Vitiligo’da İmmunoterapi Tedavisi Başarılı Sonuçlar Vermeye Başladı

Vitiligo’da İmmunoterapi Tedavisi Başarılı Sonuçlar Vermeye Başladı

Dış derinin renk kaybına uğramasıyla birlikte beyaz plaklarla seyreden bir hastalık olarak bilinen Vitiligo’da immunoterapi tedavisi başarılı sonuçlar vermeye başladı. Vitiligonun özellikle genetik esaslara dayanan bir hastalık olduğunu belirten İç hastalıkları uzmanı ve immunoterapist Uzm. Dr. Ülkü Duraksoy tedaviye yanıt süresinin 1 hafta ile 5 ay kadar olabildiğini açıkladı.
Vitiligo’nun cilt hastalığı olarak görülmesi ve yeterli oranda incelenmemesi nedeniyle son çalışmalarda cilde yönelik lokalize tedavilerin yetersiz kaldığını açıklayan Uzm. Dr. Ülkü Duraksoy, hastalığın esas kaynağına inilmeden kullanılacak krem ve ışık terapilerinden tatminkar sonuc alınamadığı gibi, bazen de daha ilerlemiş olarak geri dönebildiğini belirtti.
PSİKOLOJİ FAKTÖRÜ
İmmunoterapinin bağışıklık sistemini tedavi edip, güçlendiren bir yöntem olarak önemli yer tuttuğunu söyleyen Uzm. Dr. Ülkü Duraksoy, hastalığın psikolojik faktörlere bağlı olarak da seyrini değiştirebildiğini belirtti. Duraksoy; “ Psikolojimiz gerçekten önemlidir. Çünkü stres, böbrek üstü bezlerimizden kortizol , adrenalin gibi bağışıklığımızı etkileyen bazı hormonlar salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar immunosüpresif etkilidir , yani bağışıklığımızı baskılar. Bağışıklık sistemi bu hastalıkta temel rol oynar. Vitiligo, diğer bir çok hastalıkla beraber de olabilir. Vitiligo bağışıklık sisteminin zayıflaması ile gelişir. Stres de bağışıklığımızı zayıf düşürür. Diğer yandan genetik yatkınlıklarımız ya da zaafiyetlerimiz de hastalık için önemli bir faktördür. Ancak kötü bir genetik mirasa sahip olsak dahi bağışıklığımız güçlü ise vitiligo ortaya çıkmayabilir veya bagışıklığımızı güçlendirirsek vitiligodan kurtulabiliriz " diye konuştu.
"BAĞIŞIKLIĞIMIZ ZAYIF OLDUĞU IÇIN VİTİLİGO OLMUŞUZDUR!"
Neden bazen vitiligomuz yıllarca tek tük benek şeklinde kalır? Birden artma yayılma neden gösterir? Sorularına da açıklık getiren Uzm. Dr. Ülkü Duraksoy şunları söyledi:“ Dikkat edelim artma yayılma gösterdiği dönemler bayanlarda süt verme, emzirme gibi doğum sonrası ağır kayıpların olduğu vücudun ağır travmatize olduğu dönemlerdir. Erkeklerde bağışıklığın bozulabildiği askerlik dönemi gibi dönemlerde daha sık artarak karşımıza çıkar. Ondan önce uslu uslu tek tük duruyordur, hatta farkına bile varmayabiliriz. Ya da ağır antibiotik kullanımları sonrası vitiligoda artış görürüz. Bağışıklığımız zayıfladığında vitiligo ortaya çıkar veya artar. "
"HEPSİNDE GENETİK YATKINLIK VAR!"
Vitiligo’da genetik yatkınlık konusuna da değinen Uzm. Dr. Ülkü Duraksoy hastalıkla ilgili eksik ve bilinmeyen birçok yönün olduğunu öne sürdü. Duraksoy, " Vitiligo tamamen bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Genetik yatkınlıklar çerçevesinde ilerler. Bilim insanları bunları kanıtlamak için yıllarını adamaktadır. İmmunoterapinin özünde de bağışıklıkta ve genetikte bulunan risk faktörlerini bulup tedavi etmek vardır. Bu konu şimdiye kadar biraz yanlış ya da eksik anlaşılmış. Yani ailede vitiligo olması evet bir genetik yatkınlık ancak beş kişiden birinde var da diğer dört kişide neden yok? Bence hepsinde genetik yatkınlık var. Çünkü ailede şeker, gizli şeker, HT, kalp, allerji, astım, barsak hastalıkları, iltihaplı romatizma, sedef, egzema, guatr, tiroidit, kanser olması da genetik yatkınlık sayılır. Çünkü bunların hepsi bağışıklığı bozar. 2,5 yaşında bebeklerde de vitiligo çıkıyor. Neden? Hem anneden hem babadan ağır genetik ko-faktörler çocukta çakışıyor da ondan. Tabii ki psikolojik değil. Tamamen bağışıklığı çok bozuk çocuklar bunlar ve çok iyi tedavi edilmeleri gerekiyor. Çocuklarımızı ve genelde toplulumun bağışıklığını korumak aslında koruyucu hekimlik görevlerimizdendir. "
"TEDAVİYE YANIT KİŞİYE GÖRE DEĞİŞMEKTEDİR."
Hastalığın tedavisinin kişiye göre değiştiğini hatırlatan Uzm. Dr. Ülkü Duraksoy; hastada eşlik eden, örneğin ağır bir gluten intoleransı, çölyak hastalığı, veya tip1 diabet, ağır barsak koliti, iltihaplı romatizma, ağır kabızlık, aktif hashimato gibi hastalıkların tedavileri vitiligonun yanıt hızını ve bağlı olarak pigmentasyon hızını değiştirmektedir. Yanıt süresi 1 haftada başlayabildiği gibi 5 aya kadar da uzayabilmektedir. Tedavinin tamamlanması bağışıklığın tamamen toparlanmasına bağlıdır ki bu genellikle 2 yılı bulabilmektedir. Tedavinin erken kesilmesi, ilaçların etkin ve yeterli dozda kullanılmaması, kontrollerin düzenli yapılmaması tedavinin başarısını negatif yönde etkiler. Hasta uyumu tedavinin başarısını belirleyen ana faktörlerden birisidir.
İMMUNOTERAPİ NEDİR?
İmmunoterapi, bağışıklık sistemini tedavi eden ve güçlendiren bir yöntemdir. Kanser, vitiligo, tiroid, iltihaplı romatizma, hepatit gibi pek çok rahatsızlıklarda standart tedaviler ile birlikte uygulandığında iyi sonuçlar verebilir.