Virüse karşı yapılmaması gerekenler

Virüse karşı yapılmaması gerekenler

Corona virüs etrafı onu koruyan bir yağ tabakası ile kaplı gözle görünmeyen nanometre büyüklüğünde bir protein molekülü. Burun mukozası, ağız yoluyla ve ciltten temasla vücudumuza girebilir. Havada 3 saate yakın asılı kalabildiği için havadan bir şekilde yada yakın temas yoluyla yada kontamine alan ve eşyalarla bir şekilde vücudumuza girdiğinde genetik kodunu değiştiriyor ve saldırgan hale gelip çoğalmaya başlıyor.

Virüs canlı bir organizma değil bir protein molekülü olduğu için öldürülemiyor. Virüsün canlılığı sadece yaşama olasılığı bulacağı yapıştığı ortama bağlı. Ortamın nemi ve ısısı bu durumda oldukça önemli.

Virüsü koruyan tek şey dışındaki yağ tabakasıdır. Bu yüzden virüsün bu dışındaki bu yağ tabakasını kırmak virüsten korunmanın en önemli yolu.

Sabun, deterjanlar, sıcak su bu yağ tabakasını kıran en basit ve en etkili yoldur. O yüzden elleri ılık su ile sabunla yıkamak bulaşmayı önlemenin en önemli yolu. Eller dirseklerin iç tarafına kadar bol bol en az 20 saniye su ve sabunla bol köpürterek yıkamalıyız. Bu şekilde virüsün dışındaki yağ tabakası çözünür ve protein yapı denature olur ve ölür. Bu kadar basit bir temizlik ile hastalanmaktan korunmuş oluruz.

Hepimiz ısının yağı erittiğini biliyoruz. Bu yüzden de ellerimizi 25 derece de ve giysilerimizi de yine bol deterjanla ve en az 30 derece de yıkamamız doğru olacak.

Sıcak su daha fazla köpük sağlayacağı için de gereklidir. Ancak kaynar suya gerek yok.

Virüse saf alkol engeli

Bu yağ tabakasını kıran ikinic bir etken madde ise sterilizasyonda da kullandığımız en az %65 ve daha yüksek oranda saf alkol. İçeriğinde en az %65 oranında alkol içeren antiseptik tüm solüsyonlar da bu yağ tabakasının kırılmasında etkilidir.

Çamaşır suyu ve su virüsü ortadan kaldırır

Yaşadığımız ortamı, lavaboları, kapı kollarını vs. steril ederken 1 ölçü çamaşır suyu ve 5 ölçü su; yani 1/5 oranındaki çamaşır suyu da direkt olarak bu protein yapıyı denature edip virüsü ortadan kaldırır. 

Evlerimizi yaşadığımız ortamı bu şekilde temizlemek de sterilizasyon açısından önemli.

Saf oksijenli suyun da sterilizasyonun ömrünü uzattığı biliniyor. Bu bir virüs olduğu için antibiyotik kesinlikle tedavide veya korunmada işe yaramıyor.

Eşyaları silkelemeyin

Evdeki hiçbir şeyi temizlerken silkelememek çok önemli.

Bu virüs giysilerin, halıların, havluların, temizlik bezlerinin her şeyin üstüne yapışıp en az 3 saat bu şekilde kalıp yaşayabilir. Yine havada 3 saat asılı kalabilir.

Virüs molekülleri soğukta klimalı evlerde arabaların klimalarında asılarak kalıp yaşamaya deva edebilir.

Nemli ve karanlık ortamı daha çok seviyor ve uzun sure yaşayabiliyor. O yüzden yaşadığımız ortamın evlerimizin Kuru, ılık ve aydınlık olması sağlıklı olanıdır. Bu şartlarda virüs uzun sure barınamıyor.

UV ışığı da bu virüs proteinini yok eder.

Sirke bu dış yapıdaki yağ tabakasını kıramadığı için işe yaramıyor.

İçkinin faydası yok

İçtiğimiz içkilerin ise inanılanın aksine hiçbir faydası yok. En yüksek alkol içeren içki bile maksimum yüzde 40 oranında alkol içerir ve alkollü içecekler gerçekten hiçbir işe yaramıyorlar.

Ağız hijyeni için kullandığımız gargaralar yüksek oranda alkol içerdiği için oldukça faydalı.

Bulunduğunuz ortam ne kadar çok kalabalıksa ne kadar çok insan var ise virüs yaşama alanı bulur ve bu ortamı seviyor. Az kişinin olduğu, temiz, havalandırılmış, sıcak, kuru aydınlık ortamları sevmiyor ve buralarda barınamıyor.

Burnunuza, yiyeceklere, kapı kollarına, asansör düğmelerine, banyo ve tuvaletteki musluk kollarına, elektrik düğmelerine, uzaktan kumandalara, cep telefonlarına,masalar, bilgisayar tuşlarına dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerimizi bol sabun ve ılık su ile yıkamak çok önemli.

Virüse karşı YAPILMAMASI gerekenler

Ağzınızı batikon ve tuzlu su ile gargara yapmayın. Normal eczanelere de satılan ağız gargaraları kullanın.

Piyasaya çok sayıda antiseptik olmayan solüsyonlar çıktı. Bu solüsyonları alırken dikkat etmek gerek ve çok sık antiseptik solüsyonlar kullanmak gerekiyor.

Çok el yıkamak ise bu sefer de derinin yapısını bozarak egzemalara ve çatlaklara yol açarak virüsün çok daha kolay vücudumuza girmesine neden olur. Dolayısıyla yıkadıktan ve bu solüsyonları kullandıktan sonra ellerimizi bolca yağlı kremlerle nemlendirmemiz sağlığımız açısından önemlidir.

Unutmayın, sağlıklı ciltten içeri virüs giremez.

Bağışıklık sistemi çok önemli

Bol su için

Meyve ve sebzeleri çiğ tüketmeye çalışın.

Evde spor yapmaya özen gösterin. Yoga, pilates veya dans etmek sizin için iyi olacak.

İyi bir uyku bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli şeydir. 7-8 saatlik uyku size çok güçlendirir.