Vicdansız 40 kişiyi sığdırdı ama biz sığdıramadık

Vicdansız 40 kişiyi sığdırdı ama biz sığdıramadık

İstanbul'da 18 kişilik minibüse 40 Suriyeliyi bindirip yola çıkaran umut taciri, Balıkesir'de kaza yapan araçta 11 kişinin ölümüne, 29 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Dün Yunanistan’ın Midilli adasına geçmek için Ayvalık’a doğru yola çıkan Suriyeliler’i taşıyan minibüs Balıkesir’in Havran ilçesinde kontrolden çıktı. 18 kişilik minibüs içindeki 40 kişiyle yokuş aşağı inerken Amasçakılı Mevkisi’nde yol kenarındaki istinat duvarına çarpıp takla attı. 9 Suriyeli olay yerinde can verdi. 1’i Türk 2 kişi de hastanede yaşamını yitirdi. 2 çocuğun da bulunduğu 29 kişinin ise tedavileri sürüyor.

DENİZDEKİ GİBİ

Yanlarında umutları, sırt çantaları ve can yelekleri de vardı. Ancak sabah 09.00 sıralarında Balıkesir Edremit yakınlarında geçirdikleri kaza onları ülkelerinden çok uzakta umut yolculuğunda yakaladı. Manzara denizde çoğu zaman yaşanan, 10 kişilik bota 40 kişinin bindiği facialardan farksızdı. Yine bir umut yolculuğu ölüm yolculuğuna döndü.

18 KİŞİLİK MİNİBÜSE 40 KİŞİ NASIL SIĞAR

18 kişilik minibüse 5 çocuk, 5 kadın ve 30 erkeği sığdırmaya çalıştık ama biz başaramadsık, 5 kişi açıkta kaldı.



40 kişinin bindiği minibüste sürüş güvenliğinin olmadığı belli oldu. Minibüsün 400 kilometre yol geldiği halde neden hiç polis kontrolüne yakalanmadığı ise belli değil.



İŞTE HALİMİZ

Bir Ege manzarası... Tatil yapanlar ve savaştan Avrupa’ya lastik botlarla kaçmaya çalışan göçmenler... Yunanistan’ın Kos adasında çekilen bu fotoğrafta Türkiye’den gelen Suriyeli ve Afgan göçmenlerle turistler görünüyor.

ULUSLARARASI Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Itayi Viriri, Akdeniz’de içinde yaklaşık 600 kaçak göçmenin olduğu sanılan bir teknenin çarşamba günü batması hakkında, AB’yi göçmen krizini çözmek için işbirliği yapmaya davet etti. Viriri, “Sadece İtalya ve Yunanistan çok sayıda göçmen kabul ediyor. Diğer ülkeler de daha fazla mülteci kabul etmeli ve güvenli göç yolları oluşturmalı” dedi.

BU ÇAĞDA OLMAMALI

Viriri, “Bu çağda, şahit olduğumuz şekilde denizde insan kaybetmemeliyiz” diye konuştu. Çarşamba günü İtalya açıklarında 600 göçmeni taşıyan teknesi batmıştı. 25 kişi ölürken, 200 kişiye ulaşılamadı.