Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Salı

16°/

Çarşamba

11°/

Perşembe

12°/

Cuma

11°/

Cumartesi

10°/

Pazar

11°/

Haberin Adresi
Anasayfa Köşe Yazıları Vintage mi Retro mu?
Gizem ANSIN

Gizem ANSIN

Yayınlanma:
ABONE OL

Vintage mi Retro mu?

19. yüzyılda ortaya çıkan Vintage giyim tarzı, farklı dönemlere veya zamanlara ait stil ve kombinleri yansıtan bir moda akımıdır. 20. yüzyıl veya daha öncesinden kalan kıyafet, aksesuar, takı veya nesneler vintage parçalar olarak tanımlanır. Herhangi bir yıpranmaya veya deformasyona uğramadan geçmişten bugüne gelebilmeleri için yüksek kaliteli ve dayanıklı malzemeden yapılmış olmaları gerekmektedir.

Günümüz modasına baktığımızda, geçmiş trendlerden ve tarihte yer alan moda akımlarından ilham alındığını söylemek mümkün. Vitrinlerde, mağazalarda, popüler moda haftalarındaki defilelerde ve hatta pazarlarda dahi vintage ürünler boy gösteriyor. Ünlü modacıların tasarımlarında ve koleksiyonlarında olduğu gibi büyük markalarda da geçmişe dönüşün olduğunu söyleyebiliriz. Büyük yakalı gömlekler ve bluzlar, ispanyol paça pantolonlar, puantiyeli elbiseler, düğmeli vatkalı ceketler günümüzde de eski yerini ve önemini korumaya devam ediyorlar.

Vintage “geçmişin trendlerine ve modasina ait tasarımlar” anlamına gelen genel bir tanımdır. Her antika denebilecek eşya ya da kıyafet vintage değildir. Vintage olması için belirli bir döneme ait olması, o dönemin ruhunu ve ışığını yansıtması ya da belirli bir dönemde ki özel bir tasarımcıya ait olması gerekmektedir. Kısacası vintage, ikinci el demek asla değildir. Günümüzde Vintage ürünler ve giyim tarzı oldukça dikkat çekmektedir. Açılan yeni, büyük Vintage mağazalar, online siteler, aksesuar ve giyim vintage severlere geniş çaplı bir hizmet sunmaktadır. Son yıllarda vintage modası ünlü modacıların, modellerin ve hatta oyuncuların da öncelikli tercihi arasında yer almaktadır.

Retro ise belli bir dönemi, yani örnek verecek olursak; 1950’ler yada 1980’lerin başı gibi tarif edilebilen spesifik bir kategoridir. Retro kelime anlamıyla eşdeğer olarak geçmiş modasını yansıtan çizgilerin günümüz modasında kullanılmasıdır. Retro örneklemeler yapacak olursak; çeşitl boyutlarda puantiyeler, fırfırlı elbiseler, kabarık ve balon etekler, bir zamanlar moda olan askılı erkek pantolonları,…vb bunlar birer Retro’dur. Retro kıyafetlerin bir diğer özelliği de abartılı olmalarıdır. Bu yüzden Retro tasarımları günlük moda için değil, özel günlerde tercih etmek daha uygundur.

Vintage ile Retro tarz birbirine çok benzemektedir. Bu yüzden çok ta karıştırılan iki moda terimidir. Vintage ile Retro arasındaki farkı bir örnekle kısaca özetlemek gerekirse; geçmişte bir dönem kalın çerçeveli büyük gözlükler modaydı. Günümüzde yine aynı şekilde bu tarz gözlükler tekrar moda oldu. İşte bunlar Retro’dur. Ama elinizde gerçek anlamıyla eskiden kalma bir kalın ve büyük çerçeveli gözlük olsaydı o Vintage olurdu.

Kabaca her retro vintage sayilabilirken, vintage olan her sey retro değildir.

Gizem ANSIN

Gizem ANSIN

Tüm yazıları için tıkayın

Paylaş
Gizem ANSIN
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın: