminin iyi çalışmadığı her fert temas yoluyla aldığı enfeksiyonu geçirebilir. Dolayısıyla enfeksiyon çocuklarda hızlıca yayılabilir. Ailelere ya da çocuklara en önemli tavsiye kişinin hasta iken okula gitmemesidir” dedi.
Ailelerin çocukların hastalanmaları durumunda yapması gerekenler hakkında da bilgi veren Topaloğlu, “Bulaşıcı ya da üst solunum yolu hastalıklarında en önemli şey çocuğun genel durumuna dikkat etmektir. Özellikle beslenmesinin iyi olmasını sağlamak gerekir. Var olan ağrı, ateş gibi semptomları ağrı kesici, ateş düşürücülerle kontrol altında tutmak gerekir. Burnumuzu özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi açmak önemlidir. İyi açılmayan bir burun hem boğaz enfeksiyonu açısından hem de kulak enfeksiyonları açısından risk oluşturur. Dolayısıyla burnu açmanın yollarından bir tanesi spreyse bir diğeri de etraftaki nem değerinin düzeninin sağlanmasıdır. İyi sıvı alan, burnu açık olan, beslenmesine dikkat edilen ve istirahat edebilen çocuklar toparlanması daha hızlı olan çocuklardır. Ailelerin özellikle bunlara dikkat etmesi gerekir” diye konuştu.