Yabancı Akademisyenlerden İsu’nun Tesislerine İnceleme

Yabancı Akademisyenlerden İsu’nun Tesislerine İnceleme

Koceali Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü’nün(İSU) ev sahipliğinde WASTEnet projesi kapsamında ağırlanan yabancı akademisyenler, atık su arıtma tesislerinde incelemelerde bulundular.
Kocaeli’de uluslararası bir çalıştay için bulunan akademisyenler, İSU Genel Müdürlüğü’nün Gebze Balçık köyünde bulunan Doğal Atık Su Arıtma Tesisi ve Gebze Atık Su Arıtma Tesisi’nde inceleme ziyaretinde bulundular. Entegre Doğal Atık Su Arıtma Sistemleri’nin teşvik edilmesi için Karadeniz Bölgesi Ağı(WASTEnet) projesi kapsamında Yunanistan, Gürcistan, Romanya, Ukrayna, Ermenistan gibi komşu ülkelerden Kocaeli’ye gelerek bir çalıştay yapan akademisyenler, İSU tarafından yürütülmekte olan atık su arıtma tesislerini inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
İSU Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür İlhan Bayram’dan İSU’nun yapısı ve yasal mevzuatı, Kocaeli’de yapılan alt yapı çalışmaları, Scada Sistemi ve atık su arıtılmasıyla ilgili bir sunum alan heyet, sistemi ve atık su arıtma tesislerini yerinde inceledi.
Yabancı heyete yaptığı sunumda Genel Müdür Bayram, kuraklık sebebiyle Sapanca gölünden su alındığını ancak şu anda Yuvacık barajından Sapanca Gölü’ne geri besleme yapıldığını ve günde 150 bin metreküp su pompalandığını konuklarına anlattı. Kandıra Namazgah Barajına enerji santrali yapılması için ihaleye çıkılacağını belirten Bayram, İSU arıtma tesislerinde elde edilen geri kazanım suyunun park bahçe ve yeşil alanların sulanmasında kullanıldığını, önümüzdeki günlerde sanayi kuruşları tarafından da kullanılacağını belirtti.
“Körfez Atık Su Arıtma Tesisine kurulacak geri kazanım sistemiyle Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden birini gerçekleştirmiş olacağız’’ diyen Bayram, 2004-2014 yılları arsasında Kocaeli’nde 999 milyon TL yatırım yapıldığını ve İSU’nun kendi gelirini kendisinin elde ettiğini söyledi.
Türkiye’ye komşu ülkelerin akademisyenlerinden oluşan heyet, WASTEnet projesi kapsamında 2015 Haziran ayında Yunanistan’ın Kavala kentinde bilimsel bir konferansta daha birlikte olacak. Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı ENPI Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen WASTEnet projesi 2013 Temmuz ayında başladı. Ağustos 2013’te Chisinau-Moldova’da, 2. İdari Komite Toplantısı ise Ocak 2014’te Tulcea-Romanya’da gerçekleştirilen WASTEnet’’ Projesinin 3. toplantısı ise Temmuz 2014’te Ermenistan’da gerçekleştirildi.